Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα όσα προηγήθηκαν στο σταθμό της Λάρισας, λίγα λεπτά πριν την τραγική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Δύο ήταν τα μοιραία λάθη που έκανε όπως φαίνεται ο σταθμάρχης στη Λάρισα και οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους.

Τα δυο μοιραία λάθη παρουσίασε σε σχεδιάγραμμα η εκπομπή Tlive της Τατιάνας Στεφανίδου στον Alpha.

 Στο σχεδιάγραμμα φαίνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δυο μοιραία λάθη που έκανε ο σταθμάρχης Λάρισας και οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

 Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει αναλυτικά τι έγινε στον σταθμό της Λάρισας και τι έκανε ο 59χρονος σταθμάρχης και έφεραν την τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με την εκπομπή στις 22:20 περίπου ο δεύτερος σταθμάρχης που ήταν στο σταθμαρχείο φεύγει και ο 59χρονος μένει μόνος του. Λίγο μετά αρχίζει να πανικοβάλλεται με τον φόρτο εργασίας που έχει.

 Στον σταθμό έρχεται ο προαστιακός από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα. Φτάνει στην κάθοδο. Στον σταθμό Λάρισας υπάρχουν 6 γραμμές.

 Ο προαστιακός πρέπει να πάει στην 3η γραμμή για να σταθμεύσει. Για να φτάσει στην 3η γραμμή ενεργοποιείται το κλειδί 118 και το κλειδί 117.

 Το πρώτο λάθος

Ο 59χρονος σταθμάρχης κάνει το πρώτο μοιραίο λάθος. Το παζλ της τραγωδίας στα Τέμπη με τη μοιραία σιδηροδρομική σύγκρουση έχει αρχίσει να φτιάχνεται. Ο οδηγός του προαστιακού αντιλαμβάνεται ότι η πορεία που του έχει δώσει ο σταθμάρχης για την γραμμή 3 δεν τον οδηγεί εκεί. Τον οδηγεί στην γραμμή 6 όπου βρίσκεται σταθμευμένο άλλο τρένο.

 Ο μηχανοδηγός του προαστιακού λέει στον σταθμάρχη: «Αν συνεχίσω δεν θα μπω στην 3η γραμμή έτσι όπως πάει. Θα μπω στην 6 που είναι σταθμευμένο άλλο τρένο το 2575».

 Ο σταθμάρχης του απαντάει: «Ένα λεπτό θα αλλάξω τα κλειδιά, κάνε λίγο πίσω». Ο μηχανοδηγός του προαστιακού αστειεύεται και λέει: «Αν συνεχίσω θα φτάσω στον Βόλο». Ο σταθμάρχης αλλάζει τα κλειδιά και ο προαστιακός κάνει όπισθεν και πάει στην γραμμή 3 για να σταθμεύσει.

 Το δεύτερο λάθος που έφερε την τραγωδία

Περίπου μισή ώρα μετά στις 23:05 φτάνει στον σταθμό της Λάρισας η μοιραία αμαξοστοιχία Intrercity 62. Μπαίνει στο σταθμό Λάρισας και παίρνει εντολή αφού αποβιβάσει τον κόσμο να φύγει.

 Την ώρα που ο σταθμάρχης δίνει εντολή στην αμαξοστοιχία Intrercity 62 να φύγει, το κλειδί 118 έχει μείνει στη θέση του. Το έχει ξεχάσει. Δεν το έχει αλλάξει και το μοιραίο τρένο μπαίνει στην γραμμή καθόδου με αποτέλεσμα λίγο μετά να προκληθεί η τραγωδία.