Στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου έκδοσης άδειας κυνηγιού προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ένα οργανωμένο σύστημα ελέγχου της συμπεριφοράς των περισσότερων από 200.000 κυνηγών που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είναι προϊόν της συνεργασίας του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, με τις κυνηγετικές οργανώσεις (και την κυριότερη εξ αυτών την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας) και έρχονται να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν μετά την εισαγωγή του νέου Ποινικού Κώδικα το 2019, καθώς είχαν καταργηθεί τα πταίσματα.

Πρόστιμα

Εφεξής τα πταίσματα μετατρέπονται σε διοικητικά πρόστιμα και αφορούν παραβάσεις για προστατευτικά μέτρα, την αντιμετώπιση πυρκαγιών και τη διάνοιξη οδών επί δασικών εκτάσεων, αγροτικά αδικήματα κλοπής και υπεξαίρεσης, φθορές από ζώα, διατάραξη ροής αρδευτικών υδάτων, παράνομη μετατόπιση οροσήμων, παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων και άλλα.

Πάγιο αίτημα

Η εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου για την τιμωρία της παράνομης λαθροθηρίας αποτελεί άλλωστε ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων κυνηγών, προκειμένου να θωρακιστεί η προστασία της πανίδας και γενικότερα της βιοποικιλότητας στη χώρα μας. Με ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που συζητείται αυτές τις αυτές τις ημέρες στη Βουλή, εισάγεται Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Κυνηγών (point system), το οποίο προβλέπει την καταχώρηση σε ειδικό μητρώο των ατομικών στοιχείων των κυνηγών για τις παραβάσεις των σχετικών διατάξεων περί θήρας.

Με βαθμολογία

Οι παραβάσεις αυτές βαθμολογούνται και εάν ένας κυνηγός συγκεντρώσει 5 βαθμούς ποινής, τότε θεωρείται υπότροπος. Στους υπότροπους οι κυρώσεις διπλασιάζονται και επιβάλλεται ως διοικητική ποινή η επανεξέτασή τους, προκειμένου να κριθούν ικανοί για κυνήγι, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα εξετάσεων. Αυτή την περίοδο είναι σε επεξεργασία το νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα είναι δυνατή η έκδοσης της άδειας θήρας με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω ενός online δικτύου που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το οποίο θα συνδέονται οι βάσεις δεδομένων από τις δασικές Αρχές, την Αστυνομία και τις κυνηγετικές οργανώσεις. Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για την έκδοση άδειας θήρας, θα περιλαμβάνεται η υποβολή βεβαίωσης συμμετοχής σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, κατά την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο.

Δικαίωση από ΣτΕ

Όπως επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΣΕ, Γιώργος Αραμπατζής, οι Έλληνες κυνηγοί πέτυχαν πριν από λίγους μήνες μια μεγάλη θεσμική νίκη, με τη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε αμετάκλητα και στο σύνολό της την προσφυγή κατά της ρυθμιστικής απόφασης του ΥΠΕΝ για την κυνηγετική περίοδο 2021-2022 που είχε υποβάλει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποδέχθηκε ουσιαστικά ότι το κυνήγι, όπως διεξάγεται στη χώρα μας, ευθυγραμμίζεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με όλα τα παραδεκτά διεθνή επιστημονικά και βιολογικά δεδομένα, τόσο των θηρεύσιμων όσο και των προστατευόμενων ειδών. Ιδιαίτερη αξία, μάλιστα, έχει ότι η απόφαση προήλθε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΣτΕ, το οποίο είναι γνωστό για την αυστηρότητα και τη σχολαστική προσήλωσή του σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

Κανένα επιχείρημα

Σύμφωνα με την ΚΣΕ, το ΣτΕ δεν αποδέχθηκε κανένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η ΠΦΠΟ, η οποία -μεταξύ άλλων- στην προσφυγή της έκανε λόγο για έλλειψη επαρκών επιστημονικών μελετών και έλλειψη επαρκούς θηροφύλαξης, ενώ αντιθέτως αναγνώρισε ότι οι επιστημονικές μελέτες και οι καταμετρήσεις επί του πεδίου που με συνέπεια διεξάγουν κάθε χρόνο η Συνομοσπονδία και οι άλλες κυνηγετικές οργανώσεις υπηρετούν και περιφρουρούν με επάρκεια τον αειφορικό και διαχειριστικό χαρακτήρα του κυνηγιού.

*Το ρεπορτάζ του Γιώργου Κωστούλα δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 19 Μαρτίου 2023.