«Η απόφαση για κατάργηση κλινών ΜΕΘ για κοροναϊό στερείται επιστημονικής βάσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόφαση στον ίδιο χώρο να υπάρχει ένας ασθενής με covid και κάποιοι που νοσηλεύονται με άλλα συμπτώματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Καπραβέλου στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή την απόφαση κατάργησης ξεχωριστών ΜΕΘ για ασθενείς με covid

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Αυτή η απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης. Είναι βιαστικές αποφάσεις βέβαια περιμένουμε μέχρι την 1η Απριλίου τις δεύτερες σκέψεις ή την εξειδίκευση αυτών που λεει το υπουργείο ή η επιτροπή των ειδικών.

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Ο covid δεν έχει τελειώσει, ο covid πλέον δεν είναι ικανός να προκαλέσει έξαρση της πανδημίας με κατάρρευση των συστημάτων, με αυτό το εκρηκτικό φαινόμενο που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια όμως προστέθηκε στην νοσηρότητα των υπολοίπων λοιμωδών νόσων. Ο covid είναι μια υπερμεταδοτική λοιμώδης θανατηφόρος νόσος άρα επομένως δεν μπορεί να νοσηλευτεί ένας ασθενής με covid δίπλα από έναν ασθενή διασωληνωμένο, από έναν καρκινοπαθή, ανοσοκατεσταλμένο, πολύτραυματία. Δεν μπορεί να είναι ανοιχτή ΜΕΘ και να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, αυτό είναι επικίνδυνο.

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Μου κάνει κατάπληξη το γεγονός μετά από την τραγικότητα που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου πλέον οι υπηρεσίες μπήκανε στο μικροσκόπιο σε σχέση με την ασφάλεια είτε της μεταφοράς είτε της υγείας δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια απόφαση όπου στον ίδιο χώρο θα υπάρξει ένας ασθενής με υπερμεταδοτικότητα όσον αφορά ένα λοιμώδες νόσημα δίπλα από έναν ασθενή με άλλο νοσήμα, είναι δεδομένο ότι θα μολυνθεί οπότε δεν υπάρχει ασφάλεια. Εκτός αν το υπουργείο λεει ότι δεν είναι όλες οι μονάδες ικανές να γίνουνε μεικτές αλλά αυτές που έχουν τη δυνατότητα να απομονώνουν το περιστατικό, να διαχωρίζεται όπως είναι η δική μου μονάδα.

Ν.ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ: Από 1η Απριλίου περιμένω τις δεύτερες σκέψεις πως θα γίνουν μεικτές αυτές οι μονάδες. Μήπως εννοούν μεικτό εκεί όπου υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας που έχουν μονόκλινα, που έχουν δίχωρους χώρους δηλαδή μην προδικάζουμε και εμείς γιατί πέφτω από τα σύννεφα αν υπάρξει μια απόφαση τέτοια που δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας μετά μάλιστα και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.