Την ιδιότητα του κατηγορουμένου απέκτησε επίσημα ο πατέρας Αντώνιος μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλικές και σωματικές κακοποιήσεις στην Κιβωτό του Κόσμου.

Σε βάρος του ιερέα ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση που αφορά στις καταγγελίες σε βάρος του ενός 15χρονου και ενός 19χρονου φιλοξενούμενων την επίδικη περίοδο, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022, των καταγγελιών σε δομές της οργάνωσης.



Κατηγορούμενους κατέστησαν οι εισαγγελικές Αρχές και επτά πρώην εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου για σωματικές κακοποιήσεις τρόφιμων της οργάνωσης, ηθικός αυτουργός των οποίων κατ' αυτές είναι ο πατέρας Αντώνιος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά σε αυτό το σκέλος των καταγγελιών, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε επτά πρώην εργαζόμενους στην οργάνωση αλλά και στον ιερέα, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή, της ηθικής αυτουργίας σε όλες τις παραπάνω πράξεις που στρέφεται σε βάρος του πατέρα Αντωνίου αλλά και της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή που αφορά έναν παιδαγωγό σε δομή της επαρχίας.

Όσον αφορά στο κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις του 19χρονου και του 15χρονου, η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στην κύρια ανάκριση.



Για τις πλημμεληματικές κατηγορίες, ωστόσο, η δικογραφία διαχωρίστηκε λόγω του επικείμενου κινδύνου παραγραφής. Κι αυτό καθώς οι πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022.

Λόγω αυτού, θα εκδικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, με τη δίκη να αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα.

Από την έρευνα, ωστόσο, που διενήργησαν οι εισαγγελείς ανηλίκων προέκυψαν ενδείξεις κι άλλων αξιόποινων πράξεων, μη συναφών με τις παραπάνω, που αφορούν άλλα πρόσωπα - είτε τρόφιμους σε δομές της Οργάνωσης είτε εργαζόμενους σε αυτή.

Γι' αυτό εξήχθησαν αντίγραφα της δικογραφίας τα οποία αποστέλλονται στις Εισαγγελίες Πειραιά και Χίου για τις δικές τους ενέργειες.

Την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση διενεργήσαν οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη. Μετά την ολοκλήρωσή της, η δικογραφία διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο πατέρας Αντώνιος κατέθεσε ένα πολυσέλιδο υπόμνημα άνω των 100 σελίδων, στο οποίο αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και χαρακτήρισε τις καταγγελίες του 19χρονου και του 15χρονου ψευδείς.

«Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, ύστερα από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο (τονίζεται ο αριθμός 2) καταγγελίες εις βάρος της διοίκησης της Κιβωτού, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, Φορείς και Μέσα. Δύο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη "αντέγραφε" τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης (!!!)», τόνιζε ο πατέρας Αντώνιος στο υπόμνημά του και έστρεφε τα πυρά του στους καταγγέλλοντες, επισημαίνοντας: «Η μεθοδευμένη δράση του πρώτου και κύριου καταγγέλλοντος εξακολουθεί, αφού περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του. Ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών».