Πλήρη συσκότιση στον ουσιαστικό διάλογο σχετικά με την ογκολογική φροντίδα για παιδιά στη χώρα μας προκάλεσε η ιδεοληπτική εμμονή της αντιπολίτευσης, η οποία ταυτίζει, λανθασμένα και ακατανόητα, τη νομική μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την… ιδιωτικοποίηση, με αφορμή το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ». Με τον νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, συστήνεται αυτοτελές ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ”», υπαγόμενο στον δημόσιο τομέα και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας. Το Κέντρο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάμων, και θα λειτουργεί στο κτίριο το οποίο στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», ακριβώς δίπλα στο νοσοκομείο παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία». Στο Κέντρο αναμένεται να προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, σε έναν συνολικό αριθμό μεγαλύτερο ακόμα και από τα 300-350 ετησίως.

ogkologiko

Τα «Π» δίνουν τις απαντήσεις σήμερα σε έξι κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη νέα πορεία του Κέντρου.

Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σημαίνει ιδιωτικοποίηση;

Σε καμία περίπτωση. Το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» δεν ιδιωτικοποιείται, καθώς το ΝΠΙΔ ελέγχεται και χρηματοδοτείται από το Δημόσιο. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι εκφράζουν ισχυρισμούς περί ιδιωτικοποίησης. Αντιθέτως, το Κέντρο τελεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του και διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, προς όφελος πάντα των μικρών ασθενών. Το Κέντρο είναι στον έλεγχο του Δημοσίου, αφού πέντε μέλη Δ.Σ. του ορίζονται από το Δημόσιο και από Ενώσεις Γονέων και δύο μέλη του ορίζονται από το ίδιο το ίδρυμα.

Υπάρχουν άλλα ΝΠΙΔ στο ΕΣΥ και, γενικότερα, στην Υγεία της χώρας μας;

Λειτουργεί πολύ επιτυχώς, πολύ αποτελεσματικά και ενταγμένο πλήρως στο ΕΣΥ της χώρας μας το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», οι υπηρεσίες του οποίου παρέχονται δωρεάν στο σύνολό τους.

Θα υπάρχει πλήρης κάλυψη σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, ενώ θα μπορεί να συνάπτει απευθείας συνεργασίες με το εξωτερικό και με τον ιδιωτικό τομέα και να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες


Μήπως η νομική μορφή του Κέντρου ως ΝΠΙΔ αποτελεί βήμα για την ιδιωτικοποίησή του;

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Πλεύρης δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι». Επιλέχθηκε η νομική μορφή του ΝΠΙΔ γιατί, με αυτόν τον τρόπο, το Κέντρο θα διαθέτει μια ευρύτερη ευελιξία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι, εκτός από την κρατική χρηματοδότηση, θα μπορεί να συνάπτει επίσης απευθείας συνεργασίες με το εξωτερικό και με τον ιδιωτικό τομέα και να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες. Ακόμα, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση πάντα, θα μπορούν να γίνονται αγορές ιατρικών μηχανημάτων, να ανανεώνεται συνολικά ο εξοπλισμός μέσω δωρεών και άλλων επιχορηγήσεων και, συνεπώς, θα έχει περισσότερους πόρους το ίδρυμα.

Οι γονείς των μικρών ασθενών θα υποχρεώνονται εφεξής να πληρώνουν για τις θεραπείες;

Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση των ασθενών, οι οποίοι συνεχίζουν να εξυπηρετούνται δωρεάν, με χρήση περισσότερων υπηρεσιών, περισσότερων θεραπευτικών δυνατοτήτων, ευρύτερης ευελιξίας και περισσότερων οικονομικών πόρων. Ρητώς αναφέρεται στον νόμο ότι θα έχουμε πλήρη κάλυψη σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων.

Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών;

Οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού δεν αλλάζουν. Παραμένουν στο ίδιο καθεστώς, ως έχουν.

Θα μπορούν ιδιώτες γιατροί να συνεργάζονται με το Κέντρο;

Το Ογκολογικό Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συνεργασία με ένα νοσοκομείο του εξωτερικού. Ενας ιδιώτης γιατρός ή κάποιος γιατρός από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο οποίος δεν θα επιθυμούσε να ενταχθεί στο ΕΣΥ, θα μπορεί να συνάπτει μια σύμβαση και να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο. Εδώ, όμως, υπάρχει μια μακρά διαδρομή. Κάποτε υπήρχαν διάσπαρτες ογκολογικές μονάδες στο σύστημα. Αργότερα ήρθε το ιδρυμα «ΕΛΠΙΔΑ» και δημιούργησε την πρώτη ογκολογική μονάδα, η οποία είναι πρότυπο τέτοιας μονάδας διεθνώς, και τώρα έχουμε την ολοκλήρωση αυτής της διαδρομής, δηλαδή την αυτοτέλεια αυτής της συγκεκριμένης μονάδας, το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», με πολλές ευκαιρίες για τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασίες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/4/23