Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται ολόκληρη η χώρα με πλήθος εκδηλώσεων να προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες, προκειμένου μικροί και μεγάλοι να γιορτάσουν τα παραδοσιακά έθιμα, με ξεφάντωμα, χορό και κέφι. 

Ακολουθεί πλήρης οδηγός για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα 

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη όπου από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θα στηθεί μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για όλους.

Από τις 11:00, ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης Αθήνα 9.84 κατεβαίνει με το βανάκι του στην Κεντρική Αυλή και εκπέμπει ζωντανά, με μουσική και συνεντεύξεις, ενώ μέχρι τις 17:00, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, απολαμβάνοντας ευφάνταστες και διασκεδαστικές δράσεις: εικαστικά εργαστήρια για μικρούς μασκαράδες και μικρούς καλλιτέχνες, κυνήγι θησαυρού, face-painting και bubble-parade στους χώρους της Τεχνόπολης.

Παράλληλα, αγαπημένοι καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα δίνουν ραντεβού στην Κεντρική Αυλή, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, για να ξεσηκώσουν το κοινό με τις συναυλίες τους.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αττική και όλη την Ελλάδα

Οι μοναδικοί Locomondo ανοίγουν το συναυλιακό πρόγραμμα (13:00) και δίνουν τον παλμό με ένα δυνατό ζωντανό πρόγραμμα, ενώ ο ταλαντούχος Σπύρος Γραμμένος με τη χαρακτηριστική πρόζα και το αστείρευτο χιούμορ θα μάς παρασύρει σε μουσικά μονοπάτια, γεμάτα εκπλήξεις (17:00).

Οι εκρηκτικοί Polkar έρχονται με πολλή διάθεση για να στήσουν ένα γλέντι που υπόσχεται άφθονο κέφι και ατέλειωτο χορό (19:00), ενώ ο μετρ της διασκέδασης, ο περφόρμερ Τόνι Σφήνος, μάς καλεί στο απόλυτο αποκριάτικο πάρτι (21:00)!

Αμέσως μετά, η διασκέδαση μεταφέρεται στο Μηχανουργείο, όπου ο ραδιοφωνικός σταθμός Best 92.6, σε συνεργασία με το This is Athens του Δήμου Αθηναίων, φέρνει για μία και μοναδική βραδιά το δικό του καρναβάλι στην Τεχνόπολη.

Από τις 22:00 έως τις 02:00, μια σειρά καταξιωμένων Djs και ραδιοφωνικών παραγωγών «μασκαρεύουν» τον ήχο τους και μάς προσκαλούν να υποδυθούμε τον δικό μας, αγαπημένο ήρωα, με ή χωρίς αποκριάτικη στολή.

Κυριακή της Αποκριάς στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Την Κυριακή της Αποκριάς, στις 26 Φεβρουαρίου, από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 23:00 το βράδυ, κορυφαίοι συλλέκτες και Djs της πόλης, μάς προσκαλούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για να διασκεδάσουμε με αυθεντική ντίσκο μουσική, με πρωτοβουλία του This is Athens. Οι δισκοθήκες ανοίγουν και γεμίζουν την Αγορά με τις καλύτερες μουσικές στιγμές των θρυλικών club των early ‘70s.

Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο Φιλοπάππου
Η μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού στην πόλη κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, παραδοσιακά στον Λόφο του Φιλοπάππου. Θα πετάξουμε ψηλά τον χαρταετό και θα γιορτάσουμε τα Κούλουμα σε ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι με την αγαπημένη τραγουδίστρια Γωγώ Τσαμπά.

Οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα! Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά, μία μπάντα πνευστών.

Ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ζωντανούς ήχους από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Οι εκδηλώσεις για την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται στην πλειονότητά τους με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις του εορταστικού διήμερου:

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Κάθε χρόνο, η Αποκριά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δίνει μια αφορμή να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα και τον εαυτό μας, όπως άλλωστε υπαγορεύει το μήνυμα της συγκεκριμένης γιορτής.

Ειδικά για φέτος, αγαπημένες μπάντες ενώνουν το τελετουργικό του αποκριάτικου πάρτι με την κουλτούρα του δρόμου! Χορευτικοί ρυθμοί, διαδραστικότητα και μοναδικά happenings, «μεταμφιέζουν» το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες.

Αρχικά, η πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει την εκρηκτική ενέργειά της με ρυθμικές εμφανίσεις σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, στο Ξέφωτο, από τις 12.00 έως τις 13.00, η μπάντα πνευστών Hasta Brassta σκορπάει θετικά vibes με διασκευές διάσημων κομματιών, ενώ, από τις 13:30 έως τις 15:00, το συγκρότημα Hermaphrodite’s Child φέρνει το rock’n’roll των 50’s και των 60’s στο σήμερα, με το ανάλογο ντύσιμο και πνεύμα!

Εξωστρεφείς και πληθωρικοί, οι Bloco Swingueira είναι μια μπάντα κρουστών που δημιουργήθηκε το 2014. Κάθε τους εμφάνιση παραπέμπει σε βραζιλιάνικο καρναβάλι, με samba afro και samba reggae ρυθμούς που ξεσηκώνουν το κοινό. Πέρα από τις δεκάδες live εμφανίσεις τους, διοργανώνουν μαθήματα κρουστών, αλλά και σεμινάρια με καταξιωμένους δασκάλους από τη Βραζιλία.

