Έγγραφο - αποκάλυψη της ΡΑΣ τέσσερις ημέρες πριν από την τραγωδία στα Τέμπη, δείχνει τις ελλείψεις και προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα δύο εκτροχιασμούς και οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ράνιας Τραγόμαλλου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star πρόκειται για δύο περιστατικά εκτροχιασμού σε Λιανοκλάδι και Τιθορεά. Και στις δυο περιπτώσεις οι εκτροχιασμοί οφείλονταν σε ανθρώπινο παράγοντα, όπως αναφέρει η ΡΑΣ. O σταθμάρχης δηλαδή, τουλάχιστον στη μία περίπτωση, που δεν άλλαξε σωστά την τροχιά.
ras_eggrafo_star_1

Το δεύτερο έγγραφο μάλιστα έχει ημερομηνία: 24/2/2023. Είναι μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα. Η ΡΑΣ λοιπόν ζητά από τον ΟΣΕ να την ενημερώσει ποιοι είναι οι λόγοι που συνέβησαν τα ατυχήματα.

Γράφει χαρακτηριστικά: στη μη ορθή διευθέτηση της αλλαγής τροχιάς από σταθμάρχη θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν αναλύθηκαν περαιτέρω οι παράγοντες που οδήγησαν το προσωπικό του ΟΣΕ σε αυτό (ελλιπής εκπαίδευση, κόπωση προσωπικού, άλλος παράγοντας) και αν λήφθηκαν ή πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

ras_eggrafo_star_3
ras_eggrafo_star_4


Έχει προηγηθεί άλλο έγγραφο στις 20 Ιανουαρίου, ένα μήνα , που λέει ακριβώς το ίδιο:  Είναι σαφές ότι οι εκτροχιασμοί οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα (λάθος χειρισμός σταθμάρχη).

ras_eggrafo_star_2

Επίσης και στην έκθεση της ΡΑΣ υπάρχει και περιγράφονται τα συγκεκριμένα περιστατικά. Η ΡΑΣ απέστειλε τα έγγραφα στον ΟΣΕ κοινοποιώντας την Hellenic Train.