Ο ΣΔΟΕ «ξετρύπωσε» 145.000 μπουκάλια με ποτά «μπόμπες» πριν προλάβουν να φτάσουν στην αγορά.

Μάλιστα, αυτά φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα του Γενικού Χημείου του Κράτους αποκαλύπτουν ότι κυκλώματα ασυνείδητων δεν διστάζουν να παίζουν με τη δημόσια υγεία για να αποκομίσουν κέρδη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι έλεγχοι που έγιναν το προηγούμενο 12μηνο έδειξαν ότι ακόμα και το νερό που πίνουμε είναι προβληματικό σε ποσοστό 10% επί των δειγμάτων.

Ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο 2.667 δειγμάτων, βρέθηκαν 259 μη κανονικά δείγματα (ποσοστό 9,7%) και 43 μη κανονικά - μη ασφαλή (ποσοστό 1,6%).

Δεν είναι, όμως, τα ποτά, είναι και τα τρόφιμα που μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις είτε ως προς το περιεχόμενό τους είτε ως προς τα υλικά συσκευασίας τους. Στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου, βρέθηκαν ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο 1.265 δειγμάτων τροφίμων, 51 μη κανονικά δείγματα (ποσοστό 4%), 6 μη κανονικά νοθευμένα (ποσοστό 0,5%) και 21 μη κανονικά – μη ασφαλή (ποσοστό 1,7%). Παράλληλα, κατά την ανάλυση 80 δειγμάτων υλικών σε επαφή με τρόφιμα, βρέθηκαν 7 μη κανονικά δείγματα (ποσοστό 8,8%).


Τι έδειξαν οι αναλύσεις για το νερό

Έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο 1.039 δειγμάτων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (πλην των εμφιαλωμένων) βρέθηκαν 102 μη κανονικά δείγματα (ποσοστό 9,8%), κατά τον έλεγχο 380 δειγμάτων εμφιαλωμένων νερών βρέθηκαν 2 μη κανονικά δείγματα (ποσοστό 0,5%), ενώ από τον έλεγχο 51 δειγμάτων νερών κολυμβητικών δεξαμενών βρέθηκαν 10 μη κανονικά δείγματα (ποσοστό 19,6%).

Στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά σίγουρα απογοήτευση, καθώς δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο των καυσίμων. Εξετάστηκαν συνολικά 9.935 δείγματα, από τα οποία τα 3.054 ελέγχθηκαν ως προς όλες τις παραμέτρους, ενώ τα 6.881 ελέγχθηκαν ως προς συγκεκριμένες παραμέτρους σύμφωνα με τα ερωτήματα τελωνειακών και άλλων Αρχών. Από την εξέταση των 3.054 δειγμάτων προέκυψαν 240 δείγματα μη κανονικά/νοθευμένα (ποσοστό 7,9%).


Η νοθεία στα καύσιμα

Τα μη κανονικά-νοθευμένα δείγματα εντοπίζονται κυρίως σε βενζίνες και πετρέλαια, το μεγαλύτερο ποσοστό μη κανονικότητας-νοθείας επιβεβαιώνεται, όπως κάθε χρόνο, στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο νοθεύεται κυρίως με πετρέλαιο θέρμανσης, με πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο και με προϊόντα χαμηλού σημείου ανάφλεξης. Ειδικότερα από το σύνολο των μη κανονικών/ νοθευμένων, τα 81 αφορούσαν δείγματα βενζίνης και τα 159 αφορούσαν δείγματα πετρελαίου.

Στον τομέα των χημικών και βιομηχανικών προϊόντων εξετάστηκαν 2.617 δείγματα (προϊόντα καπνού, λιπάσματα, δερμάτινα είδη, προϊόντα, καθαρισμού, υφάνσιμα, χαρτιά κ.λπ.) και εντοπίστηκαν συνολικά 414 μη κανονικά δείγματα. Εδώ «κρύβεται» το τεράστιο πρόβλημα των «μαϊμού» τσιγάρων, τα οποία πέρα από τους προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, προκαλούν και «αιμορραγία» στα κρατικά έσοδα. Ειδικότερα, από τα 726 δείγματα καπνού, βρέθηκαν 272 μη κανονικά/παραποιημένα/λαθραία δείγματα, δηλαδή σε ποσοστό 37%!

Στα υπόλοιπα, από τα 591 δείγματα λιπασμάτων βρέθηκαν 72 μη κανονικά (ποσοστό 12%) και από τα υπόλοιπα 1.300 δείγματα, διαφόρων προϊόντων, βρέθηκαν 70 μη κανονικά (ποσοστό 5,4%). Από το σύνολο των μη κανονικών δειγμάτων, στον τομέα χημικών και βιομηχανικών προϊόντων, τα καπνικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη παραβατικότητα. Το ποσοστό αυτό δικαιολογείται από τις στοχευμένες δειγματοληψίες που εστιάζουν κυρίως σε λαθραία και παραποιημένα τσιγάρα, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στους τελωνειακούς ελέγχους.

*Πηγή: iefimerida.gr