Τραγικές είναι οι στιγμές που ζουν οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στις προσπάθειες ανάσυρσης πτωμάτων και ανθρώπινων μελών τις τελευταίες 48 ώρες.

Πυροσβέστες, μέλη της ΕΜΑΚ και εθελοντές διασώστες δεν έχουν σταματήσει να ανασύρουν κάτω από τόνους λιωμένου μετάλλου και καμένου πλαστικού ανθρώπινα σώματα και διάσπαρτα μέλη.

Αυτό, όμως, που ήταν πλήρως κατανοητό από την πρώτη στιγμή για όσους βρέθηκαν στον χώρο των ερευνών ήταν η οσμή της καμένης σάρκας. Μια έντονη μυρωδιά, διάχυτη στα σημεία όπου είχαν συγκρουστεί οι δύο αμαξοστοιχίες και πραγματοποιούνται επί τρεις ημέρες οι έρευνες των συνεργείων.

Χθες το πρωί, λίγο μετά τις εννέα, όταν οι τρεις γερανοί κατάφεραν να σηκώσουν τα απομεινάρια του πρώτου βαγονιού, ένα μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο που περιείχε καθίσματα, πλαστικά τμήματα, καλώδια και που είχε επί της ουσίας μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδηρικών, εντόπισαν καταπλακωμένες 14 σορούς ανθρώπων και αρκετά ανθρώπινα μέλη.

Πομπή ασθενοφόρων

Τα ασθενοφόρα διαδέχονταν το ένα το άλλο στον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος. Ακόμη και οι έμπειροι πυροσβέστες δάκρυζαν στην εικόνα των άψυχων σωμάτων. Ο εντοπισμός του «ομαδικού τάφου» λύγισε και τους πιο σκληρούς διασώστες, οι οποίοι όμως συνέχισαν με περισσότερη ένταση τις προσπάθειες τους, αφού συνειδητοποίησαν ότι το έργο τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πυροσβέστες που δουλεύουν κάθε ημέρα από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η τραγωδία. Στις 23.23 το βράδυ της Τρίτης το τηλεφωνικό κέντρο του «100» στη Λάρισα, δέχθηκε την πρώτη κλήση από έναν επιβάτη του τρένου, ο οποίος, αφού κατάφερε να βγει από το βαγόνι στο οποίο επέβαινε, ενημέρωσε για το τι είχε συμβεί. Μέσα σε λιγότερα από μισή ώρα στο σημείο βρέθηκαν δεκάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί και εθελοντές διασώστες.

Μυστήριες εκρήξεις

Νωρίς χθες το μεσημέρι ξεκίνησε ο τεμαχισμός τμήματος του πρώτου αλλά και του δεύτερου βαγονιού. Πρόκειται για μάζες σιδηρικών, στις οποίες οι πυροσβέστες θέλουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα και ανθρώπινα σώματα. Ένα μακάβριο έργο που όμως -όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των ερευνών- θέλουν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Να ερευνηθούν δηλαδή όλοι οι χώροι για να απομακρυνθούν τα βαγόνια και, εάν κριθεί αναγκαίο, τα απομεινάρια του πρώτου βαγονιού της επιβατικής αμαξοστοιχίας να μεταφερθεί προς εξέταση σε ειδικό χώρο.

Και αυτό διότι οι αστυνομικοί θέλουν να διαπιστώσουν για ποιο λόγο σημειώθηκαν απανωτές εκρήξεις κατά την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. «Δεν δικαιολογούνται» λένε οι άνθρωποι που ερευνούν την υπόθεση και αυτό είναι ένα κομμάτι που θα διερευνηθεί διεξοδικά.

Η βροχόπτωση που ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα δεν στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες των χειριστών των γερανοφόρων οχημάτων. Κι αυτό, καθώς τα βαριά οχήματα αντιμετώπιζαν προβλήματα σταθερότητας, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να «βουρκώσουν» στο λασπωμένο έδαφος.

Τα άτομα είχαν συνθλιβεί κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης και εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στο χώμα και σε τόνους μετάλλου. Ο θάνατός τους, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των ιατροδικαστών, ήταν ακαριαίος.

Αγνοούμενοι

Έως και αργά χθες το βράδυ, ο αριθμός των νεκρών είχε ανέβει στους 57. Όμως, υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι, που δεν προκύπτουν από τα εισιτήρια που έχουν κοπεί, αλλά από τις καταγγελίες συγγενών τους. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, το 80% των θυμάτων είναι νεαρής ηλικίας, 18-30 ετών.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί οι ταυτοποιήσεις 24 θυμάτων, οι οποίες παραδόθηκαν στους οικείους τους, ενώ σήμερα -σύμφωνα με πρόχειρές εκτιμήσεις- πιθανόν να ταυτοποιηθεί το 90%-95%.

Χθες στις 3 το μεσημέρι, ένα ακόμη περιπολικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας έφυγε για να μεταφέρει γενετικό υλικό στην Αθήνα, προκειμένου να προκύψει εργαστηριακά ο κώδικας που θα συγκριθεί με το γενετικό υλικό που έχουν δώσει οι 55 -έως τώρα- συγγενείς αγνοουμένων.

Η λήψη γενετικού υλικού από συγγενικά πρόσωπα συνεχιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα της Πέμπτης, σε μια προσπάθεια οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών να «τρέξουν» τις ταυτοποιήσεις, για να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η ταλαιπωρία των προσώπων που αναζητούν τους ανθρώπους τους.

Για ταυτοποίηση, ανασύρθηκε και γενετικό υλικό από ανθρώπινα μέλη που έχουν συγκεντρωθεί σε δέκα ιατρικούς σάκους στο νεκροτομείο της Λάρισας τις τελευταίες ώρες από πυροσβέστες και διασώστες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σόμπολος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/3