Τα τελευταία δύο χρόνια οι ισορροπίες στο «Θέμιδος Μέλαθρον» έχουν αλλάξει σημαντικά, αφού από το 2022 μπήκε πολύ νέο «αίμα» στους κόλπους του ανώτατου δικαστηρίου, με τους ελάχιστους παλαιούς δικαστές με πιο συντηρητικές αντιλήψεις να παραγκωνίζονται.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο δυσαρεστημένος Χρήστος Τζανερίκος, που έχασε τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ισίδωρο Ντογιάκο το περασμένο καλοκαίρι.

Η δυσαρέσκεια αυτή βρήκε -όπως εξηγούν πηγές του Αρείου Πάγου- τον τρόπο να εκφραστεί με το ζήτημα της ανακήρυξης των κομμάτων.

Ούτως ή άλλως, ο Χρήστος Τζανερρίκος πάντοτε βρισκόταν κοντά στις απόψεις με τον νέο αρχηγό του κόμματος «Έλληνες» αντεισαγγελέα, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, με τον τελευταίο να επικροτεί δημοσίως τις τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του Α1 Τμήματος.

Η κυβέρνηση χτες βράδυ απέδωσε την πρωτοφανή στάση του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου σε δικές του πιέσεις να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Ο κ. Τζανερρίκος υποστήριζε σε διάφορες επαφές του την επιθυμία του να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι έχει ερείσματα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές οι πληροφορίες έφτασαν στην κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν τον όρισε ποτέ σε αυτή τη θέση. Από τότε τη φυλάει στην κυβέρνηση και γι’ αυτό κάνει αυτά που κάνει το τελευταίο διάστημα».


Ο πρώτος πρόθυμος

Ο 67χρονος αρεοπαγίτης ήδη το προηγούμενο διάστημα, πριν από την κατάθεση της τροπολογίας όταν ακόμη επρόκειτο να επιλέξει ο ίδιος άλλους τέσσερις δικαστές για να κριθεί η συμμετοχή των κομμάτων, φέρεται να έχει βρει έναν σύμμαχο.

Πρόκειται για έναν από τους υπόλοιπους 10 αρεοπαγίτες του Α1 Τμήματος, γνωστό δικαστή που έχει διατελέσει και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Οι παροικούντες τον Άρειο Πάγο λένε πως ήταν εύκολο να βρεθεί ένας τρίτος από τους «φρέσκους» του Αρείου Πάγου, που θα έδινε την πλειοψηφία 3-2 σε ένα πενταμελές τμήμα.

Εξάλλου, ο Χρήστος Τζαννερίκος είχε μάθει -λένε οι κακές γλώσσες- να ελίσσεται βλέποντας τις κινήσεις της συνοδοιπόρου του στον κλάδο, Βασιλικής Θάνου, που ήταν στην ίδια παράταξη και συμφωνούσαν στην πολιτική θεώρηση των πραγμάτων.

Μάλιστα, ο Χρήστος Τζανερρίκος «χρησιμοποιήθηκε» από τη Βασιλική Θάνου που φέρεται να τον προέτρεψε να διεκδικήσει την προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2016, μετά την αποχώρησή της για την προεδρία του Αρείου Πάγου, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ανώτατο λειτουργό της Δικαιοσύνης και θα εκλεγεί.

Αν και η παράταξή του έλαβε τις περισσότερες έδρες, δεν αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου, αφού οι υπόλοιπες παρατάξεις συνασπίστηκαν και εξέλεξαν Ενωτικό Προεδρείο.

Πάντως, η φίλη του, κυρία Θάνου, στάθηκε στο πλευρό του κι εξέδωσε και ανακοίνωση μετά τις τελευταίες καταγγελίες του για συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις που ευτελίζουν τη δικαστική εξουσία και προσβάλλουν την ανεξαρτησία της αλλά και τη νοημοσύνη όλων των πολιτών».

Η δήλωση «στήριξης» της κυρίας Θάνου ήρθε μετά τη νέα καταγγελία Τζανερρίκου που έβαλε και δεύτερο κυβερνητικό παράγοντα στο κάδρο της υπόθεσης ανακήρυξης των κομμάτων, που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, από τον Άρειο Πάγο.

