Ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση του ΣΑΓΕ που σαν σκοπό είχε την περεταίρω συζήτηση για θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έτσι αποφασίστηκε η ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας 131 θερμικών διοπτρών σκόπευσης τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Κατατέθηκε επίσης η μελέτη πρόσκτησης-αναβάθμισης μέσων για την Έρευνα και Διάσωση στο θαλάσσιο περιβάλλον για την Πολεμική Αεροπορία. Συζητήθηκε η  ανάγκη αγοράς η όχι νέων ελικοπτέρων και εάν θα χρειαστεί η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Τελικώς αποφασίστηκε η πρόσκτηση 14 νέων ελικοπτέρων. Η μελέτη αναφέρει ότι εξετάστηκαν 3 τύποι ελικοπτέρων και η τελική απόφαση αναμένεται να δοθεί σε μελλοντικό χρόνο.

Πάρθηκε η απόφαση επίσης για ενεργοποίηση του προγράμματος προμήθειας 570 πολυβόλων MINIMI της βελγικής  εταιρείας FN διαμετρήματος 5.56 mm.

Τέλος, αποφασίστηκε και η ενεργοποίηση προγράμματος επισκευής όπου χρειάζεται, αναβάθμισης και εν συνεχεία υποστήριξης των συστημάτων ναυτικών αντιμέτρων τύπου  PHALANX. Να σημειωθεί ότι όλες οι φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού χρησιμοποιούν το οπλικό σύστημα Phalanx για την άμυνα τους. Εκτός από τις Ελληνικές φρεγάτες, το εν λόγω σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας χρησιμοποιείται και για την προστασία του πλοίου γενικής υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ».