Από τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου, άρχισε το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 21-65 ετών, έχει προϋπολογισμό ύψους 103,2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. Αρμόδια για την κατάρτιση, τον συντονισμό και την εποπτεία του εν λόγω προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με στόχο τη δευτερογενή πρόληψη, που αναπτύσσεται εντός του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης».

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας Υγείας και η οικονομική συμμετοχή των πολιτών στη σχετική δαπάνη θα είναι μηδενική.

Οι προϋποθέσεις

Ωφελούμενες του προγράμματος των διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών οι οποίες διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
  • Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 21-65 ετών.
  • Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
  • Δεν έχουν υποστεί μερική ή ολική υστερεκτομή λόγω καρκίνου.
  • Δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9. î Δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0.
  • Δεν έχουν διενεργήσει εξέταση Pap test κατά τα τρία ημερολογιακά έτη τα οποία προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος.
  • Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπο-ομάδα 21-29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV - DNA test κατά τα τρία ημερολογιακά έτη τα οποία προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος.
  • Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπο-ομάδα 30-65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV - DNA test κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη τα οποία προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος.

Παραπεμπτικό

Όσες ωφελούμενες έχουν ενεργοποιήσει έως την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων λαμβάνουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά, είτε μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο κινητό τηλέφωνό τους είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Όλες οι ενδιαφερόμενες ενημερώνονται, καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, κατά την επίσκεψή τους σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα φροντίδας υγείας.

1. Οι ωφελούμενες συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού εξέτασης Pap test ή HPV-DNA test, το οποίο έχει ισχύ έξι μηνών.

2. Οι ωφελούμενες συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την έκδοση του παραπεμπτικού της παρ. 1 του ως άνω άρθρου 1, ανά ηλικιακές ομάδες, με την εξής χρονική προτεραιότητα:
  • α) Αρχικώς συντάσσονται παραπεμπτικά Pap test για τις ωφελούμενες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 21-25 ετών και παραπεμπτικά HPV-DNA test για τις συμμετέχουσες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 30-35 ετών.
  • β) Εντός εύλογου χρόνου, όχι πέραν των έξι μηνών μετά την ημερομηνία δημιουργίας των υπό α) παραπεμπτικών, συντάσσονται παραπεμπτικά Pap test για τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 26-29 ετών και παραπεμπτικά HPV-DNA test για τις ωφελούμενες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 36-40 ετών.
  • γ) Εντός εύλογου χρόνου, όχι πέραν των έξι μηνών μετά την ημερομηνία δημιουργίας των υπό β) παραπεμπτικών, συντάσσονται παραπεμπτικά HPV-DNA test για τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 41-50 ετών.
  • δ) Εντός εύλογου χρόνου, όχι πέραν των έξι μηνών μετά την ημερομηνία δημιουργίας των υπό γ) παραπεμπτικών, συντάσσονται παραπεμπτικά HPV-DNA test για όσες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 51-60 ετών.
  • ε) Εντός εύλογου χρόνου, όχι πέραν των έξι μηνών μετά την ημερομηνία δημιουργίας των υπό δ) παραπεμπτικών, συντάσσονται τα παραπεμπτικά HPV-DNA test για τις συμμετέχουσες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 61-65 ετών.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Μαρτίου 2023.