Τον όλεθρο του δυστυχήματος στα Τέμπη και την απεγνωσμένη προσπάθεια για να δραπετεύσει μέσα από το φλεγόμενο βαγόνι περιέγραψε στο parapolitika.gr ο 20χρονος φοιτητής Άγγελος Φανουράκης.

Ο ίδιος επέβαινε στο τέταρτο κατά σειρά βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας και είδε με τα μάτια του τη φωτιά να έρχεται προς το μέρος του μετά τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε, όλα ξεκίνησαν όταν άκουσε τον εκκωφαντικό κρότο της σύγκρουσης των δύο τρένων λίγη ώρα αφότου είχαν αναχωρήσει από τη Λάρισα.

«Εκεί που το τρένο πήγαινε κανονικά στην πορεία του, ξαφνικά ακούστηκε ένας πολύ δυνατός κρότος και ταρακουνήθηκε όλο το βαγόνι. Τότε είδαμε μία δυνατή λάμψη, η οποία προήλθε από την έκρηξη. Αμέσως μετά υπήρξε ένα κενό απόλυτης σιωπής και μετά ήρθε η μεγάλη ζημιά όταν αναποδογύρισε το βαγόνι», είπε. Και συνέχισε: «Εκσφενδονίστηκα στο απέναντι κάθισμα και ευτυχώς που πρόλαβα να βάλω ασυναίσθητα τα χέρια μου μπροστά προκειμένου να προστατευτώ. Επικράτησε ένα χάος. Υπήρξαν αρκετοί που τραυματίστηκαν. Μόλις συνήλθα από το σοκ, το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω ήταν να βρω το κινητό μου και να ενεργοποιήσω τον φακό για να δω από πού θα βγούμε. Το βαγόνι είχε πάρει φωτιά και δεν σκεφτόμασταν πολλά πέρα από το πώς θα ξεφύγουμε από κει μέσα».

Ο νεαρός φοιτητής μαζί με άλλους επιβάτες ξεκίνησαν να ψάχνουν κάποιο σημείο διαφυγής. Για καλή τους τύχη, σε ένα σημείο παρατήρησαν ότι είχε σχηματιστεί από τα χαλάσματα ένα μικρό ύψωμα. «Βρήκαμε ευκαιρία να πετάξουμε κάποιες βαλίτσες προκειμένου να μειώσουμε το ύψος από το παράθυρο και έτσι πηδήξαμε ένας ένας. Παράλληλα δίναμε κουράγιο μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά στο parapolitika.gr.

Ύστερα από ερώτηση για το τι πέρναγε από το μυαλό του εκείνη τη στιγμή, ο ίδιος απάντησε: «Το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πώς θα σωθείς. Όταν το βαγόνι φλέγεται, ή θα κάτσεις για πάντα εκεί ή θα βγεις».

Δυστυχώς, τα προβλήματά τους συνεχίστηκαν, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν και τον πυκνό καπνό, ο οποίος ερχόταν πάνω τους από τον αέρα και δεν τους άφηνε να αναπνεύσουν.

«Ο αέρας έξω φυσούσε προς το μέρος μας και έφερνε πάνω μας όλο τον καπνό από τη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει. Ήταν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε», δήλωσε.

Ο Άγγελος, όμως, δεν έμεινε ένας απλός παρατηρητής, διότι προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε τους άλλους επιβάτες. «Ό,τι μπορούσα έκανα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, απομακρύνθηκαν από το σημείο και ανέμεναν να έρθουν οι διασώστες για να τους βοηθήσουν.

Σημειώνεται ότι ο 20χρονος, ύστερα από το τρομακτικό δυστύχημα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί, αφού είχε τραυματιστεί στη μέση του και για τις επόμενες περίπου 15 μέρες θα πρέπει να κυκλοφορεί με ορθοπεδικό κηδεμόνα.