Είναι το πρώτο «πράσινο» αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας, βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία. Το επιβλητικό αυτό κτίριο, το οποίο επιλέχθηκε για να στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, θα εκτείνεται σε 14.362 τ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος και αναμένεται να αναδείξει τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο και να συμβάλει στη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής.

«Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών επιδιώκει να παρουσιάσει τους άγνωστους θησαυρούς που βρέθηκαν στην Αθήνα και να εξηγήσει την ιστορική εξέλιξη της πόλης», σημειώνει ο διακεκριμένος αρχιτέκτων -και υπεύθυνος για το οίκημα- Γιώργος Τσολάκης, του οποίου το γραφείο κέρδισε πριν από δύο μήνες στον διαγωνισμό για την ανάληψη της κατασκευής του Μουσείου και προσθέτει: «Περιπλανώμενος στο πάρκο, αντιλαμβάνεσαι πως η φύση αποτελεί τον πρωταγωνιστή της περιοχής.

Αναμνήσεις

Ίχνη από αρχιτεκτονικά μέλη του Γυμνασίου, ερείπια που περιγράφουν τα όρια των αρχαίων κτισμάτων, μας βοηθούν να επαναφέρουμε αναμνήσεις από το παρελθόν του τόπου και να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας.

Μνημεία επιφανών πολιτών, ηρώων και θεών ξεφυτρώνουν ανάμεσα στους κήπους, καθώς και ιστορικές προσωπικότητες του παγκόσμιου πνευματικού κόσμου στις στοές και το αίθριο του Γυμνασίου».

Το νέο μουσείο θα φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες και ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό.

Υπενθύμιση: Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, προβλέπεται και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Έχει, δε, στόχο, μαζί με τον ευρύτερο χώρο, να αποτελέσει διεθνή πόλο ανάπτυξης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτιστικών δράσεων, προβάλλοντας τον διαχρονικό μητροπολιτικό ρόλο της Αθήνας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ιδού λοιπόν μια πρώτη «γεύση».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βαϊλάκης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/3