Οι Hasta Brassta είναι μια μπάντα πνευστών που επικεντρώνεται σε διασκευές γνωστών disco, pop και funk τραγουδιών. Ξεκινώντας επίσημα κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας, μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί κυρίως σε δρόμους της Αθήνας, όπου κερδίζουν τις εντυπώσεις μέσα από το μοναδικό ηχόχρωμα των οργάνων τους και την αλληλεπίδρασή με το κοινό.

Λάτρεις των Beatles, του Elvis Presley, των Kinks και του Dick Dale, μεταξύ άλλων, οι Hermaphrodite’s Child φέρνουν τη rock’n’roll παράδοση των 50’s και των 60’s στις μέρες μας. Μέσα από εμφανίσεις σε πολυσύχναστους πεζόδρομους, όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μοιράζουν θετική ενέργεια αναβιώνοντας εποχές όπου η μουσική και ο χορός ήταν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Βασίλης Γεροδήμος, Εδώ Φάρος! Κρυφτό με Μάσκες

10.00 – 19.00, Φάρος

Για παιδιά 4-12 ετών

Με εισιτήριο

Tο KΠΙΣΝ, επενδύοντας σταθερά στην εκπαίδευση και την επαφή των παιδιών με την τέχνη, περιλαμβάνει στο φετινό πρόγραμμά του μία νέα εικαστική δράση: από τον Οκτώβριο, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, παιδιά 4 έως 12 ετών έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό έργο τέχνης με την καθοδήγηση καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών, εκπέμποντας «Εδώ Φάρος!».

Στον χώρο του Φάρου προϋπάρχει εικαστική εγκατάσταση με την επιμέλεια του καλλιτέχνη του μήνα, ο οποίος, στη συνέχεια, υποδέχεται τα παιδιά εντός του έργου και τα καθοδηγεί στην εξέλιξή του. Τον Φεβρουάριο καλλιτέχνης του μήνα είναι ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος.

Ας φανταστούμε ένα μεγάλο τοπίο με τεράστιες μάσκες. Tα παιδιά, με απλά υλικά, κατασκευάζουν μάσκες, κρύβονται πίσω απ’ αυτές και, έχοντας τη μουσική ως οδηγό, μετακινούν το μεγάλο τοπίο μέσα στο χώρο δημιουργώντας μια χαρούμενη γιορτή!

Το έργο θα είναι επισκέψιμο για το γενικό κοινό μετά το πέρας των εργαστηρίων από τις 19.00 έως τις 20.00.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€

Προπώληση:

Ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services

Τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά: «Το καρναβάλι των ζώων αλλιώς»

11:30-14:00, Μεσογειακός Κήπος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Για παιδιά 4 ετών και άνω

Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας

Με αφορμή το γνωστό έργο του Camille Saint Saëns «Το καρναβάλι των ζώων» τα παιδιά δημιουργούν shadow boxes που λειτουργούν ως μικρόκοσμοι-δωμάτια, μέσα στα οποία τα ζώα, έχοντας μεταμορφωθεί σε φανταστικά πολύχρωμα πλάσματα, ποζάρουν ως άλλοι ήρωες μιας ιστορίας με pop διάθεση και αισθητική.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μιχαλίτσα Κοζακοπούλου, εικαστικός – παιδαγωγός

Υποστήριξη εργαστηρίου: Ντορίνα Φουντουλάκη, εικαστικός-κεραμίστρια

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Κούλουμα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

12:00-15:00, Ξέφωτο

Για ακόμα μία χρονιά, το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει τα Κούλουμα με μια συναυλία που τιμά την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση.

Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μια μεγάλη γιορτή, με παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς και τίτλο «Δώστε του χορού κι ας πάει!…». Αποκριάτικα γαϊτανάκια, καλαματιανά, καγκέλια, τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, μακεδονίτικα συρτά, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικοι καρσιλαμάδες και νησιώτικοι μπάλοι, εναλλάσσονται με ανοιχτή πρόσκληση για τη χορευτική συμμετοχή του κοινού. Τον τόνο δίνουν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού, καθώς και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μαζί με τα Χάλκινα της Κοζάνης και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο.

Γνωρίζοντας όσο λίγοι άνθρωποι τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσα από μελέτες, ακαδημαϊκές εργασίες αλλά και οδοιπορικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο Λάμπρος Λιάβας μας καλεί να ξεπροβοδίσουμε την Αποκριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Συμμετέχουν με ομάδες παραδοσιακών χορευτών οι «Κουδουνάτοι» και «Γλεντιστάδες» από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» (επιμέλεια: Κώστας Πιπίνης), καθώς και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα).

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη

Πλούσιο αναμένεται να είναι το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη με τους δήμους Λαγκαδά, Πυλαίας και Παύλου Μελά να έχουν οργανώσει πολλές δραστηριότητες για το εορταστικό τριήμερο.

Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο Λαγκαδά

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στον Δήμο Λαγκαδά, συνδυάζοντας την παράδοση με το κέφι και την χαρά που δίνει αυτή η εποχή του χρόνου στα μικρά παιδιά. Σοχός, Ασκός, Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι που προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε κατοίκους και επισκέπτες.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτος ο Σοχός με τους παραδοσιακούς κουδουνοφόρους «Μέριου», που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από τις 18 Φεβρουαρίου και αναμένεται να κορυφώθει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 26 και την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

16:00 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ

Παιδικός αποκριάτικος χορός.

