Καύσιμη ύλη είναι, κατά τον αεροναυπηγό μηχανικό, μηχανολόγο Κώστα Λακαφώση, η ουσία που προκάλεσε την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Η δύναμη της φωτιάς ήταν τέτοια που, παρά το γεγονός ότι οι πυροσβέστες που επιχείρησαν στο χώρο λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση, υπέστησαν εγκαύματα, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 σε ρεπορτάζ. 

Στο δικό του ρεπορτάζ, το MEGA κάνει λόγο για απαίτηση του συνηγόρου τραυματιών και οικογενειών θυμάτων, Αλέξη Κούγια, να βρεθεί ο λόγος που προκλήθηκε η έκρηξη. 



Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Έρευνες για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ισχυρότατη έκρηξη ζήτησε και ο Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί τραυματίες και οικογένειες θυμάτων της εθνικής τραγωδίας.

 
Τα βλέμματα στρέφονται και στην εμπορική αμαξοστοιχία, καθώς σε δύο πλατφόρμες που υπήρχαν πίσω από τις μηχανές το φορτίο δεν έχει εντοπιστεί, με τον Αλέξη Κούγια να ζητάει από την εταιρεία να ξεκαθαρίσει τι μετέφεραν αυτά τα βαγόνια.



Από το μοιραίο Intercity 62 που είχε 8 βαγόνια διασώθηκαν τα 5. Τα δύο πρώτα βαγόνια εξαϋλώθηκαν εντελώς, ενώ από το τρίτο βαγόνι έμεινε μόνο το μισό. Οι λαμαρίνες τους έλιωσαν σε θερμοκρασίες 1.300 βαθμών Κελσίου και παρέσυραν στο θάνατο ακαριαία δεκάδες επιβάτες.



 Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η φωτιά μετά την έκρηξη περιορίστηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και δεν επεκτάθηκε προς τα πίσω.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι απαντήσεις που αναμένεται να τροφοδοτήσουν μια σειρά από συζητήσεις και εξελίξεις, όλα δείχνουν πως βρίσκονται προ των πυλών.