Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ζήτησε, με έγγραφό του, να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας προκειμένου να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη-ανακριτή η έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Συνεπώς, μόλις η Ολομέλεια Εφετών λάβει τη σχετική απόφαση, η έρευνα αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη, ανώτερο δικαστικό λειτουργό, και να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών για να οριστεί εφέτης-ανακριτής, είχε προβεί στην κίνηση αυτή από το Σάββατο λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και πριν από την απολογία του σταθμάρχη.

Στο έγγραφό του για σύγκληση της Ολομέλειας, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι
«ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291 διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».

Ξεχωριστή έρευνα για τα έργα

Παράλληλα και με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά.

Η έρευνα ανατέθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα.