Όλα τα μηνύματα που αντάλλαξε με την επιστήθια φίλη της η Ρούλα Πισπιρίγκου το επίμαχο διάστημα κατά το οποίο η μικρή Τζωρτζίνα πάλευε για τη ζωή της, χάνοντας τελικά τη μάχη στις 29 Ιανουαρίου του 2022, σκοπεύει να προσκομίσει στο δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης.

Ο 31χρονος πατέρας των τριών νεκρών κοριτσιών από την Πάτρα, μετά τη «βόμβα» που έριξε κατά την τελευταία ημέρα της κατάθεσής του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου αποκάλυψε ότι η 34χρονη κατηγορούμενη ήθελε να του κάνει μάγια, φαίνεται πως έχει πολλούς άσους ακόμη κρυμμένους στο μανίκι του.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκπομπή «T-live» και τη δημοσιογράφο Γιώτα Κηπουρού, ένα από τα μηνύματα που είχε στείλει η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν σαν να προανήγγειλε κάτι σοβαρό, που ωστόσο δεν είχε συμβεί ακόμη. Στο μήνυμα έγραφε το εξής: «Και πού να δεις τι θα γίνει αύριο!». Το ανατριχιαστικό στη συγκεκριμένη αναφορά είναι το γεγονός ότι το μήνυμα αυτό εστάλη μόλις μία ημέρα προτού η εννιάχρονη Τζωρτζίνα πάθει ανακοπή μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Μάλιστα, θυμίζει πολύ τα όσα καταγράφονταν στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, όταν στις 30 Μαρτίου του 2022 η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη για τη δολοφονία της άτυχης Τζωρτζίνας. Τόνιζαν οι αστυνομικοί: «Στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς πως αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμη».

Χθες, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Μαρία Ηλιοπούλου, διευθύντρια του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου όπου είχε εισαχθεί η Τζωρτζίνα στις 8 Απριλίου με φερόμενα επεισόδια σπασμών. Όπως είπε στο δικαστήριο, όταν το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο, ήταν καλά και δεν εμφάνιζε σπασμούς. Η ίδια χαρακτήρισε «αναπάντεχο» και «ανεξήγητο» το επεισόδιο που οδήγησε τη μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη σε εγκεφαλοπάθεια και τετραπληγία, ενώ, όπως είπε, τίποτα δεν προμήνυε την ανακοπή. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι εξετάσεις που έγιναν στο παιδί όταν εισήχθη στο νοσοκομείο ήταν απολύτως φυσιολογικές και δεν έδειχναν ανεβασμένες τιμές, όπως συμβαίνει ύστερα από τέτοια περιστατικά.

«Όταν ήρθε το παιδί, η αιτία εισόδου ήταν η εκδήλωση σπασμών. Ήταν μια χαρά το παιδάκι. Επειδή είχε χάσει και τα αδελφάκια του, είπαμε να το τρέξουμε, να κάνουμε γρήγορα όλες τις εξετάσεις. Μέσα στις πρώτες ώρες η Τζωρτζίνα είχε κάνει τις περισσότερες εξετάσεις, εξαιτίας της ευαισθησίας που είχαμε με το συγκεκριμένο παιδί» είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αν έχει προηγηθεί επεισόδιο σπασμών, ο οργανισμός εμφανίζει κάποια συμπτώματα; Το βλέπουμε στις εξετάσεις του;

Μάρτυρας: Στο εγκεφαλογράφημα, σίγουρα. Κάναμε δύο και ήταν φυσιολογικά.

Πρόεδρος: Πόσο μπορεί να κρατήσει ένα επεισόδιο;

Μάρτυρας: Μπορεί και 20-30 λεπτά, αλλά αυτοί είναι οι κακοί σπασμοί. Υπάρχουν οι πυρετικοί σπασμοί που κρατούν 1-2 λεπτά -για τους γονείς μοιάζει δεκάλεπτο- και το παιδάκι επανέρχεται.

Πρόεδρος: Μπορούν οι σπασμοί να προκληθούν από εφιάλτη;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις; Προέκυψε κάποιο εύρημα;

Μάρτυρας: Όχι. Υπάρχει η εξέταση cpk, που στους σπασμούς βλέπουμε να ανεβαίνει η τιμή. Εδώ δεν ήταν ανεβασμένη.

Πρόεδρος: Ποια είναι η συνήθης συμπεριφορά των γονέων;

Μάρτυρας: Οι περισσότεροι είναι πανικοβλημένοι και αγχωμένοι.

Πρόεδρος: Τι κάνουν δηλαδή;

Μάρτυρας: Η εικόνα μου είναι ότι αν μπορούσαν να μπουν με το αμάξι στα εξωτερικά ιατρεία, θα το έκαναν.

Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη πώς ήταν;

Μάρτυρας: Ήταν μια τυπική μαμά δίπλα στο παιδάκι της. Τίποτα το περίεργο.

«Ήταν μια χαρά έβλεπε Πέπα»

Η διευθύντρια του Καραμανδάνειου ανέφερε ότι πριν από την πρώτη ανακοπή «το παιδί έβλεπε Πέπα, το παιδικό. Έφαγε απ’ έξω. Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη. Κάτι δεν μας άρεσε. Δεν έβγαινε κάτι στις εξετάσεις. Δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι».

Εισαγγελέας: Όταν τα παιδιά κάνουν σπασμούς, οι γονείς πώς αντιδρούν;

Μάρτυρας: Πανικός. Τρέχουν απευθείας στο νοσοκομείο. Συνήθως όταν φτάνει πια το παιδί, είναι υπνηλικό μετά το επεισόδιο.

