Στις αρχές Απριλίου, έγινε γνωστό ότι μετά από δημοπρασία,  η ΔΕΗ κέρδισε το διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όσον αφορά την ανάπτυξη ενός νέου υβριδικού σταθμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αστυπάλαια.

 Η κίνηση αυτή έρχεται να ενισχύσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί» που ξεκίνησε προ διετίας, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Volkswagen,Herbert Diess, έδωσαν τα χέρια για το φιλόδοξο σχέδιο να καταστεί το νησί πρότυπο για την απανθρακοποίηση στην Ευρώπη, ξεκινώντας με τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με σύγχρονα ηλεκτρικά.

 Φέτος, με την έναρξη των έργων για το νέο υβριδικό σταθμό ΑΠΕ, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια  θα καλύπτεται περίπου το 80% των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας από καθαρή ενέργεια, οδηγώντας την στην ολική απεξάρτηση από την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή.

 Το parapolitika.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας, Νικόλαο Κομηνέα ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και για το γεγονός ότι ένα τόσο μικρό νησί στο Νότιο Αιγαίο εξελίσσεται τόσο γρήγορα στο πρώτο παράδειγμα ενεργειακής αυτονομίας στη Μεσόγειο. Άλλωστε, όπως λέει, ο στόχος είναι μέχρι το 2030, να έχει τις μηδενικές εκπομπές.

 «Πέρα από τη θεωρία όμως περί μείωσης εκπομπών άνθρακα, εμείς θέλαμε να προχωρήσουμε άμεσα δημιουργώντας συνθήκες παραγωγής. Αρχικά θα υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό και το ρεύμα - για να το εξηγήσουμε απλά - θα πηγαίνει σε μεγάλες μπαταρίες, τύπου κοντέινερ από όπου θα διοχετεύεται στην κατανάλωση, ανάλογα, πάντα, με τη ζήτηση. Ετσι, το ρεύμα  δεν θα πηγαίνει χαμένο», αναφέρει σχετικά και τονίζει ότι το πρόγραμμα ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου Αστυπάλαιας και του Ομίλου Volkswagen.

 Ερωτηθείς για το πότε, περίπου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος υβριδικός σταθμός, ο κ. Κομηνέας είπε πως δεν έχει κατακυρωθεί η δημοπρασία, και πως μέσα στη φετινή σεζόν αναμένεται η κατασκευή του, ενώ η λειτουργία του από το 2024 και μετά.

 Μάλιστα, έχει γίνει πρόταση από τον Δήμο Αστυπάλαιας, να γίνει σε ιδιοκτησία του, τόσο η εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής όσο και των φωτοβολταϊκών.

 «Θέλω να υπογραμμίζω ότι το εγχείρημα δεν δημιουργεί οπτική και αισθητική ρύπανση και πως θα υπάρχει μια ελάφρυνση στους δημότες του νησιού, ενώ θα αυξήσει τα έσοδα από τους επισκέπτες».

 Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εξέλιξη της Αστυπάλαιας σε ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί έχει ήδη τεράστιο αντίκτυπο στην τουριστική αγορά, ενισχύοντας τη φήμη της Ελλάδας στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς ανά τον κόσμο.

 «Είναι αλήθεια, πως οι δράσεις αυτές, αναγάγουν το νησί μας σε ένα μεγάλο case study για το εξωτερικό και πρέπει να σας πω, ότι ήδη, λαμβάνει πολύ σημαντική προβολή στα διεθνή ΜΜΕ. Οι τουρίστες έχουν ενθουσιαστεί και βλέπουμε αύξηση των digital nomads αφού έχουμε μπει στο 5G. Ο εισερχόμενος τουρισμός έχει πλέον μεγάλη οικολογική συνείδηση και αναζητά smart προορισμούς», παρατηρεί ενώ προσθέτει πως τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί έχουν πιστοποίηση eco label.

 Ηδη, ο δήμος έχει αυξήσει τον αριθμό των φορτιστών στους οικισμούς, τα δύο λιμάνια και το αεροδρόμιο, ενώ περιμένει την άφιξη πενήντα καινούριων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 Όσο, δε, για τις υπηρεσίες Asty Bus και Asty Go, λέει πως η επιτυχία στη διευκόλυνση των επισκεπτών φάνηκε αμέσως από το γεγονός ότι επιβιβάζουν περίπου 700 άτομα την ημέρα. «Πέρυσι ο κόσμος δεν ταξίδεψε με τα οχήματά του, και όσοι είχαν πάρει δικό τους όχημα είδαν πως δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουν», εξηγεί.

 Οι κρατήσεις κατά τη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα ήταν αυξημένες ενώ το φετινό καλοκαίρι, αναμένονται τουρίστες από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις ΗΠΑ.

 «Βλέπουμε πάντως πως η φήμη της Αστυπάλαιας εξαπλώνεται συνεχώς σε νέες αγορές όπως η Κορέα και η Αργεντινή».

 Το επόμενο στοίχημα για την Αστυπάλαια είναι το νερό, καθώς όπως πληροφορεί ο κ. Κομηνέας, στα άμεσα πλάνα είναι ένα νέο πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νερού βροχής και την πλήρη επανάχρηση για αρδευτικό σκοπό, που θα ενισχύσει το εγχείρημα της πράσινης και έξυπνης Αστυπάλαιας.