19:00 : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΧΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

«Στο προξενιό τριαντάφυλλο, μα στη ζωή αγκάθι» σε σενάριο – σκηνοθεσία Γιάννη Μήττα, από τα μέλη της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ, εθελοντές και κατοίκους του ΣΟΧΟΥ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

17:00 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ από:

– ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» ΣΟΧΟΥ

18:30 : «ΡΟΥΜΠΑ»

Συνοδεία ζουρνάδων (ζουρνάδες με την μπάντα του Ηλία Σταμπουλή και την μπάντα του Γιάννη Ζουρνατζή), το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού – ακίνητο οικογένειας ΠΡΟΙΚΑ ΕΛΕΝΗΣ (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ) στο σπίτι της νύφης – ακίνητο οικογένειας Καρακόλη Γεωργίου (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ). Συγκέντρωση εθελοντών – κατοίκων – επισκεπτών στο χώρο έξω από το ΚΑΠΗ ΣΟΧΟΥ.

Όλοι οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι – κάτοικοι και επισκέπτες «χαρεύουν» παραδοσιακά με νταούλια και ζουρνάδες και παρασέρνουν τον κόσμο σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι γάμου. 20:00 : «ΖΑΠΟΥΣ»

Το γλέντι συνεχίζεται με το άναμμα της «καθαρτήριας» φωτιάς στις τοποθεσίες Πλατεία Εθνικής Αντίστασης («ΚΟΥΜΛΟΥΚ»), και στην Κεντρική Πλατεία Σοχού, στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.

Στη συνέχεια «ΒΡΑΔΙΑ ΑΡΑΠΚΑΣ». Γλέντι μεταμφιεσμένων στην κεντρική πλατεία του Σοχού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

11:00 – 12:30 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΧΟΥ

«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ»

– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΓΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

– ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΧΙΚΟΥ «ΒΑΛΑΧΤΣΙΑ» με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος – μπάντας του ΘΑΝΑΣΗ ΣΕΡΚΟΥ.

12:30 – 18:00 : Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΠΚΑΣ – ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ

ΣΤΕΚΙΑ

– Στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ (ακίνητο οικογένειας Γεωργίου Καρακόλη) – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ. Προετοιμασία και ντύσιμο.

– Στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ : «Το ξύρισμα του γαμπρού».

– Στη θέση ΔΥΟ ΒΡΥΣΙΑ (οικία ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ) : «Οι συγγενείς του κουμπάρου».

Σε όλες τις εστίες θα υπάρχουν κεράσματα, γλέντι και χορός με χάλκινα, ζουρνάδες, νταούλια.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

11.30 – 13.00 : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ:

– ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ

13.00 – 14.30

ΦΑΣΟΛΑΔΑ και ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ εδέσματα.

«ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» Το έθιμο της συγχώρεσης. Οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας το χέρι τους, ζητούν τη συγχώρεσή τους

14:30 : ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

– Πεζοπόρα και άλλα Τμήματα κατοίκων, φορέων και Συλλόγων του Σοχού, μαθητών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και των καλεσμένων Πολιτιστικών Συλλόγων.

– Δρώμενο από τα τμήματα μοντέρνου και LATIN χορού.

– Έθιμο παραδοσιακού γάμου Σοχού.

15:30 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ – ΜΕΡΙΟΥ ΣΟΧΟΥ:

– Μικροί Κουδουνοφόροι

– Μεγάλοι Κουδουνοφόροι

ΑΣΚΟΣ

Το καρναβάλι του Ασκού επιστρέφει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προσφέροντας κέφι και ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους.

Πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

17.00 Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι

19.00 Παραδοσιακός Γάμος

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

14.00 Παρέλαση Καρναβαλιστών

18.00 Κάψιμο του Καρνάβαλου

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Φασολάδα και Σαρακοστιανά Εδέσματα

ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών -προ κορωνοιού- θέλουν να επαναλάβουν και φέτος οι διοργανωτές της καρναβαλικής παρέλασης στην πόλη του Λαγκαδά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα.

Η ΔΗΚΕΛ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχουν αναλάβει την οργάνωση και προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης, που αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

ΑΣΣΗΡΟΣ

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο Λαγκαδά κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στην Άσσηρο, όπου η καρναβαλικές εκδηλώσεις επιστρέφουν μετά από αρκετό καιρό.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ασσήρου θα ξεκινήσουν από τις 11.00 με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα.

ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ

Την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου διοργανώνει στις 11:00 γλέντι για τα Κούλουμα στην πλατεία του χωριού, με Bubble Show για τους μικρούς μας φίλους και την παραδοσιακή φασολάδα συνοδευόμενη από λαγάνα και χαλβά.

ΚΡΙΘΙΑ

Μετά από δύο χρόνια επιστρέφει η παραδοσιακή γιορτή της πίτας «Μαντί» στην Κριθιά.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου από τις 11.30 να γευθούν το μοναδικό αυτό έδεσμα συνοδεία κρασιού και πλούσιο μουσικοχορευτικού προγράμματος.

ΑΔΑΜ

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην κάτω πλατεία του Αδάμ θα πραγματοποιηθεί μετά την Θεία Λειτουργία η αναβίωση του εθίμου του Σταυρού και θα ακολουθήσει γλέντι.

