Ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης 6/04 ο Αλέξης Κούγιας για τον Ανδρέα Ηλιάδη, τον εντατικολόγο του νοσοκομείου του Ρίου, για τον οποίο άφησε υπονοούμενα σχετικά με εμπόριο οργάνων, μετά τη χθεσινή κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κούγιας επιμένει στους υπαινιγμούς του για τους χειρισμούς του Ανδρέα Ηλιάδη, θέτοντας το ερώτημα «γιατί το παιδί, ενώ είναι ζωντανό, του ψύχει τον εγκέφαλο;».

Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι «με τον κύριο αυτό θα ασχοληθούμε στις 25/04», επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι η κατηγορία κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου «οικοδομήθηκε».


Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια για τον Ανδρέα Ηλιάδη

Πρώτη φορά στην καριέρα μου, η οποία σε λίγο συμπληρώνει 50 χρόνια, βλέπω έναν μάρτυρα ενός Δικαστηρίου να έρχεται στο Δικαστήριο, συνοδευόμενος από δικηγόρο και την επομένη να επισκέπτεται τον Υπουργό Υγείας, συνοδευόμενος πάλι από δικηγόρο και αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει όλα τα μέσα τηλεοράσεως για να τον απαθανατίσουν.

Με τον κύριο αυτόν θα ασχοληθούμε νόμιμα στις 25/4/2023 και τότε είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθούν όλοι, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι, πώς οικοδομήθηκε η κατηγορία εις βάρος της κας Σ.Π.

Εγώ θέλω να του υποβάλω μόνο μια ερώτηση: γιατί το παιδί, ενώ είναι ζωντανό, του ψύχει τον εγκέφαλο;


Οι υπαινιγμοί Κούγια

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη, ο Αλέξης Κούγιας του έκανε μια σειρά ερωτήσεων με υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της δωρεάς οργάνων.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας; Βεβαίως. Με συναίνεση η μητέρα δίνει την καρδιά του παιδιού για να ζήσει ένα άλλο.

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στη σφαίρα της φαντασίας, εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στην καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και πού έχουν πάει τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω, το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει.

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα.

Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά;

Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση.