Για το αν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων, για τις παρεμβάσεις που είχαν εξαγγελθεί αλλά και για το φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ιωάννης Δαγρές.

Ερωτηθείς αν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο κ. Δαγρές απάντησε: «Δεν εχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, παραμένει το ίδιο οξεία στο θέμα των ελλείψεων. Συνεχώς πορευόμαστε βλέποντας και κάνοντας και το αναμέναμε αυτό. Έχει εξομαλυνθεί λίγο σε κάποιους κωδικούς φαρμάκων σε κάποιες μάρκες αλλά όχι τίποτα σπουδαίο, συνεχίζουμε ακόμα να υποφέρουμε σαν φαρμακεία να βρίσκουμε φάρμακα για να δίνουμε στον κόσμο».

Για τις παρεμβάσεις που είχαν εξαγγελθεί, είπε: «Δεν θα μπορούσαν να πετύχουν, το ήξερε και η πολιτεία, το γνωρίζαμε και εμείς. Οι τωρινές ελλείψεις δεν είναι μόνο θέμα των παλιών κοινών συμβατικών αιτιών όπως είναι οι παράλληλες εξαγωγές, έχει να κάνει και με διεθνή θέματα προβλημάτων στην παραγωγή. Γιατί ελλείψεις δεν έχουμε μόνο εμείς, έχουν στους ίδιους κωδικούς και άλλες χώρες».

Για το φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic, επισήμανε: «Το Ozempic δεν ειναι φάρμακο για το αδυνάτισμα, δεν έχει πάρει από τις αρμόδιες Αρχές έγκριση για να δίνεται για αδυνάτισμα. Είναι ένα φάρμακο το οποίο ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο το οποίο συνταγογραφείται, πρώτον, και, δεύτερον, έχει παρενέργειες, δηλαδή δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος αδυνατίσματος. Μπορεί να προκαλέσει πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι οξεία παγκρεατίτιδα, πολύ συχνά προκαλεί ναυτία, διάρροια, έμετο. Έχει συχνή παρενέργεια την κόπωση, έχει πάρα πολλές παρενέργειες».

«Εμείς στα φαρμακεία δεν το δίνουμε χωρίς συνταγή. Φυσικά με 10.000 φαρμακεία και με 30.000 γιατρούς σίγουρα θα υπάρχουν και περιπτώσεις κακής πρακτικής, το σύνολο όμως του κλάδου, απ’ όσο ξέρω, τηρεί το ότι το φάρμακο αυτό δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο έβγαλε ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την έλλειψη του Ozempic, απάντησε: «Ο λόγος που κάναμε αυτή την παρέμβαση ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι ότι είχαμε αναφορές πως υπάρχουν ιατρικές συνταγές από γιατρούς οι οποίες αναγράφουν ψευδείς γνωματεύσεις, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αυτά δηλαδή τα ηλεκτρονικά φίλτρα που ελέγχουν τι πάει να γράψει ένας γιατρός και έτσι να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου που είναι μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν η εταιρεία φέρνει τις ανάλογες ποσότητες που χρειάζονται στην Ελλάδα για να καλυφτούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Δεν λέμε ότι δεν τις τηρεί, δεν γνωρίζουμε αν τις τηρεί ή όχι και το λέμε αυτό γιατί πολλές φορές στο παρελθόν έχουν βρεθεί εταιρείες να μη φέρνουν τις απαραίτητες ποσότητες ενός φαρμάκου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη».

«Όλοι αυτοί οι διάσημοι δεν παύουν να είναι απλοί κοινοί άνθρωποι, πετυχημένοι στη δουλειά τους, αλλά παντελώς άσχετοι με τα φάρμακα. Είναι πολύ πιθανό ένας celebrity να πάρει κάτι, να πάθει κάτι και να έχει παρασύρει αγόρια και κορίτσια τα οποία θέλουν να του μοιάσουν σε αυτή την επικίνδυνη μέθοδο ελέγχου του βάρους. Δεν ελέγχει το βάρος το Ozempic, δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι και έτσι μετριάζει την ανάγκη για τροφή αλλά είναι προσωρινό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Φρενίτιδα δεν έχουμε, αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν πολλοί που έρχονται στο φαρμακείο και ρωτάνε. Πρώτα απ’ όλα θα τους ζητάμε τη συνταγή, αλλά είναι και πανάκριβο, κάνει παραπάνω από €200 και βέβαια €200 για πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας. Εμείς τους αποθαρρύνουμε ή δεν τους το δίνουμε αν δεν έχουν συνταγή, αλλά δεν είναι μόνο ο λόγος γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον ίδιο, είναι ότι αν κάποιος φαρμακοποιός τύχει να έχει 1-2 κομμάτια, θα τα κρατήσει για ασθενείς που έχουν πραγματικά ανάγκη», συμπλήρωσε ο κ. Δαγρές.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να παίρνει τίποτα από το διαδίκτυο εάν πρώτα δεν εχει ρωτήσει τον γιατρό του ή τον φαρμακοποιό του και επίσης δεν πρέπει να παίρνει τίποτα σαν συμπλήρωμα διατροφής ή σαν φάρμακο από το διαδίκτυο και καλύτερα να τα παίρνει από τα φαρμακεία. Τα φαρμακεία όλα τροφοδοτούνται από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούνται από τις εταιρείες, αυτή η αλυσίδα του φαρμάκου ελέγχεται σφιχτά και καθημερινά από τον ΕΟΦ και τους αρμόδιους φορείς», τόνισε στη συνέχεια.

«Δεν παίρνουμε Ozempic για αδυνάτισμα γιατί δεν θα αδυνατίσουμε όσο νομίζουμε, μπορεί να πάθει και κάτι η υγεία μας και θα το στερήσουμε από κάποιον συμπολίτη μας που είναι άρρωστος. Δεν έχει πάρει καμία άδεια για την παχυσαρκία...», διευκρίνισε.