Πατρινό καρναβάλι για πάντα

Επιμέλεια: Μιχάλης Βασιλάκης

Το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγο της πανδημίας του Κορωνοιού. Ο λόγος φυσικά για το καρναβάλι της Πάτρας το οποίο θα κορυφωθεί με τις εκδηλώσεις του τριημέρου της καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: παρελάσεις, θέατρα δρόμου, σοκολατοπόλεμο ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου που θα σημάνει και την λήξη των εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

  • 19:00 Παρέλαση Αρμάτων του Δήμου Πατρέων στο κέντρο της πόλης
  • 19:00 Δρώμενο – Παρέλαση του Θεάτρου Δρόμου – Helix Action theatre «Όλα Λευκά» στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά και πνευστά όργανα, ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, ακροβάτες και ζογκλέρ με εντυπωσιακά κοστούμια.
  • 21:30 Συναυλία: Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band, στην πλατεία Γεωργίου Α’
  • Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
  • 11:00-13:00 Θέατρο δρόμου στο Ιστορικό Κέντρο
  • 12.30 Σοκολατοπόλεμος στο κέντρο της πόλης. Μίνι παρέλαση συνοδεία των μουσικών αρμάτων.
  • 18:00 Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση – οδός Κορίνθου
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

14:00 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2023 – οδός Κορίνθου

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ με συναυλία από τους 1550 με τίτλο «Πάτρα ζω στον έρωτά
σου 2023» και τους ABOVE SUSPICION, στο Μώλο της Αγίου Νικολάου.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

11:00 Κούλουμα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων σε Πλαζ, Κόκκινο
Μύλο, Νότιο Πάρκο

19:00 Απονομή Βραβείων Παρέλασης – 58ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και αφισών για το Π.Κ. 2023 στην αίθουσα Καραγκιόζη (Κ6) στα Παλαιά Σφαγεία.

Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι

Όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα έτσι και φέτος αν θες να λερωθείς, να χορέψεις και να γελάσεις με την ψυχή σου τότε το Γαλαξίδι είναι ο κατάλληλος προορισμός. Το έθιμο του αλευροπολέμου ή όπως το ξέρουν οι ντόπιοι το αλευρομουντζούρωμα έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Η μία εκδοχή λέει ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι της παραθαλάσσιας πόλης ήρθαν σε επαφή με τέτοιες γιορτές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και τις μετέφεραν στον τόπο τους, ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.

Το εναρκτήριο πρόσταγμα για κάθοδο στον αλευροπόλεμο δίνεται λίγο μετά το μεσημέρι. Το θορυβώδες κομβόι, πάνω σε παλιά αυτοκίνητα ή πεζή, ακόμα και με κουδούνια και με σφυρίχτρες, ξεκινά από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού κοντά στο Δημοτικό Σχολείο, και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Γαλαξιδιού φτάνει «πολεμώντας» μέχρι το λιμάνι. Το πέρασμα του συνοδεύεται από σύννεφα χρωματιστού αλευριού.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το έθιμο από μακριά και αν θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να πάρουν ολόσωμες στολές από τα τοπικά μαγαζιά

Εκδηλώσεις Αποκριάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αρκαδία

Τρίπολη

Το Tripoli in Colour, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά, στην πλατεία ‘Αρεως, πολύχρωμο φεστιβάλ, με συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, Κούλουμα στην Αγία Τριάδα Σεχίου Τρίπολης.

Αραχαμίτες Αρκαδίας

Αναπαράσταση του αρχαίου παιχνιδιού ‘’Αμάδες’’, στις 11 το πρωί, της Κυριακής, 26 του μήνα, στους Αραχαμίτες του δήμου Τρίπολης.

Δάρα Αρκαδίας

Αναπαράσταση του εθίμου, ‘’ Όξω ψύλλοι ποντικοί’’, στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, στο χωριό Δάρα Αρκαδίας.

Καμάρι Τεγέας

‘’ Στου Κουτρούλι το Γάμο’’, στις 6 το απόγευμα, της Κυριακής, 26 του μήνα, στο χωριό Καμάρι της Τεγέας, του δήμου Τρίπολης. Συγχρόνως, θα δοθεί τσουκαλόκαυτο, σουβλάκια και αυγά στη χόβολη.

Μεγαλόπολη

Συναυλία στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, με το συγκρότημα ‘’48 ώρες ‘’, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Δρώμενα για μικρούς και μεγάλους το πρωί του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης και Stand Up Comedy, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 15:00 το μεσημέρι στο κέντρο της Μεγαλόπολης. Στις 7.30 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση στην Καρύταινα. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, Κούλουμα στον Αναβρυτό και στο Δυρράχι, με λαγάνες και χαλβά.

Βόρεια Κυνουρία

Καρναβαλική παρέλαση, στις 6.30 στο Άστρος, στο κέντρο της κωμόπολης. Την Κυριακή, 26 του μήνα, το ‘’Τσακώνικο Καρναβάλι ‘’, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας, στις 4 το μεσημέρι, με σάτιρα, αναπαράσταση ηθών και εθίμων της Τσακωνιάς. Χορός, τσίκνισμα, ‘’σκαστά μακαρόνια’’ και κρασί. Καρναβάλι στο Κορακοβούνιο, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, 26 του μήνα, με τίτλο ‘’ περί ορέξεως κολοκυθόπιτα’’. Παρέλαση, και χορός γύρω απ’ την φλεγόμενη ελιά, σήμα κατατεθέν. Θα μοιραστούν πλακόπιτες, κολοκυθόπιτες, κρασί. Άναμμα του αφανού, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.

Νότια Κυνούρια

Καρναβάλι στο Λεωνίδιο, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 4 το μεσημέρι.

