Τα χειρότερα απετράπησαν. Η ΕΥΠ σε συνεργασία µε την Αντιτροµοκρατική, αξιοποιώντας σωστά το πληροφοριακό υλικό από τη Μοσάντ, οργάνωσαν την επιχείρηση «Υάκινθος», καταφέρνοντας έγκαιρα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δύο Πακιστανούς για τη σχεδιαζόµενη επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο, επί της οδού Αισώπου, στου Ψυρρή, το οποίο παρακολουθούσαν όταν έρχονταν στην Αθήνα από τη Σκάλα Λακωνίας ο ένας και από τη Ζάκυνθο ο άλλος.

Επιπλέον, τα τελευταία 24ωρα έχουν τεθεί στο στόχαστρο δύο ακόµη πρόσωπα, αλλοδαπής καταγωγής, που φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν µαζί τους γύρω από το εστιατόριο και ένας ηµεδαπός, παλαιός γνώριµος της  Ασφάλειας για διακίνηση όπλων. 

12_2

Οπως είπαν οι κατηγορούµενοι ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, πιέζονταν από τον καταζητούµενο εγκέφαλο της οργάνωσης, ο οποίος επικοινωνούσε µαζί τους από την Τεχεράνη, να προκαλέσουν λουτρό αίµατος στη διάρκεια του Ιουδαϊκού Πάσχα, µεταξύ 5 και 8 Απριλίου, λαµβάνοντας ως χρηµατικό αντάλλαγµα το ποσό των 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

Αποδείχθηκε ανέφικτο

Εκ των πραγµάτων όµως κάτι τέτοιο αποδείχθηκε ανέφικτο και αποσοβήθηκε γιατί οι εν δυνάµει τροµοκράτες δεν διέθεταν εξτρεµιστικό προφίλ, ούτε ήταν ενταγµένοι σε δίκτυα Ελλήνων ή αλλοδαπών που θα τους τροφοδοτούσαν µε όπλα, βόµβες ή εκρηκτικά. Εψαχναν µόνοι τους για συνεργούς («Αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη εκτέλεση της αποστολής τους» αναφέρει το αστυνοµικό δελτίο) και οµοίως µόνοι τους αναζητούσαν όπλα. 

∆ιέµεναν µε δεκάδες ακόµη οµοεθνείς τους σε µικρά διαµερίσµατα πέριξ της Πλατείας Οµονοίας και σε καταυλισµό Ροµά στα Ανω Λιόσια, διέθεταν περί τα  15 κινητά, δηλαδή ήταν απολύτως ευάλωτοι στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, µιλούσαν ακατάπαυστα µέσω των εφαρµογών  (WhatsApp κ.τ.λ.) και υπόσχονταν χρήµα µε ουρά σε όσους πείθονταν να τους ακολουθήσουν, αν και δεν βρέθηκε κανείς, διότι γνώριζαν ότι µια τέτοια ενέργεια σε ξένο έδαφος ισοδυναµούσε αυτοµάτως µε προσωπικό και οικογενειακό ξεκλήρισµα. Εισήλθαν παράνοµα στην επικράτεια, δεν διέθεταν νοµιµοποιητικά έγγραφα και ζούσαν στην Ελλάδα εδώ και 4-5 χρόνια, κατά δήλωση τους. 

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Τον περασµένο Νοέµβριο, η ΕΥΠ ενηµερώθηκε από τους Ισραηλινούς ότι ο Ιρανός εγκέφαλος είχε επαφές µαζί τους κι έτσι ξεκίνησε η έρευνα.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2023, οι  Ισραηλινοί επανήλθαν µετά το µακελειό µε τους επτά νεκρούς σε συναγωγή  της Ανατολικής Ιερουσαλήµ ανήµερα της Ηµέρας Μνήµης του Ολοκαυτώµατος.

13
▶ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ, ΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΣΥΝΑΓΩΓΗ, ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α, ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΥ∆ΑΪΚΟ ΠΑΣΧΑ


Αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις είχαν τελεστεί στις συναγωγές της Αθήνας στο Θησείο και στο εστιατόριο στου Ψυρρή, το οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δύο Πακιστανοί προσέγγισαν εκείνο το βράδυ από σκοτεινό παράδροµο της Πλατείας Χριστοκοπίδου  και από την οδό Μίκωνος.  

Η Αντιτροµοκρατική και η ΕΥΠ ενέτειναν τις προσπάθειές τους και η Αστυνοµία προχώρησε σε συλλήψεις, στις 15 Φεβρουαρίου, δυνάµει ενταλµάτων διοικητικής απέλασης, αφού εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν στον «αέρα»,  καθώς δεν έφεραν πάνω τους ούτε πλαστά έγγραφα.

Σε ένα, δε, από τα τηλεφωνήµατα µε τον εγκέφαλο, εκείνος ακούγεται να τους παροτρύνει να επιτεθούν ακόµη και χωρίς όπλα! 

«Στο εστιατόριο µπορεί να το κάνεις και µε µπουκάλες. Μπείτε 2-3 άτοµα στην κουζίνα και βάλτε φωτιά, να ξεκινήσει από κει, όταν βρείτε ευκαιρία», λέει, εγείροντας τεράστιες αµφιβολίες για τη σοβαρότητα του εγχειρήµατος.

Το οικονοµικό δέλεαρ όµως ήταν τέτοιο που προκάλεσε τη µεγαλύτερη ανησυχία στην Ελληνική Αστυνοµία, η οποία έδρασε στο πρώτο σκέλος περνώντας χειροπέδες στους δύο Πακιστανούς, ενώ, στο πλαίσιο της επιχείρησης µε τον κωδικό «Υάκινθος»,  αναζητεί 2-3  πρόσωπα σχετιζόµενα  µαζί τους,  άγνωστο -έως τώρασε ποιον βαθµό και µε ποια κατηγορία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/4/23