Όπως περιέγραψε η Μαρία Ηλιοπούλου, η εννιάχρονη θα έπαιρνε εξιτήριο το Σαββατοκύριακο εκείνο, αφού δεν είχε εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό από τους γιατρούς, αλλά ο ισχυρισμός της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι έκανε εμετό, άλλαξε το πλάνο. «Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε, αλλά συγχωρήστε μου την έκφραση. Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλα δύο».

Αλ. Κούγιας: Σκεφτήκατε να απευθυνθείτε στη Δικαιοσύνη;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Ένα κοριτσάκι βρίσκεται τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο και καταλήγει με εγκεφαλοπάθεια...

Μάρτυρας: Αποδόθηκε στην υποξία αυτό που συνέβη.

Αλ. Κούγιας: Αρχικά αποδόθηκε σε ασφυξία η απόπειρα ανθρωποκτονίας. Θα μπορούσε να είναι έτσι;

Μάρτυρας: Ρωτήστε ιατροδικαστή γι’ αυτό.

Αλ. Κούγιας: Γιατί δεν αποπειράθηκε νύχτα και το κάνει Κυριακή το απόγευμα;

Μάρτυρας: Δεν μπορεί να πάει το μυαλό του ανθρώπου σε τέτοιο πράγμα.

Μόλις τελείωσε η ακροαματική διαδικασία, η πρόεδρος της έδρας έθεσε το ζήτημα της προσωρινής κράτησης της Ρούλας Πισπιρίγκου, με την εισαγγελέα να προτείνει την παράτασή της για ακόμη έξι μήνες. Όπως υπογράμμισε, «το αδίκημα για το οποίο κρατείται, προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη και μπορεί να παραταθεί η προσωρινή κράτηση μέχρι το ανώτατο όριο των 18 μηνών».

Απόφαση θα ληφθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται πάντως πως η Ρούλα Πισπιρίγκου -ούτως ή άλλως- είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη και για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας.

«Η μητέρα του Δασκαλάκη είναι η καλύτερη καφετζού της Πάτρας»

Την ίδια ώρα, κατά του εν διαστάσει συζύγου της στρέφεται και η Ρούλα Πισπιρίγκου, τον οποίο μηνύει για ψευδή κατάθεση. Με τη μήνυση εις βάρος του Μάνου Δασκαλάκη ξεκίνησε η χθεσινή τέταρτη ημέρα της δίκης, με τον Αλέξη Κούγια να χαρακτηρίζει «εντελώς αναξιόπιστο πρόσωπο» το μάρτυρα κατηγορίας.

Προηγουμένως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης κατηγορουμένης αναφέρθηκε στα μηνύματα που είχε αναγνώσει ο Μάνος Δασκαλάκης στο δικαστήριο, σύμφωνα με τα οποία η Ρούλα Πισπιρίγκου ενημέρωνε τη στενή φίλη της ότι χαρτορίχτρα την είχε συμβουλεύσει να αποσπάσει το σπέρμα του για να του κάνει μάγια. Γελώντας κοροϊδευτικά ο κ. Κούγιας, είπε: «Η μητέρα του κ. Δασκαλάκη είναι η καλύτερη καφετζού της Πάτρας. Τώρα ποιος έχει επαφή με τέτοιους και με τέτοια πράγματα. Το κορίτσι αυτό γνωρίστηκε μαζί του σε πολύ μικρή ηλικία, ταυτίστηκε μαζί του, δεν ξέρω πόσους καφέδες θα της είπε η πεθερά της. Δεν χρειαζόταν να πάει πουθενά. Μια επίσκεψη στην πεθερά και δωρεάν κιόλας».

Αναφορικά με τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του Μάνου Δασκαλάκη, ο κ. Κούγιας εξήγησε στο δικαστήριο: «Έδωσε μια ψευδή κατάθεση ο κ. Δασκαλάκης. Σας παραδίδω δικόγραφο που έχει χαρακτήρα μηνύσεως», ενώ τόνισε ότι ο μάρτυρας έχει δώσει διαφορετικές καταθέσεις «ανάλογα με την περίοδο και τις συνθήκες υπό τις οποίες εξεταζόταν».

Κατά την άποψη του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, η κατάθεση του κ. Δασκαλάκη και η εκδοχή του περί «εκδίκησης», ως κίνητρο της κατηγορουμένης να δολοφονήσει την Τζωρτζίνα, αποδεικνύει ότι ο πατέρας του παιδιού ψεύδεται και λέει ανακρίβειες, επιχειρώντας να στηρίξει την κατηγορία.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι ο Μάνος Δασκαλάκης αμφισβητεί τα συμπεράσματα της παιδοψυχολόγου Δέσποινας Σαββόγλου, που κλήθηκε από την ανακρίτρια να ερμηνεύσει ζωγραφιές της Τζωρτζίνας και άρα δεν υιοθετεί το βούλευμα στο σύνολό του. Η πραγματογνώμονας είχε συμπεριλάβει στα συμπεράσματα που παρέδωσε στη δικαστική λειτουργό τα ψυχολογικά προφίλ των δύο γονέων, τους οποίους συνάντησε. Σύμφωνα με την κυρία Σαββόγλου, η κατηγορούμενη ήταν εμμονική με τον τότε σύζυγό της, άποψη που υιοθετήθηκε από τις δικαστικές αρχές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 23/2