Σε μεγάλη ψυχολογική ένταση βρέθηκε έγκυος στη Λέρο, η οποία έπαιξε τη ζωή της κορώνα γράμματα καθώς η μοναδική αναισθησιολόγος του νησιού ήταν σε άδεια και δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο ελικοδρόμιο.

Πιο αναλυτικά, όταν η 28χρονη πήγε στο νοσοκομείο της Λέρου να γεννήσει με προγραμματισμένη καισαρική ενημερώθηκε ότι η μοναδική αναισθησιολόγος του νησιού έλειπε σε άδεια.

 «Δυστυχώς δεν είχαμε αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο. Ακόμη και ασθενοφόρο δεν υπήρχε. Είναι μια κατάσταση που αν δεν τη ζήσετε, δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο αγχώδης είναι. Περισσότερο αγχωθήκαμε γιατί έπρεπε να βρούμε μια λύση γιατί τα προβλήματα δεν μπορείς να τα λύσεις εκείνη την στιγμή. Απλώς έπρεπε να βρούμε τη λύση» λέει ο σύζυγός της.

Πώς καταστρώθηκε έκτακτη αεροδιακομιδή

Ο σύζυγος και ο πατέρας της 28χρονης περιγράφουν στο LIVE NEWS το πώς καταστρώθηκε έκτακτη αεροδιακομιδή ώστε η εγκυμονούσα να φτάσει εγκαίρως στην Κάλυμνο πριν διακινδυνέψει η ίδια αλλά και το μωρό που κυοφορούσε.

«Τι να τρελαθεί; Να σας πω κάτι; Ο μαιευτήρας και ο πατέρας του παιδιού πήγαν με βάρκα, που ταΐζει ιχθυοκαλλιέργεια στην Κάλυμνο. Το καταλαβαίνετε; Γι’ αυτό σας λέω τριτοκοσμική χώρα είμαστε» λέει εξοργισμένος ο πατέρας της εγκύου.

Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο

«Κατά τύχη είχε έρθει ένα ελικόπτερο για άλλη διακομιδή μεταναστών από Λέρο προς τη Ρόδο και παρακαλέσαμε, να ’ναι καλά ο γιατρός του ΕΚΑΒ και ο γυναικολόγος μας με τον μαιευτήρα, οργανώσανε το νοσοκομείο της Καλύμνου και μας περίμενε και το άφησε το περιστατικό, την κόρη μου, στην Κάλυμνο και μετά συνέχισε για τη Ρόδο» λέει ο πατέρας της εγκύου.

Κι αφού κανονίζουν την αεροδιακομιδή, μαθαίνουν πως δεν υπάρχει ούτε καν ασθενοφόρο να μεταφέρει την έγκυο στο ελικοδρόμιο.

«Το χειρότερο; Τυγχάνει να είμαι μέσα και να μην έχουμε ασθενοφόρο δεύτερο να μεταφέρει το παιδί μου στο αεροδρόμιο. Και το μετέφερα με το ιδιωτικό μου όχημα. Με περίμενε ο γιατρός του ΕΚΑΒ να πάω το παιδί μου. Το καταλαβαίνετε; Τι περάσαμε, τι ψυχολογικό».

«Το ένα ασθενοφόρο είχε πάει σε έκτακτο περιστατικό. Υπάρχει δεύτερο αλλά δεν υπάρχει πλήρωμα να το οδηγήσει» λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας.

Το μωρό παραμένει σε θερμοκοιτίδα και τόσο το ίδιο όσο και η μητέρα του να χαίρουν άκρας υγείας.

Πόσο κοστίζει μια αεροδιακομιδή

Όταν σε ετήσια βάση γίνονται σχεδόν 2.000 αεροδιακομιδές με C-130, με την κάθε μία να κοστίζει έως και 6.000 ευρώ ανά ώρα, εύλογα γεννιούνται ερωτήματα για την σχέση κόστους – ωφέλειας και αν τελικά συμφέρει περισσότερο να προσληφθεί ένας ακόμη υγειονομικός σε οργανική θέση.

Χτες πραγματοποιήθηκε μια ακόμα αεροδιακομιδή από τη Λέρο ενός 62χρονου, αυτήν τη φορά με οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Ο δήμαρχος του νησιού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει τουριστικής περιόδου.