Είκοσι έξι άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής με εμπορευματική αμαξοστοιχία στα Τέμπη αργά το βράδυ χθες Τρίτη και άλλοι 85 είναι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ενώ οι πληροφορίες «ανεβάζουν» τον τραγικό αριθμό στους 29 νεκρούς.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός που είχε δώσει ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης ήταν 16 νεκροί.

Η επιχείρηση συνεχίζεται στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορευματική στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, ενώ στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 85 τραυματίες, δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος, τονίζοντας πως διεξάγεται υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των συρμών.

Ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των επιβαινόντων έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για σιδηροδρομικό ατύχημα με πυρκαγιά στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Συγκρούστηκαν εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος με 40 πυροσβέστες και 17 οχήματα. Το ΕΚΑΒ επιχειρεί στο σημείο με 30 ασθενοφόρα συνεχίζοντας το έργο της διάσωσης και της περίθαλψης και συνδράμει η ελληνική αστυνομία.

Τραυματίες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και αρκετοί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο της Κατερίνης.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματά Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αττικής. Σε επιφυλακή είναι επίσης και τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που χρειαστεί να δεχτούν τραυματίες.

Επιπλέον, η 1η στρατιά και στρατιωτικές μονάδες στη Θεσσαλία τέθηκαν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται στην περίπτωση ανάλογων δυστυχημάτων.

Στην επιβατική αμαξοστοιχία IC 62, που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα η εταιρεία Hellenic Train, η οποία εξήγησε πως από τους 430 ανθρώπους που είχαν επιβιβαστεί σε αυτή στην Αθήνα, αποβιβάστηκαν κάπου 80 στη Λάρισα. Στην εμπορευματική αμαξοστοιχία, κατά πληροφορίες, επέβαιναν τρεις άνθρωποι.

Συναγερμός

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στην Πολιτική Προστασία, μαζί με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργο Πουρναρά. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Αρχηγό του Σώματος Κωνσταντίνο Σκούμα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στο ύψος του Ευαγγελισμού, στα Τέμπη, συγκρούστηκαν δύο αμαξοστοιχίες, μία εμπορική και μία επιβατική, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος με τα δύο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή, ωστόσο υπάρχει και ενδεχόμενο το ένα τρένο να εκτροχιάσθηκε και να έπεσε στο άλλο στην άλλη ράγα. 

Στις 11.24 επιβάτης της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος είχε απεγκλωβιστεί, πήρε το 112 και ειδοποίησε για τη σφοδρή σύγκρουση
.

Η επιβατική αμαξοστοιχία φέρεται να εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και αναχώρησε στις 19:22.



Από ό,τι φαίνεται, το δυστύχημα ήταν τόσο τρομακτικό που γίνεται λόγος για 85 τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι ακρωτηριασμένοι, ενώ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανακοίνωσε επίσημα 26 νεκρούς, με τις πληροφορίες να ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 29. 


Στο μεταξύ έχουν κινητοποιήθηκαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής. Εφημερεύει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο Κατερίνης άνοιξαν εκτάκτως. 7 νεκροί έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Λάρισας, στα οποία έχουν εισαχθεί δεκάδες φοιτητές τραυματίες που επέβαιναν στα βαγόνια. Ειδικότερα, οι τραυματίες στα νοσοκομεία της Λάρισας είναι 60 εκ των οποίων 25 σοβαρά. Επίσης προσήλθαν με ΙΧ ελαφρά τραυματίες 5 άτομα στο Νοσοκομείο Κατερίνης και 5 στο νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και 10 στο ΑΧΕΠΑ.



Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετέβη εκτάκτως προς τα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Γιαννης Ξιφαράς, προς το σημείο της σύγκρουσης.



Σημειώνεται πως λόγω των έκτακτων γεγονότων στη Λάρισα, η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αναβάλλεται.



Η ιστοσελίδα onlarissa παρουσίασε μαρτυρίες επιβατών, οι οποίοι ήταν σοκαρισμένοι από το συμβάν. Με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, μία νεαρή επιβάτιδα της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα και συγκρούστηκε με άλλη στο ύψος των Τεμπών, μίλησε στον δημοσιογράφο του onlarissa.gr Θοδωρή Τσέτσιλα για το συμβάν. «Είχαμε σταματήσει, θα είχαμε μία ώρα καθυστέρηση γιατί ήταν μπροστά άλλο τρένο….», είπε σοκαρισμένη. «Ακούστηκε ένα μπαμ… τι να πω δεν ξέρω… δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε… το τρένο ήταν γεμάτο…» λέει άλλος επιβάτης.