Γορτυνία

14Ο Λαγκαδινό Καρναβάλι. Τριήμερα δρώμενα, 24 με 26 Φεβρουαρίου.

Κ. Δευτέρα στα Λαγκάδια. Στις 12 το μεσημέρι, κατασκευή παραδοσιακής φασολάδας, στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων.

Αργολίδα

Νυχτερινό σόου με φωτιές, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του Άργους, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου.

Αργείτικο Καρναβάλι, στο κέντρο του Άργους, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 3 το μεσημέρι. Συναυλία με τους Vegas, μετά το τέλος του καρναβαλιού.

Την Καθαρά Δευτέρα, στη Νέα Κίο, στις 11.30 το πρωί, τα Κούλουμα, στο πάρκο της Εθνικής Αντίστασης.

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι, διεξάγεται το απόγευμα του Σαββάτου, 25 του μήνα, στο Ναύπλιο, στις 7.30 το απόγευμα.

Καρναβάλι στο Τολό, στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.

Περίπατος κυριών, στα σοκάκια της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί.

Στις 12 το μεσημέρι, της ίδιας ημέρας, συναυλία της Φιλαρμονικής του ΔΟΠΠΑΤ, του δήμου Ναυπλιέων, στην πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Ναυπλίου, στις 5 το απόγευμα, με πολλές εκπλήξεις, με καύση του καρνάβαλου και με πυροτεχνήματα.

Λακωνία


Μονεμβασιά

Στις 4 το μεσημέρι, στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, το Σάββατο, 25 του μήνα, θα γίνει η βενετσιάνικη περαντζάδα, μετά μουσικής. Καρναβάλι στη Νεάπολη, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί.

Κροκέες

Την Κυριακή, 26 του μήνα, στις 4 μ.μ. η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις Κροκεές του δήμου Ευρώτα Λακωνίας. Διεξάγεται 62 χρόνια

Κορινθία

Στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κορίνθου. Παρουσιάζει ο Δημήτρης Μάρκος. Αμέσως, μετά Τόνι Σφήνος, συναυλία στα Περιβολάκια Κορίνθου.

Στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής το Καρναβάλι στο Λουτράκι. Συναυλία αμέσως μετά, με τον Δήμο Αναστασιάδη, στην πλατεία της 25ης Μαρτίου.
  • Καρναβάλι το μεσημέρι της Κυριακής, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
  • Το έθιμο της καμήλας, την Καθαρά Δευτέρα, 27 του μήνα, στην Αρχαία Κόρινθο, στις 2 το μεσημέρι.
  • Αναπαράσταση του βλάχικου γάμου και πολλά άλλα, στο Σοφικό, στις 3 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.
  • Νυχτερινό καρναβάλι στο Κιάτο, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου και συναυλία με την Τάμτα. Στις 4 μ.μ. η έναρξη του καρναβαλιού στο Κιάτο, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Συναυλία με την Ζόζεφιν στις 6.30.
  • Καρναβάλι στην παραλία Βραχατίου, του δήμου Βέλου – Βόχας, στις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου.
  • Καρναβάλι στο Καμάρι του δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, στις 3.30 το μεσημέρι.
  • Καρναβάλι στην Γκούρα του Φενεού, στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής. Αναπαράσταση εθίμου ‘’γαμπροί και νύφες ‘’ στην ίδια περιοχή.

Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς στα Ιωάννινα


Αποκριάτικες εκδηλώσεις με… άρωμα παράδοσης θα πραγματοποιήσει και η Περιφέρεια Ιωαννίνων. Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 26/2/2023 από νωρίς το απόγευμα, στις γειτονιές του Δήμου Ιωαννιτών, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, με τη συμβολή του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου του θα ανάψουν τις παραδοσιακές τζαμάλες θα πραγματοποιηθούν χορευτικές εκδηλώσεις γύρω από τη φωτιά και θα μοιραστεί δωρεάν λευκό και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά εδέσματα ενώ αργά το βράδυ θα δοθεί και παραδοσιακή φασολάδα.

Τι είναι η τζαμάλα

Η τζαμάλα είναι ένα έθιμο που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι έπαιρναν ειδική άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να τις ανάψουν στις πλατείες των παλιών συνοικιών της πόλης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι φλόγες και τα κούτσουρα που σιγοτρίζουν, καθώς καίγονται, συμβόλιζαν τη σπίθα για λευτεριά.

Στη σημερινή εποχή, ο Δήμος Ιωαννιτών παρέχει τα απαραίτητα για να ανάψει αυτή η μεγάλη φωτιά Άμμο, κούτσουρα μεγάλα σαν μικροί κορμοί δέντρων, που στήνονται από επιδέξιους τεχνίτες σε κωνικό σχήμα με διάμετρο 3 έως 6 μέτρα, πάνω σε έναν κύκλο από άμμο και κούτσουρα. Αυτοί γνωρίζουν πώς να αφήσουν τα κενά και να βάλουν τα ξύλα έτσι που να ανάψει εύκολα η φωτιά και, με μικρή τροφοδοσία ξύλων, να κρατήσει όλο το βράδυ. Ο Δήμος προσφέρει επίσης στους συλλόγους άφθονο δωρεάν κρασί από τα τοπικά ηπειρώτικα οινοποιία.

Το έθιμο της Τζαμάλας

Γύρω από τις τζαμάλες, σύμφωνα με το έθιμο, στήνεται ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι. Οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν στους ήχους των ηπειρώτικων τραγουδιών σε διπλές και τριπλές σειρές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παλιότερα, οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς μηχανεύονταν τρόπους για να μαζέψουν από μέρες τα ξύλα, τα οποία φρουρούσαν τα βράδια γιατί δεν ήταν σπάνιο κάποιοι να προσπαθήσουν να τα πάρουν για τη δική τους τζαμάλα.

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Τα παιδιά γύρναγαν στα σπίτια και ζήταγαν από τις νοικοκυρές, που ετοίμαζαν τις παραδοσιακές πίτες (τυρόπιτα, γαλατόπιτα, ζυμαρόπιτα), ξύλα: «Ξύλα για ξύλα για τ’ς απουκριές να χορέψουν οι γριές».

Στο Κάστρο, στη Λούτσα, στον Πλάτανο, στα Λακκώματα, στην Καραβατιά, στα Ζευγάρια, στην Καλούτσιανη, στην Κιάφα άναβαν μεγάλες τζαμάλες και οι Γιαννιώτες συναγωνίζονταν ποιος θα κάνει την καλύτερη.

Ο κόσμος γλένταγε πηγαίνοντας από τη μία στην άλλη, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε όλη την πόλη των Ιωαννίνων. Σε κάθε γειτονιά, ανάβει πια και από μία τζαμάλα και στήνεται μια φαντασμαγορική γιορτή. Οι τζαμάλες είναι ένα από αυτά τα λεγόμενα καθαρτήρια, ευετηρικά έθιμα, με τα οποία επιχειρεί ο λαός να ανοίξει τη νέα χρονική περίοδο, να υποδεχτεί την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης μετά από την παγωνιά του χειμώνα.

Γι’ αυτό και οι τζαμάλες ανάβουν σε πλατείες και σταυροδρόμια, οι φλόγες της τζαμάλας εκτινάσσονται ψηλά και καλούν σε εγρήγορση, εξαγνίζουν το χώρο από κάθε κακό και οδηγούν σε «κάθαρση». Σβήνουν το πρωί, σχεδόν, τις Καθαρής Δευτέρας, αφού πρώτα προσφερθεί άφθονη φασολάδα δίνοντας έτσι το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης νηστείας της σαρακοστής.

Οι εκδηλώσεις αποκριάς στην Λέσβο

Καρναβάλι Αγιάσου

Η Αγιασώτικη Αποκριά από τις μεγαλύτερες καρναβαλικές διοργανώσεις στη Λέσβο,που συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος», το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», την Κοινότητα Αγιάσου και την ΑΜΚΕ Visit Agiasos, με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης.

Σάββατο, 25/2/2023

Παιδικό μασκέ πάρτι στο Δημοτικό Πάρκο ή (σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών) στη Σκηνή του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου (Οργάνωση: Τμήμα Εικαστικών Αναγνωστηρίου).

Κυριακή 26/2/20223:

11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο η Visit Agiasos οργανώνει μουσική καρναβαλική
εκδήλωση με δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς
και μεγάλους

14:00 Πατινάδα στους δρόμους του χωριού με ντόπια μουσική κομπανία και
αναβίωση του εθίμου της Περικεφαλαίας (Οργάνωση: Αναγνωστήριο Αγιάσου
– ΣΑΤΥΡΟΣ).

15:00 Ο αγερμός θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς, όπου θα παρουσιαστεί
το καρναβαλικό συγκρότημα «Η άγρια φυλή από τη Μπουτσου-άνα» (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ). Στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο, προσφορά της οικογένειας Μιχάλη Π. Δελόγκου και της καφετέριας «Το σοκάκι». (Οργάνωση: ΣΑΤΥΡΟΣ – Κοινότητα Αγιάσου).
Καθαρή Δευτέρα, 27/2/2023:

11:00 Στο Δημοτικό Πάρκο η Visit Agiasos οργανώνει Γαϊτανάκι , Mουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια και το Παιδικό Χορευτικό του Αναγνωστηρίου ενώ στον κόσμο θα διανέμεται δωρεάν φασολάδα

12:00 Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργεί εργαστήρι αποκριάτικης
μάσκας όχι μόνο για τα παιδιά του Τμήματος, αλλά και για τα παιδιά των
επισκεπτών μας (Οργάνωση: Εικαστικό Τμήμα Αναγνωστηρίου).

15:00 Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πλατεία Δημαρχείου με την
παρουσίαση του συγκροτήματος «Η ωραία κοιμωμένη» (Οργάνωση:
ΣΑΤΥΡΟΣ)

Προσφορά νηστήσιμων εδεσμάτων και ποτών στον κόσμο στην Πλατεία
Δημαρχείου, με την ευκαιρία της έναρξης της σαρακοστής (Οργάνωση:
Κοινότητα Αγιάσου – ΣΑΤΥΡΟΣ).

Καρναβάλι Μυτιλήνης:

Μετά από χρόνια, το Μυτιληνιό Καρναβάλι επιστρέφει ανανεωμένο και δυναμικό! Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 15:30 στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Θα δοθούν χρηματικά έπαθλα και πλούσια δώρα στους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσουν μεγάλες εκπλήξεις και ένα αξέχαστο πάρτι με τους ONIRAMA!

