Τρομοκρατική επίθεση με αέριο σε εστιατόριο-χώρο σύναξης Ισραηλινών πολιτών στην περιοχή του Ψυρρή απέτρεψαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) και πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καταφέρνοντας να γλιτώσουν τη χώρα μας από δύσκολες καταστάσεις.

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες θα προχωρούσαν σε σειρά χτυπημάτων, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα, με την τουριστική περίοδο να έχει μόλις ξεκινήσει, αλλά και σχεδόν 1,5 μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Εάν το πλήγμα ή τα πλήγματα είχαν πραγματοποιηθεί, κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τον αντίκτυπο σε βάρος της χώρας μας.

Συλληφθέντες είναι δύο Πακιστανοί υπήκοοι, ηλικίας 27 και 29 ετών, ιρανικής καταγωγής. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονται στη χώρα μας τα τελευταία 4,5 χρόνια. Σύμφωνα με τις έρευνες, είχαν μπει παρανόμως από την περιοχή της Ορεστιάδας. Αρχικά βρέθηκαν στη Ζάκυνθο, όπου εργάστηκαν ως εργάτες γης και εν συνεχεία στην Πελοπόννησο.
Όπως προέκυψε, θα πραγματοποιούσαν τα χτυπήματα, όχι λόγω θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, αλλά για να εισπράξουν παχυλή αμοιβή από τον εγκέφαλο του κυκλώματος. Για τις υπηρεσίες τους θα λάμβανε έκαστος 10.000-15.000 ευρώ.

«Εγκέφαλος»

Πρόκειται για έναν 30χρονο, ο οποίος ζει στο Ιράν. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες των αστυνομικών, κρύβεται πίσω από δύο απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών σε Κύπρο και Τουρκία, του οποίου τα στοιχεία είναι γνωστά στις Αρχές. Οι δύο τρομοκράτες είχαν συμφωνήσει να χτυπήσουν το εστιατόριο «Gostijo», που βρίσκεται στην οδό Αισώπου 10 στου Ψυρρή. Εκεί συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες Ισραηλινοί, όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για συζητήσεις, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και συναγωγή.

Εκεί οι τρομοκράτες θα χτυπούσαν με αέριο, θα ακολουθούσαν άλλες επιθέσεις με εκρηκτικά σε άλλους στόχους, ενώ το επόμενο και τελικό βήμα της δράσης τους ήταν να προχωρήσουν σε απαγωγές Ισραηλινών, ακόμη και δολοφονίες.
Όλα, απετράπησαν όταν πριν από περίπου δύο μήνες, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πράκτορες της ΕΥΠ ενημερώθηκαν από ξένες υπηρεσίες πως ετοιμάζεται χτύπημα στη χώρα μας από διεθνές δίκτυο τρομοκρατών. Τα στοιχεία των δύο Πακιστανών δόθηκαν στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες άμεσα τους εντόπισαν. Έπειτα από ολιγοήμερη παρα κολούθηση, τους συνέλαβαν, καθώς διέμεναν παράνομα στη χώρα μας, με στόχο δήθεν να τους απελάσουν.
Τους κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε τα πάντα.

Τι βρέθηκε στα κινητά

Μιλούσαν μέσω κρυπτογραφημένων συνομιλιών με τον 30χρονο, αναγράφονταν όλοι οι στόχοι, αλλά και ο τρόπος δράσης. Βρέθηκαν βίντεο και φωτογραφίες των στόχων των τρομοκρατών, καθώς και άλλα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν πως όλοι οι στόχοι του δικτύου, ήταν αποκλειστικά Ισραηλινοί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, «είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και τον σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος». Όπως είναι φυσικό, αμέσως ενημερώθηκε η ισραηλινή πρεσβεία, αφού είχε βρεθεί στο στόχαστρο των τρομοκρατών, η οποία ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την εξάρθρωση αυτού του τρομοκρατικού δικτύου.

Αυτό που προέκυψε επίσης από την ανάλυση των μηνυμάτων είναι πως οι δύο τρομοκράτες προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν και άλλους ομοεθνείς τους, προκειμένου να έχουν επιπλέον βοήθεια στα χτυπήματά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο έγιναν αρκετές προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι ερευνάται εάν τελικά συμμετείχαν στο δίκτυο.

Έδρα το Ιράν

Το συγκεκριμένο διεθνές δίκτυο τρομοκρατών, με έδρα το Ιράν, θα εμφανιζόταν για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, μετά την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινού επιχειρηματία το 2021 στην Κύπρο, κατά την οποία συνελήφθησαν ένας Πακιστανός και ένας Αζέρος, και την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης τον Μάιο του 2022 στην Τουρκία, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Παρασκευή στον ανακριτή και οι δύο

Η επιτυχία των ελληνικών Αρχών είναι τεράστια, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφού εάν είχαν καταφέρει να χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο που λειτουργεί και ως συναγωγή, «τότε, θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων με το Ισραήλ και ενδεχομένως και άλλες χώρες».

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι Αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν σε ανακριτή την Παρασκευή, καθώς κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

*Γιώργος Σόμπολος / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή