Ανεξήγητο και αιφνίδιο» χαρακτήρισε το περιστατικό ανακοπής της 9χρονης Τζωρτζίνας η παιδίατρος του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου, Διονυσία Δημητροπούλου. Η παιδίατρος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δραματικές στιγμές που βίωσε όλη η ιατρική ομάδα, όταν το παιδί βρέθηκε στο κρεβατάκι του «νεκρό», και έπειτα από 50 λεπτά και τις υπερπροσπάθειες των γιατρών επανήλθε στη ζωή.

«Δεν έχω ξαναζήσει να με φωνάζει ξαφνικά η μητέρα και να είναι το παιδί σε αυτή την κατάσταση νεκρό! Ποτέ! Ποτέ!», είπε η παιδίατρος, εξηγώντας πως όταν είχε εξετάσει το παιδί νωρίτερα ήταν σταθερό και χωρίς συμπτώματα.

«Η πρώτη μου επαφή με το παιδί ήταν στις 9 Απριλίου 2021. Η μητέρα ανέφερε ότι παρουσίασε βήχα και τάση προς εμετό. Όταν πήγα εγώ τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει. Ήταν σταθερή, αλλά στις 6 το απόγευμα η μητέρα μάς ενημέρωσε ότι παρουσιάζει βήχα και πόνο στην κοιλιά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τα συμπτώματα και πάλι υποχώρησαν. Στις 8 το βράδυ, στην απογευματινή επίσκεψη, το παιδί ήταν αιμοδυναμικά σταθερό και δεν υπήρχε κάποιο εύρημα», ανέφερε η μάρτυρας.

«Τρέξτε γρήγορα»

Ανακαλώντας στη μνήμη της όσα έγιναν την Κυριακή, 11 Απριλίου του 2021, η παιδίατρος περιέγραψε πως, ενώ βρισκόταν στις 7 το απόγευμα στο γραφείο των γιατρών, χτύπησε την πόρτα η Ρούλα Πισπιρίγκου για να ενημερώσει πως το οξύμετρο χτυπάει. «Μας είπε ‘‘ελάτε στο δωμάτιο, γιατί σφυρίζει το οξύμετρο’’». Μαζί με την ειδικευόμενη και την κυρία Καρκανιά φύγαμε για το δωμάτιο με αργά βήματα. Όμως, μια νοσηλεύτρια άρχισε να φωνάζει από το δωμάτιο ‘‘τρέξτε γρήγορα’’. Τότε καταλάβαμε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και πήγαμε του σκοτωμού».

Ήταν ψυχρή

Εμφανώς ταραγμένη, η μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο την εικόνα που αντίκρισε μπαίνοντας στον θάλαμο. «Αντίκρισα το παιδί στο μέσο του κρεβατιού χωρίς το ρινικό οξυγόνο. Το οξύμετρο δεν είχε ανταπόκριση. Ρώτησα τη μητέρα πώς έφτασε το παιδί στην κατάσταση αυτή. Μου είπε πως σηκώθηκε, έβγαλε μια κραυγή, γούρλωσε τα μάτια κι έκανε τινάγματα άκρων. Ήταν ωχρή, με μυδρίαση οφθαλμών, είχε απώλεια ούρων και δεν είχε σφίξεις», ανέφερε και συμπλήρωσε πως έκανε στη συνέχεια όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες μέχρι να έρθει ο αναισθησιολόγος.

Πρόεδρος: Θυμάστε τη συνέχεια;
Μάρτυρας: Η ανάνηψη κράτησε 45-50 λεπτά, μέχρι που το παιδί ανέκτησε σφίξεις. Σιγά σιγά έκανε αναπνοές. Τα μάτια επανήλθαν και μίκρυνε η κόρη.
Πρόεδρος: Για το επεισόδιο της Παρασκευής 9 Απριλίου, για τον εμετό το μεσημέρι, τον είδατε;
Μάρτυρας: Ήταν διαυγές το περιεχόμενο, μεσαίας ποσότητας.
Πρόεδρος: Είδατε το παιδί τρεις φορές. Το ότι υπήρχαν κάποια συμπτώματα και μετά αυτά υποχωρούσαν μόνα τους, εμπίπτει σε κάποια παθολογία;
Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή το μυαλό μου, επειδή η Τζωρτζίνα το μεσημέρι είχε κάνει τον πρώτο εμετό, πήγε σε κάποια γαστρεντερίτιδα.

Το ρινικό οξυγόνο

«Όταν μπήκα στον θάλαμο, με την εικόνα του παιδιού που αντίκρισα, επικεντρώθηκα στο παιδί. Θυμάμαι ότι το οξύμετρο σφύριζε, αλλά δεν επικεντρώθηκα στο να δω αν είχε στο χέρι το οξύμετρο ή είχε χαθεί η επαφή με το δαχτυλάκι της», εξήγησε η μάρτυρας και δήλωσε βέβαιη πως το ρινικό οξυγόνο έλειπε ολόκληρο από το κεφάλι του παιδιού, γιατί η ίδια άρχισε να το ψάχνει στο κρεβάτι της Τζωρτζίνας.

Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη αρνείται ότι ήρθε στο γραφείο να σας ειδοποιήσει.
Μάρτυρας: Ήμουν στο γραφείο, είμαι σίγουρη. Το κουδούνι δεν ακούγεται στο γραφείο των γιατρών. Εισαγγελέας: Όταν η νοσηλεύτρια μπήκε στο δωμάτιο, αντίκρισε το παιδί όπως εσείς;
Μάρτυρας: Φυσικά! Αφού φώναζε «τρέξτε, τρέξτε!».
Εισαγγελέας: Η μητέρα σάς λέει «ελάτε, σφυρίζει το οξύμετρο», ενώ η νοσηλεύτρια φωνάζει «ελάτε γρήγορα, το παιδί είναι νεκρό!». Η μητέρα δεν κατάλαβε την κατάσταση;
Μάρτυρας: Αν με ρωτάτε, εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας. Να ουρλιάζει, άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα.