Σε λιγότερο από έναν μήνα, τις ημέρες δηλαδή κοντά στο Πάσχα, αναμένεται να είναι έτοιμο ένα πρώτο (τεχνικό) πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Υποδομές και τις Μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης, «δεν θα μείνει καμία σκιά στην υπόθεση», προσθέτοντας ότι «η διερεύνηση θα φτάσει μέχρι τέλους».

«Η Διοικητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη, αλλά το πόρισμά της θα τεθεί υπόψη της δικογραφίας, για να μπορεί να αξιοποιηθεί και τεχνικά, ανεξάρτητα από τους πραγματογνώμονες που ήδη έχει τοποθετήσει το δικαστήριο», είπε ο εκτελών χρέη υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, το τρένο θα ξαναμπεί στις ράγες τον επόμενο μήνα και, όπως ανέφερε, ο ίδιος θα επιβιβαστεί στο πρώτο δρομολόγιο.

Στο μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον επιθεωρητή κυκλοφορίας Λάρισας και τους δύο σταθμάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, καθώς και για ανθρωποκτονίες και βαριές σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή.

Οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, που έφυγαν νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε τη «μαύρη» νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, θα περάσουν το κατώφλι του ειδικού εφέτη ανακριτή την Παρασκευή 24 Μαρτίου, ύστερα από προθεσμία που ζήτησαν οι δικηγόροι τους, οι οποίοι θέλησαν να λάβουν ενημέρωση της δικογραφίας. Προθεσμία πήρε και ο 61χρονος επιθεωρητής Δημήτρης Νικολάου, που όρισε σταθμάρχη για τη μοιραία βάρδια τον 59χρονο Βασίλη Σαμαρά και βγήκε σε αναρρωτική άδεια λίγες ώρες μετά την τραγωδία, ο οποίος ωστόσο θα απολογηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Τι θα ισχυριστεί

Ο τελευταίος θα ισχυριστεί ότι σε συγκέντρωση προσωπικού που είχε κάνει στις 25 Ιανουαρίου κανένας από τους συναδέλφους του δεν αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του 59χρονου σταθμάρχη και πως μετά βγήκαν πολλοί και μίλησαν για την ανικανότητά του, η οποία τελικά κόστισε τη ζωή 57 αθώων ανθρώπων. Επίσης, θα υποστηρίξει ότι ο Βασίλης Σαμαράς ανέφερε με βεβαιότητα πως ήταν πανέτοιμος να αναλάβει οποιοδήποτε πόστο τού δώσουν.

Μηνύσεις από τους συγγενείς θυμάτων

Βροχή μηνύσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα από επιζώντες του δυστυχήματος των Τεμπών και συγγενείς των θυμάτων κατά παντός υπευθύνου. Μια 19χρονη τραυματίας, που κατάφερε να γλιτώσει από την κόλαση της 28ης Φεβρουαρίου, είναι η πρώτη που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και ζητά τη διερεύνηση της ευθύνης κάθε φυσικού ή ηθικού αυτουργού, είτε πρόκειται για εργαζόμενους και στελέχη του ΟΣΕ είτε για πολιτικά πρόσωπα. Μετά τη 19χρονη, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο Παύλος Ασλανίδης, ο τραγικός πατέρας του άτυχου 26χρονου Δημήτρη που σκοτώθηκε στο φρικτό δυστύχημα. «Έχω εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο μου, Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, και την άλλη εβδομάδα θα πάει στη Λάρισα να καταθέσει μήνυση σε όλους τους υπουργούς Συγκοινωνιών και Μεταφορών», δήλωσε στο Mega ο πατέρας του 26χρονου. Τη διεξαγωγή έρευνας από τις δικαστικές Αρχές για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των ιθυνόντων της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων ζήτησε και ένας 24χρονος τραυματίας, με συμπληρωματική μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο οικογενειών θυμάτων, γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, «δεν πρέπει να υπογράψει κανείς ότι παραιτείται του δικαιώματος να παραστεί ως υποστηρικτής της κατηγορίας. Αν υπογράψουν ότι παραιτούνται προς υποστήριξη της κατηγορίας, δεν μπορεί να είναι παρόντες στο ποινικό δικαστήριο. Επίσης, δεν πρέπει να υπογράψουν ότι παραιτούνται της οποιασδήποτε καταβολής αποζημιώσεως που θα επιδικάσει το δικαστήριο», ανέφερε ο κ. Κούγιας.

Μαθητές τραγουδούν «Έφτασα, μαμά...»

Δάκρυα στα μάτια έφερε η διασκευή ενός παλιού αγαπημένου τραγουδιού από μαθητές για τα θύματα των Τεμπών. Αγόρια και κορίτσια που φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους Ειρήνης Χωλίδου και της υπεύθυνης εκπαιδευτικών δράσεων Ιωάννας Κόντου-Φουντά ένωσαν τις φωνές τους και διασκεύασαν το τραγούδι της Σοφίας Βόσσου «Το φιλαράκι», με στίχους που εμπνεύστηκαν τα ίδια τα παιδιά. Με τίτλο «Τα λόγια είναι πλέον περιττά», οι μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης τραγουδούν και προκαλούν ρίγη συγκίνησης: «Δεν τη βρίσκω την άκρη πουθενά και πες μου τι να κάνω, από τύχη καθαρή δεν ήμουνα εγώ ένα θύμα που ήτανε στο τρένο πάνω και μπορώ να στέλνω “έφτασα, μαμά”...». Σε άλλους στίχους, τα παιδιά τραγουδούν: «Στέλνω μήνυμα αγάπης τώρα σε όλους τους γονείς που έχασαν το παιδί τους, θέλω μόνο να τους πω ότι τους νιώθω και πονώ, συντάσσομαι μαζί τους». Στο σχετικό βίντεο φαίνονται οι μαθητές να τραγουδούν κοιτάζοντας μια οθόνη στην οποία απεικονίζονται αναμμένα κεριά. Εξίσου συγκινητική, όμως, ήταν και η ενέργεια μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης στις 10 Μαρτίου, που τραγούδησαν το κομμάτι «Στην κοιλάδα των Τεμπών», που ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, σε στίχους και μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου, για να τιμήσουν τους 57 νεκρούς της ασύλληπτης σιδηροδρομικής τραγωδίας.

*Εύα Παπαδάτου / Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 20 Μαρτίου 2023