Καρναβάλι Μεσοτόπου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου καλεί στο 34ο Καρναβάλι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί με την εκκίνηση των αρμάτων από την πλατεία του χωριού και κατάληξη στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου. Εκεί θα απολαύσουμε την παρουσίαση των παιδιών του δημοτικού υπό την επιμέλεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οργανωμένα γκρουπ από τους εφήβους, απολαυστικές σάτιρες γραμμένες με την καυστική πένα των σατιρογράφων μας, αυθόρμητα συσσίτια και φυσικά τους μοναδικούς και επιβλητικούς κουδουνάτους Μεσοτόπου με τους ήχους των αμέτρητων
κουδουνιών τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρονται νόστιμοι μεζέδες, άφθονο
ούζο και παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με την φροντίδα του Αγροτοτουριστικού
Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου.

Πολιχνιάτικο Καρναβάλι

Το 1ο του καρναβάλι διοργανώνει ο Πολιχνίτος και συγκεκριμένα ο
Μουσικοχορευτικός σύλλογος «Μπάλος» υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής
Λέσβου

Σάββατο 25/02: Θεατρική Σατυρική Παράσταση (τρία δρώμενα) «Είχατι τσι 'σεις Μπάνια στου χουριό σας;» και Standup Comedy στο Πολύκεντρο
Πολιχνίτου, ώρα 19:00

·Κυριακή 26/02: Παρέλαση με άρματα και καρναβαλιστές, 15:00.

Αγιαπαρασκευώτικο Καρναβάλι

Ο Καρνάβαλος της Αγίας Παρασκευής Λέσβου θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί της Καθαράς
Δευτέρας με παρέλαση αρμάτων με καυστική σάτιρα στην ντοπιολαλιά από τον λαογραφικό σύλλογο του χωριού.

Αναβίωση του αρβανίτικου γάμου

Στο Καστρί Ηγουμενίτσας κάθε Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το δρώμενο της αναπαράστασης του αρβανίτικου παραδοσιακού γάμου. Ο γαμπρός αφού ξυριστεί – συνήθως από το γειτονικό χωριό, τον Άγιο Βλάσιο, πηγαίνει με στολισμένο άλογο συνοδεία να πάρει τη νύφη υπό τον ήχο των παραδοσιακών κλαρίνων.

Ακολούθως η πομπή που σχηματίζεται με το γαμπρό και τη νύφη και την προίκα πάνω σε άλογα, ενώ ο μασκαρεμένος κόσμος , το «ψίκι» ακολουθεί, καταλήγει στο δημοτικό σχολείο του Καστρίου, όπου ο «Ιερέας» με σατυρικά στιχάκια «τελεί» το μυστήριο και στήνεται το ανάλογο γλέντι, με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα που ετοιμάζουν οι γυναίκες των χωριών.

Χαρακτηριστική φιγούρα του γλεντιού ο «αράπης», ο οποίος δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί με τα πειράγματα του κανέναν. Πρόκειται για έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου καθώς διατηρείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αναβιώνει εδώ και χρόνια προσελκύοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών.

Οι εκδηλώσεις της Καβάλας

Καρναβαλικές εκδηλώσεις με κέφι, χορό και πρωτοτυπία πραγματοποιούν Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι σε όλη την Ανατολική Μακεδονία.

Είναι μια λαμπρή ευκαιρία για τους κατοίκους της Καβάλας και της Δράμας να ξεδώσουν από την χειμερινή ραστώνη αλλά και για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής, να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του καρναβαλιού που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Διονυσιακή λατρεία.

Οι σύγχρονες καρναβαλικές εκδηλώσεις κυρίως στο νησί της Θάσου αλλά και στη Χωριστή της Δράμας, αποτελούν συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

«Πως το τρίβουν το πιπέρι;»

Tο μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας στο παραδοσιακό ορεινό χωριό της Παναγιάς Θάσου, διοργανώνεται μεγάλη γιορτή καρναβαλιού, με αποκριάτικη παρέλαση στην οποία συμμετέχουν κυρίως οι ντόπιοι.

Τα άρματα της καρναβαλικής παρέλασης είναι φτιαγμένα από απλά υλικά. Οι αρχηγοί τους, απαγγέλουν στίχο προς στίχο έμμετρα σκωπτικά κείμενα ενώ τα υπόλοιπα μέλη επαναλαμβάνουν ρυθμικά τους στίχους δημιουργώντας μια τρελή Διονυσιακή ατμόσφαιρα.

Τα κυριότερα θέματα έχουν σχέση με την κοινωνική, την οικονομική και γενικότερα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Σατιρίζονται δημόσια πρόσωπα, κυβερνητικά μέτρα και αντιπολιτευτικές πρακτικές, αλλά και οι ντόπιοι πολιτικοί άρχοντες και οι επιλογές τους.

Πρόκειται για ένα αυθόρμητο «θέατρο δρόμου» στο οποίο κυριαρχούν η αθυροστομίες, τα αθώα πειράγματα και η αυτοσχέδια σάτιρα. Το κρασί ρέει άφθονο, το γλέντι συνεχίζεται μέχρι πρωίας και οι συμμετέχοντες μαθαίνουν «πως το τρίβουν το πιπέρι»!!!

Η φετινή διοργάνωση του Λαογραφικού Συλλόγου Παναγιάς Θάσου «Ο ΒΑΚΧΟΣ», είναι επετειακή. Το καρναβάλι της Παναγίας συμπληρώνει τα 50 του χρόνια!!!

Καρναβαλικές εκδηλώσεις οργανώνονται στο νησί και στο Ραχώνι, το Θεολόγο, την Ποταμιά (την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία) και την Καλλιράχη.

