Τρόµος για τους πολίτες µπορούν να γίνουν τα νοθευµένα ποτά, που κυκλοφορούν σε µπαρ, κάβες, ακόµα και σε µίνι µάρκετ. ∆ιάφορα κυκλώµατα, προσπαθώντας να αποκοµίσουν παράνοµο κέρδος, σπρώχνουν στην αγορά νοθευµένα ποτά, τα οποία σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνονται, διότι µπορεί να προξενήσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας.

1_2

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ένας από τους πιο συνηθισµένους τύπους νοθευµένης αλκοόλης που χρησιµοποιούν τα κυκλώµατα είναι η µεθανόλη, η οποία χρησιµοποιείται συνήθως σε βιοµηχανικές εφαρµογές. Είναι εξαιρετικά τοξική και ακόµα και µικρές ποσότητες µπορούν να προκαλέσουν τύφλωση, ηπατική βλάβη και άλλα σοβαρά προβλήµατα υγείας. Η νοθευµένη αλκοόλη που περιέχει µεθανόλη πωλείται συχνά σε χαµηλότερες τιµές από τη γνήσια αλκοόλη, καθιστώντας την ελκυστική για όσους δεν µπορούν να αγοράσουν την πραγµατική.

Ενας άλλος συνηθισµένος τύπος νοθευµένου οινοπνεύµατος είναι το µετουσιωµένο, το οποίο έχει αναµειχθεί µε άλλες χηµικές ουσίες για να καταστεί ακατάλληλο για κατανάλωση. Η µετουσιωµένη αλκοόλη χρησιµοποιείται συχνά σε βιοµηχανικές διεργασίες ή ως διαλύτης, αλλά µπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισµένα είδη αλκοολούχων ποτών. Η κατανάλωσή της µπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα υγείας, συµπεριλαµβανοµένης της βλάβης των ζωτικών οργάνων, µέχρι και θάνατο.

Χαρακτηριστική περίπτωση κυκλώµατος που δραστηριοποιείτο στη νόθευση ποτών ήταν αυτό που εξάρθρωσε η Οικονοµική Αστυνοµία την προηγούµενη εβδοµάδα και το οποίο είχε πληµµυρίσει µε νοθευµένα ποτά την αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριµένο κύκλωµα εισήγε λαθραία από τη Βουλγαρία αλκοολούχα ποτά και τα διακινούσε προς πώληση σε κάβες ποτών, µίνι µάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Κατά τη διάρκεια αστυνοµικής επιχείρησης κατασχέθηκαν από τους αστυνοµικούς 19.588 φιάλες αλκοολούχων ποτών και 50.000 ετικέτες επώνυµων αλκοολούχων ποτών.

Μεγάλη προσοχή

Για το ζήτηµα τοποθετήθηκε στα «Π» ο ειδικός αστυνοµικός αναλυτής και τέως αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, ο οποίος ανέφερε ότι τα περισσότερα κυκλώµατα εισάγουν νοθευµένη αλκοόλη κυρίως από τη Βουλγαρία και συνέστησε µεγάλη προσοχή σε όλους, κυρίως την περίοδο του Πάσχα. «Ιδιαίτερα στις γιορτές τα κυκλώµατα τα οποία, είτε εγχώρια είτε εισαγόµενα, προσφέρουν νοθευµένα ποτά γίνονται πιο επικίνδυνα. Τα λεγόµενα ποτά-µπόµπες έχουν ιδιαίτερες χηµικές ενώσεις και µεγάλη περιεκτικότητα σε ακατάλληλη προς κατανάλωση αλκοόλη. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς δηµιουργούν λιποθυµίες και σοβαρά προβλήµατα υγείας, που µπορεί να φτάσουν µέχρι και το κώµα ή και τον θάνατο. Οσοι καταναλώνουν αλκοόλ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε ο έµπειρος αστυνοµικός.

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί για πρώτη φορά σε άγνωστο µέρος, θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση των χύµα ποτών

Και συνέχισε: «Υπάρχουν κυκλώµατα από τη Βουλγαρία που εισάγουν αυτά τα ποτά-µπόµπες και τα µεταφέρουν σε ειδικά παρασκευαστήρια, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε περιοχές της ∆υτικής Αττικής και στον Ασπρόπυργο, όπου µε πλαστές ετικέτες παρασκευάζουν τα ποτά που θα ρίξουν στην αγορά. Επίσης, ο κύριος προορισµός των νοθευµένων ποτών είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μέσω αυτών των πόλεων διαχέονται στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα». Σχετικά µε την επιλογή των κυκλωµάτων να εισάγουν τα νοθευµένα ποτά από τη Βουλγαρία, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε τα εξής: «Η Βουλγαρία είναι ένας διαµετακοµιστικός σταθµός σε οτιδήποτε είναι υγρό και παράνοµο, χωρίς όµως να αποκλείουµε και τις άλλες βαλκανικές χώρες. Αυτό ισχύει και για τα νοθευµένα καύσιµα. Στη Βουλγαρία οι τιµές της αλκοόλης είναι πολύ χαµηλότερες και σε µερικές περιπτώσεις ο φόρος είναι µειωµένος ή δεν υπάρχει καθόλου. Επιπλέον, τα εργατικά χέρια είναι φτηνότερα σε σύγκριση µε την Ελλάδα». Ακόµα, ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει συνεχόµενους ελέγχους, αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες που φτάνουν στα χέρια της. «Η ∆ίωξη Λαθρεµπορίου και η Οικονοµική Αστυνοµία πρωτοστατούν στην εξάρθρωση των συγκεκριµένων κυκλωµάτων και θα συνεχίσουν να το κάνουν», κατέληξε.

2_2


«Όχι» στα χύμα

Για το πώς µπορούν να προστατευτούν οι πολίτες από την κατανάλωση νοθευµένων ποτών µίλησε στα «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. Ο καταστηµατάρχης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κόλπα για να καταλάβει κάποιος ότι πίνει νοθευµένο ποτό και ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση χύµα ποτών σε καταστήµατα που οι πολίτες επισκέπτονται για πρώτη φορά.

Στη ∆υτική Αττική και στον Ασπρόπυργο λειτουργούν παράνοµα παρασκευαστήρια, που φτιάχνουν νοθευµένα ποτά.

«Ο κόσµος θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα και να επιλέγει καταστήµατα στα οποία έχει ξαναπάει και τους έχει εµπιστοσύνη. Αν κάποιος βρεθεί πρώτη φορά σε άγνωστο µέρος θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση χύµα ποτών. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επιλέγονται καλύτερα τα εµφιαλωµένα ποτά. ∆υστυχώς, δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη εµπειρική µέθοδος για να καταλάβουν οι πολίτες ότι το ποτό που καταναλώνουν εκείνη τη στιγµή είναι νοθευµένο», σηµείωσε ο κ. Φιλοκώστας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/3/23