Διασώστης της ΕΜΑΚ, ονόματι Νίκος Ζυγούρης, που βρέθηκε να επιχειρεί στην Τουρκία μετά το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε στα Τέμπη προκειμένου να βοηθήσει στην ανάσυρση και τον απεγκλωβισμό ανθρώπων ύστερα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου 2023, που κόστισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Ο διασώστης μίλησε στην ΕΡΤ για τις διαφορές σε σχέση με την Τουρκία, ενώ σχολίασε ότι θα είναι ένα μικρό θαύμα να βρεθεί επιζών. 

«Είναι διαφορετικό το πεδίο εδώ σε σχέση με την Τουρκία και διαφορετικά τα μεγέθη προφανώς. Δεν παύει να είναι πολύ δύσκολο όμως… Εχουν ανασυρθεί από την 8η ΕΜΑΚ οκτώ σοροί. Τελευταίος ήταν ο μηχανοδηγός του ενός τρένου. Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν και μόνο ο γερανός προσπαθεί να ανασύρει τη μηχανή του τρένου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Όπου επιχειρήσαμε, υπήρχαν ευρήματα. Είτε σοροί είτε κάτι άλλο. Υπάρχουν σημεία που πιθανόν να βρεθούν κι άλλες σοροί. Κάνουμε το καθήκον μας γιατί οι οικογένειες πρέπει να παραλάβουν τους ανθρώπους τους. Δυστυχώς» προσέθεσε ο διασώστης της ΕΜΑΚ.

Ερωτώμενος για το αν οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια, απάντησε: «Υπάρχουν σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Θα συνεχίσουμε την αναζήτηση».

«Από τη μορφολογία του πεδίου υπάρχουν σημεία που πρέπει να ερευνηθούν. Δεν ξέρω αν θα τελειώσουμε αύριο. Η Πυροσβεστική διευθύνει όλη την έρευνα. Είναι δύσκολο το πεδίο. Δεν μπορούν να ενεργήσουν οι διασώστες χωρίς την βοήθεια των γερανών και γι’ αυτό έπαυσαν οι ενέργειες εκεί. Δύσκολα θα υπάρχει επιζών, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» κατέληξε.