Σε νέες δηλώσεις που παραχώρησε ο 67χρονος υποστήριξε πως πριν ανακοινωθεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία η απόφαση για τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές θα εκδοθεί τελικά από την Ολομέλεια του αρμόδιου Α1 Τμήματος, του ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο στέλεχος που λειτούργησε ως διαμεσολαβητής κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους «να βοηθήσει» στην υπόθεση, με την υπόσχεση να τοποθετηθεί σε κάποια Ανεξάρτητη Αρχή μετά την αφυπηρέτησή του.

Μάλιστα, αρχικά επέμεινε ότι δεν θα κατονομάσει το κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο ήρθε σε επαφή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκείνος γνωρίζει ποιος είναι». Αυτή την καταγγελία διέψευσε σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας πως «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ο αρεοπαγίτης σήκωσε τη γάντι και επανήλθε με νέα δήλωση: «Εάν επιμείνουν ότι όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωσή μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην «επαφή» μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε...!», είπε σε δήλωσή του στο i.Eidiseis.


Εμφανίστηκε και η Θάνου

Για «μεθοδεύσεις που ευτελίζουν τη δικαστική εξουσία και προσβάλλουν την ανεξαρτησία της αλλά και τη νοημοσύνη όλων των πολιτών» έκανε λόγο σε δική της ανακοίνωση η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Σχολιάζοντας τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Τζανερρίκου ανέφερε πως «προσπαθούν να πείσουν ότι η κατά την προηγηθείσα μεταξύ τους συνάντηση, απροκάλυπτη παρέμβαση προς επηρεασμό του αντιπροέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου από τον υπουργό Γεραπετρίτη, αποτελούσε, δήθεν διαβούλευση».


Η «ΔΕΞΙΑ ΦΡΑΞΙΑ» ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝ∆ΟΥΡΟΥ

Την τελευταία 15ετία υπήρξαν συχνές οι συναντήσεις δικαστών, επίτιμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε «λέσχες» και σαλόνια. Η συζήτηση πάντα η ίδια σε σχέση με τη διαφθορά, την ανεπάρκεια του συστήματος διακυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Το σλόγκαν που χρησιμοποίησε για το κόμμα που ίδρυσε ο συνταξιούχος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος με την επωνυμία «ΕΑΝ», πριν από έναν χρόνο, είναι χαρακτηριστικό της λογικής τους: «Η χώρα χρειάζεται εισαγγελέα». Η επιρροή και η προβολή του «νεφελώματος» του Ηλ. Κασιδιάρη και οι πρώην ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής αποτελούν «όχημα ευκαιρίας» για τους πολιτικούς σχεδιασμούς τους. Η «δεξιά φράξια» αυτή δεν είναι αποκομμένη και ασύνδετη με δικαστικούς εν ενεργεία ή υπό συνταξιοδότηση των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τζανερρίκος, που παραιτήθηκε αρνούμενος να δεχθεί τη νομοθέτηση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη, την προεδρία του οποίου ανέλαβε ο κ. Κανελλόπουλος. Η σχέση και ο σύνδεσμος των δικαστών σχετίζovται με Ανεξάρτητες Αρχές που συνήθως αναλαμβάνουν, αλλά και με τους δικούς τους συσχετισμούς μέσα από τις εκλογές τους, αλλά και το σύστημα των διαιτησιών που αναλαμβάνουν, με σοβαρά οικονομικά ωφελήματα.

Στη βάση των εκλογών για τις επαγγελματικές τους ενώσεις υφίσταται σχέση Τζανερρίκου με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό (2015) και πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, πρόσωπο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Θάνου από την πλευρά της έχει επιρροή σε ομάδα δικαστών που παραμένουν εν ενεργεία στον Άρειο Πάγο. Οι προσωπικές σχέσεις αυτές φυσικά επηρεάζουν και τα υπηρεσιακά συμβούλια για την προαγωγή και την τοποθέτηση των δικαστών και εισαγγελέων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13/04/2023