Με απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλάζει τα δεδομένα στο ζήτημα της φορολόγησης της αποζημίωσης - αποδοχών των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Μετά από προσφυγή του πρώην ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, προκειμένου να φορολογηθεί η αποζημίωση - αποδοχές των ευρωβουλευτών. Το ίδιο ισχύει και για την εισφορά αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, με την απόφαση του Β´ τμήματος,(πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Βασιλική Μόσχου). οι σύμβουλοι δικαίωσαν τον κ. Μαριά και επέβαλαν δικαστική δαπάνη στο Δημόσιο ύψους 920 ευρώ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα, τον κανονισμό του Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αποφάνθηκαν ότι μη νόμιμα έγινε η υπαγωγή της αποζημίωσης των ευρωβουλευτών σε φόρο εισοδήματος, ως εισόδημα από μισθωτή εργασία με πράξη του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., μη δημοσιευθείσα στο Φ.Ε.Κ.

Έτσι, την ακύρωσαν για λόγους νομιμότητας, αλλά και ασφάλειας δικαίου.

Σημειώνεται ότι πως η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία φορολογήθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Κατά συνέπεια, τα ποσά με τα οποία φορολογήθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές έως τώρα πρέπει οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ή να τα επιστρέψουν ή να τα συμψηφίσουν κατά τις επόμενες φορολογικές χρήσεις.

Ο κ. Μαριάς προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι η προσβαλλόμενη πράξη της Α.Α.Δ.Ε. αποτελεί ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο και επιβάλλει φορολογικό βάρος, χωρίς να υπάρχει ειδική νομοθετική διάταξη και χωρίς να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.