Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αγία Έδρα, η, ιστορικής σημασίας, τελετή δωρεάς των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα που μέχρι τώρα βρίσκονταν στα Μουσεία του Βατικανού και τα οποία, αύριο, θα αποσταλούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για προσωπική απόφαση του πάπα Φραγκίσκου και για δωρεά του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

THRAUSMA_1
THRAUSMA_2
THRAUSMA_3

Την ελληνική κυβέρνηση, στην σημερινή τελετή, εκπροσώπησε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Αρχιεπίσκοπο, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.

MENDONI_2
Mendoni_3

Η Αγία Έδρα και ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος, εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο του κυβερνείου του Κράτους του Βατικανού, καρδινάλιο Φερνάντο Βέρχεθ Αλζάγα.

Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «με μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη χειρονομία και ένα δείγμα πνευματικής και φιλάδελφης σχέσης, ανάμεσα στην Ορθόδοξη και στην Καθολική Εκκλησία, ο πάπας Φραγκίσκος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τα τρία αυτά θραύσματα, προκειμένου να επανενωθούν με τα γλυπτά που εκτίθενται στο μουσείο της Ακρόπολης».