Για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως επίσης και για τις συμμορίες που συστηματικά λυμαίνονται το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ μίλησε στα parapolitika.gr, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλάσκας μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα που εντοπίζονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, κάνοντας λόγο για κυκλώματα τα οποία κλέβουν υλικό του ΟΣΕ και στη συνέχεια δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα για την εύρυθμη κυκλοφορία των τρένων.

«Σε αυτή την υπόθεση (δυστύχημα Τεμπών) πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι θα υπερβούν τα 10 άτομα, διότι υπάρχει μία διαχρονικότητα σε παράνομες πράξεις εντός του ΟΣΕ. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν μπλεχτεί σε υποθέσεις που απασχόλησαν την ελληνική Δικαιοσύνη και έχουν εξαρθρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Οι συμμορίες αυτές λυμαίνονταν το υλικό του ΟΣΕ και συγκεκριμένα τους χαλκούς. Οι σπείρες αυτές δεν έμεναν όμως μονάχα εκεί, καθώς στο στόχαστρό τους έβαζαν και τα υλικά που βρίσκονταν στις αποθήκες του οργανισμού» ανέφερε αρχικά ο κ. Μπαλάσκας.

Και συνέχισε: «Το υλικό που αγόραζε ο ΟΣΕ αμέσως κρινόταν ως μεταχειρισμένο και παλαιωμένο και αποσυρόταν. Αυτές τις φορές μάλιστα υπήρχε και κλέψιμο ακόμα και στη ζυγαριά εις βάρος του οργανισμού. Σε αυτά τα κυκλώματα που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες τον ΟΣΕ, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά ξαναγύριζαν στην ενεργό δράση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα».

«Βεβαίως υπάρχουν και πολλές συμμορίες Ρομά που έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη από την ΕΛ.ΑΣ. Οι συγκεκριμένες σπείρες ρίχνουν σιδερόβεργες πάνω στα καλώδια των 25.000 volt και σκαρφαλώνουν και κόβουν δεκάδες μέτρα χαλκού. Στη συνέχεια τα φορτώνουν στις καρότσες και αποχωρούν από το σημείο» είπε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής σχετικά με διάφορα προβλήματα ηλεκτροδότησης τα οποία προκύπτουν συχνά στο δίκτυο.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ένα σημαντικό παράδειγμα για το οποίο έχουν αναφερθεί και πρώην στελέχη του ΟΣΕ και αφορά την κατάσταση που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Λάρισας. «Το 2020 η ασφάλεια της Λαμίας είχε συλλάβει μία συμμορία Ρομά, η οποία είχε αφαιρέσει 800 μέτρα καλώδιο της τηλεδιοίκησης, το οποίο είχε μόλις τοποθετηθεί στη Λάρισα». Σημειώνεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο πρώην σταθμάρχης του Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης έχει αναφερθεί στο δίκτυο τηλεδιοίκησης Λάρισας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό από το 2019 δεν λειτουργούσε λόγω «δολιοφθορών και έλλειψης προσωπικού».

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα παράνομα κέρδη αυτών των εγκληματικών ομάδων ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι αυτά υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως.