Κατασκοπευτικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια μια 32χρονη Ρωσίδα εκτυλισσόταν τα τελευταία χρόνια σε μια γειτονιά του Παγκρατίου. Η Ρωσίδα πράκτορας εμφανιζόταν ως φωτογράφος που διατηρούσε μάλιστα και κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεξίματος και είχε το όνομα Μαρία Τσάλλα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα από τη Μόσχα, 35 χρόνων, και ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών.

Ένα χρόνο αργότερα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα με νόμιμα χαρτιά, δήλωνε φωτογράφος και άνοιξε ένα κατάστημα με την επωνυμία «Γαλάζιο» στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής, ενώ παράλληλα έπαιρνε μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Η Ιρίνα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων που ονομάζονται «illegals», οι οποίοι στρατολογούνται κι εκπαιδεύονται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στέλνονται σε χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Για να μεταμορφωθεί η Ρωσίδα Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα σε Μαρία Τσάλλα η διαδικασία κόστισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατ. ευρώ και είναι η λεγόμενη «κατασκευή χαρακτήρων».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ’’illegals’’. Η Ρωσίδα χρησιμοποιούσε την ταυτότητα Ελληνίδας από τη Γεωργία, η οποία είχε αποβιώσει.

Η κατάσκοπος φέρεται να είναι παντρεμένη με συνάδελφό της ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βραζιλία, ενώ παράλληλα διατηρούσε σχέση και με έναν Έλληνα προκειμένου να τον έχει ως κάλυψη.

Η αρχή του τέλους για τη δράση της ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όταν οι Αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφό της. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των illegals, ανακαλούν την Τσάλλα στη Μόσχα και την εξαφανίζουν. Η ίδια λέει στους γνωστούς της ότι φεύγει για κάτι δουλειές και ότι θα επιστρέψει σε ένα μήνα, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Κλείνει τα προφίλ της στα social media, κατεβάζει και το site του καταστήματος και από τον Ιανουάριο χάνεται από προσώπου γης.

Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια ήταν η κατασκοπευτική δραστηριότητα της Ρωσίδας στη χώρα μας, καθώς είχε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα, με την κάλυψη της φωτογράφου, να μπορεί ανενόχλητη να τραβά φωτογραφίες χωρίς να κινεί την προσοχή και να δημιουργεί υποψίες για τη διπλή ζωή και τη δράση της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΥΠ, η δράση της δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

*Δημοσιεύθηκε στην ΟΝ TIME στις 17/03/2023.