Πέθανε στην ηλικία των 85 ο Δημήτρης Φεργάδης, που υπήρξε ιστορικό στέλεχος της εταιρείας Columbia. 



Έφυγε από τη ζωή ο Δηµήτρης Φεργάδης,  από τους σηµαντικότερους ανθρώπους της εγχώριας δισκογραφίας. Ξεκίνησε από το ιστορικό εργοστάσιο της Columbia, για να εξελιχτεί σε διευθυντικό στέλεχος της δισκογραφικής, και αργότερα της ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ. Καλό ταξίδι Μίμη», αναφέρει η Grammo.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ 


Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας συναγωνιστή Μίμη Φεργάδη, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Μ. Φεργάδης γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη του 1938 στην Κύμη Ευβοίας, με καταγωγή από τη Σκύρο. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 δούλεψε ως βοηθός πρεσαδόρου, στο εργοστάσιο παραγωγής πλακών γραμμοφώνου της «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ» στην Αθήνα, και στη συνέχεια ως διευθυντικό στέλεχος της «Columbia» και της «Minos-EMI». Ήταν απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σταθερή ήταν η συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ήταν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης. Για αυτούς τους ανθρώπους συχνά πυκνά επιστράτευε την αιχμηρή αλλά και ευαίσθητη πένα του προκειμένου με τα κείμενά του να καυτηριάσει, να προβληματίσει, να θυμίσει, με σταθερή πυξίδα ότι το δίκιο θα νικήσει. Αρκετά από αυτά είχαν δημοσιευτεί στο 902.gr.

Συγγραφέας του βιβλίου «Με αφορμή την Columbia - H βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα», όπου αποτύπωσε τη δισκογραφία διαφορετικά απ' ό,τι τη γράφουν συνήθως.

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. 

«Νονός» των Πυξ Λαξ 


Δράστης της ονοματοδοσίας σε ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της ελληνικής ποπ ήταν ο Δημήτρης Φεργάδης.  

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δύο παιδικοί φίλοι από το Μενίδι, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στον Μάνο Ξυδού, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθειά του ξεκίνησε η μπάντα να γίνεται γνωστή.

Το όνομα του συγκροτήματος, Πυξ Λαξ, που είναι αρχαία φράση η οποία αποδίδεται στα νέα ελληνικά «Με γροθιές και κλωτσιές», δόθηκε από τον τότε υπάλληλο της δισκογραφικής, που αργότερα έγινε διευθυντικό στέλεχος στην Columbia.