Προς την ολοκλήρωσή της, εκτός απροόπτου, οδεύει η ανάκριση για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, που σόκαρε το πανελλήνιο και έστειλε στη φυλακή µέχρι αυτήν τη στιγµή 21 κατηγορουµένους.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», η 33η τακτική ανακρίτρια, µόλις λάβει και τη συµπληρωµατική απολογία του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορουµένου στην υπόθεση βιασµού και µαστροπείας της 12χρονης, θα αρχίσει τις διαδικασίες προκειµένου να κλείσει τη δικογραφία και να την αποστείλει στο Συµβούλιο Πληµµελειοδικών της Αθήνας για τα περαιτέρω.

Ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε προσωρινά κρατούµενος τον περασµένο Οκτώβριο. Από τότε, ωστόσο, έχουν προκύψει νέα στοιχεία στην υπόθεση και νέοι κατηγορούµενοι, γι’ αυτό και κλήθηκε από την ανακρίτρια σε συµπληρωµατική απολογία. Ο βασικός κατηγορούµενος στην υπόθεση θα κληθεί να απαντήσει για ακόµα µία φορά για τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύµφωνα µε την υπεράσπισή του, πάντως, ο Ηλίας Μίχος παραδέχεται πως ασέλγησε στη 12χρονη, αλλά αρνείται κατηγορηµατικά την τέλεση του αδικήµατος της µαστροπείας και υποστηρίζει πως δεν ήταν αυτός που εξέδιδε το ανήλικο κοριτσάκι.

Τι ισχυρίζεται ο Μίχος

Ο Ηλίας Μίχος, µάλιστα, φέρεται να ισχυρίζεται πως δεν είχε την εφαρµογή γνωριµιών blindchat και δεν είχε δεύτερο κινητό. Αν είχε δεύτερο τηλέφωνο, δεν θα αποθήκευε στο προσωπικό του κινητό φωτογραφίες, βίντεο και µηνύµατα που αντάλλασσε ο ίδιος µε τη 12χρονη, ενώ επισηµαίνει πως γνωρίζει πολλούς εκ των συγκατηγορουµένων του ως γείτονες και πελάτες, ωστόσο δεν είχε καµία επαφή µαζί τους µε αξιόποινο περιεχόµενο. Την ίδια στιγµή, εντός του Απριλίου οι πρώτοι κατηγορούµενοι στην υπόθεση, οι οποίοι έχουν κριθεί προσωρινά κρατούµενοι από τον περασµένο Οκτώβριο, θα δώσουν την «πρώτη» µάχη για το ζήτηµα της προσωρινής τους κράτησης, καθώς συµπληρώνουν έξι µήνες στις φυλακές, και θα κριθεί εάν θα παραταθεί ή όχι η παραµονή τους στα σωφρονιστικά καταστήµατα της χώρας.

Ο τελευταίος κύκλος

Πρόσφατα, η ανακρίτρια ολοκλήρωσε και τον τελευταίο κύκλο των απολογιών των κατηγορουµένων στην υπόθεση. Εντεκα άνδρες, πέντε που συνελήφθησαν βάσει ενταλµάτων και έξι που κλήθηκαν σε απολογία, βρέθηκαν ενώπιόν της και απολογήθηκαν για τη σεξουαλική εκµετάλλευση του ανήλικου κοριτσιού. Οι δέκα εξ αυτών πήραν, µετά τις απολογίες τους, τον δρόµο για τις φυλακές.

Τελευταίος, µε σύµφωνη γνώµη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα πρωτοδικών, αρµόδιου για τις γνωµοδοτήσεις, κρίθηκε προσωρινά κρατούµενος ο πρώην διαιτητής και οδοντοτεχνίτης, ο οποίος διατηρούσε ιατρείο στη γειτονιά του Ηλία Μίχου. Και αυτός, όπως και οι περισσότεροι κατηγορούµενοι που έχουν οδηγηθεί στις φυλακές γι’ αυτήν τη δυσώδη υπόθεση, αντιµετωπίζει την κατηγορία των γενετήσιων πράξεων µε ανήλικη έναντι αµοιβής. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», ο κατηγορούµενος αρνήθηκε στην απολογία του κάθε σεξουαλική επαφή µε την ανήλικη, ενώ, προκειµένου να πείσει για τους ισχυρισµούς του, επικαλέστηκε και τις µαρτυρίες γειτόνων και φίλων του.

Όπως φέρεται να είπε, µπορεί να είχε βοηθήσει το παιδί δίνοντάς του κάποια χρήµατα, ωστόσο ισχυρίστηκε πως ουδέποτε το εκµεταλλεύτηκε ή το κακοποίησε σεξουαλικά. Ωστόσο, δεν έπεισε τις δικαστικές Αρχές και έγινε ο 20ός άνδρας που οδηγείται στις φυλακές για τη σεξουαλική εκµετάλλευση της ανήλικης.

Η μητέρα

Στη φυλακή παραµένει και η µητέρα της 12χρονης, η οποία κατηγορείται για το αδίκηµα της διακεκριµένης µαστροπείας, και ήδη έχει απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει. Ο δικηγόρος της, Απόστολος Λύτρας, πάντως, έχει προαναγγείλει την κατάθεση και νέας αίτησης αντικατάστασης της προσωρινής της κράτησης µε περιοριστικούς όρους. Την αποφυλάκισή της ζητάει και η 12χρονη, η οποία στην τελευταία της κατάθεση είπε πως η µητέρα της δεν έχει κάνει κάτι κακό και ανέφερε πως ο Ηλίας Μίχος το γνωρίζει.

Εκτός Αθηνών

Το κοριτσάκι πλέον ζει εκτός Αθηνών, µαζί µε τη θεία της, και προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια ανδρών που το εκµεταλλεύτηκαν και άφησαν ανεξίτηλα σηµάδια στη ψυχή του για πάντα. Από τη στιγµή που η ανακρίτρια θα κλείσει την ανάκριση, η υπόθεση θα χρεωθεί σε εισαγγελέα, προκειµένου να εισαγάγει πρόταση στο ∆ικαστικό Συµβούλιο για το ποιοι κατηγορούµενοι και για ποια αδικήµατα πρέπει να παραπεµφθούν σε δίκη. Στη συνέχεια, το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών µε βούλευµά του θα αποφανθεί οριστικά για το ζήτηµα και θα αποφασίσει τα πρόσωπα που θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού ∆ικαστηρίου, πιθανότατα από το νέο δικαστικό έτος, το οποίο αρχίζει τον Σεπτέµβριο του 2023.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Μαρτίου 2023.