Δωδεκαήμερο καρναβαλιού στη Χωριστή

Στη Δράμα, το καρναβάλι της Χωριστής, χρονολογείται την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου οι κάτοικοι την Καθαρά Δευτέρα, μεταμφιέζονταν και μαζεύονταν στο Δημοτικό Σχολείο, με άρματα τα οποία κατασκεύαζαν οι ίδιοι.

Εκεί πραγματοποιούσαν το μεγάλο γλέντι, τον τρανό χορό με την Φιλαρμονική του χωριού και διάφορες μουσικές ορχήστρες. Την Κυριακή, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, γινόταν η καθιερωμένη χοροεσπερίδα των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών από τα όμορα χωριά όπου όλοι διασκέδαζαν στο Αναγνωστήριο. Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι κάτοικοι συμμετείχαν όλο και περισσότερο και κάθε γειτονιά κατασκεύαζε και παρουσίαζε το δικό της άρμα.

Η διοργάνωση δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη, διαρκούν 12 ημέρες και κορυφώνονται το μεσημέρι της Καθαρά Δευτέρα με την μεγάλη παρέλαση.

Στους θεατές χαρίζεται ένα μοναδικό θέαμα γεμάτο χρώματα, σάτιρα, κέφι, χορό και πρωτοποριακές ιδέες!

Όλα έτοιμα για το Ξινονερίτικο Καρναβάλι

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν για το καρναβάλι του Ξινού Νερού Φλώρινας που ξεκινάει στις 23 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Μικροί και μεγάλοι βοηθούν στην κατασκευή των αρμάτων και των στολών των πεζοπόρων τμημάτων με τη συμμετοχή όχι μόνο κατοίκων της περιοχής αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το καρναβάλι του Ξινού Νερού πήρε την σκυτάλη από το Αμύνταιο που μέχρι το 1982 οργάνωνε καρναβάλι και σταμάτησε μετά από πιέσεις της εκκλησίας. Το αλάθητο λαϊκό ένστικτο σατιρίζει την επικαιρότητα και οι καρναβαλιστές σχολιάζουν με καυστικό τρόπο κάθε γεγονός που επηρέασε τη ζωή τους. Στις εκδηλώσεις παίρνουν μέρος οι κάτοικοι και πλήθος επισκεπτών, που διασκεδάζουν στο ξέφρενο ρυθμό του καρναβαλιού.

Τριήμερες εκδηλώσεις αποκριάς πραγματοποιούνται επίσης και στην Τοπική Κοινότητα Λεχόβου με το παραδοσιακό άναμμα της «Μπουμπούνας» και τη διανομή παραδοσιακής αλάδωτης φασολάδας στο Λόφο του Προφήτη Ηλία.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών

Εκδηλώσεις για την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών. Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί καρναβαλική παρέλαση που θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Σχολείο και θα τερματίσει στο Δημαρχείο. Στις 13:00 στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο γλέντι.

Την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Αποκριά στον Τύρναβο με…ερωτικό άρωμα

Ερωτικό άρωμα θα έχουν οι εκδηλώσεις στον Τύρναβο καθώς πρόκειται να αναβιώσει το έθιμο του μπουρανιού. Το Μπουρανί είναι το έθιμο που ταιριάζει στους «τολμηρούς» καθώς αν αποφασίσει να το παρακολουθήσει θα δεχθεί σεξουαλικά πειράγματα και ανάλογες … ευχές. Αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας στον Τύρναβο και αποτελεί την κορύφωση του γνωστού Τυρναβίκου Καρναβαλιού.

Προσελκύει πλήθος επισκεπτών που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν το μοναδικό δρώμενο. Σεμνοτυφίες και συστολές την ημέρα εκείνη δεν χωρούν, λένε όσοι ασχολούνται ενεργά με το έθιμο. Τι είναι όμως το «μπουρανί»; Είναι η αλάδωτη σούπα, ο χυλός που γίνεται από το βράσιμο άγριων χόρτων της εποχής, σπανάκι, κ.α. με λίγο ξύδι και ρύζι για να γίνεται πιο νόστιμη και μαγειρεύεται τελετουργικά.

Το τσουκάλι βράζει πάνω σε μεγάλη φωτιά. Έως ότου βράσει την ανακατεύουν οι Μπουρανήτες που επιδίδονται σε … τσιπουροκατάνυξη. Όταν ο χυλός βράσει, τον μοιράζουν στους επισκέπτες. Συνοδεύεται όμως πάντα με βωμολοχίες, αδιάκριτα πειράγματα και τραγούδια με άσεμνους στίχους. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που συντροφεύουν το μαγείρεμα της σούπας. «Μπρε μπρε μπρε το Μπουρανί και τς Χαλάσινας το μνι» , «πως το τρίβουν το πιπέρι» κ.α. Σύμβολο του «μπουρανί» είναι ο φαλλός. Οι Μπουρανήτες κρατούν στα χέρια τους μεγάλους φαλλούς και πειράζουν τους επισκέπτες ενώ όλα όσα πωλούνται εκείνη την ημέρα στον Τύρναβο, μπουκάλια με τσίπουρο και κρασί, κουλούρια, γλυκά και γλειφιτζούρια, έχουν το σχήμα φαλλού και μάλιστα γίνονται, ανάρπαστα, για το καλό της χρονιάς.

Οι ρίζες του είναι Διονυσιακές ενώ κατά μία άλλη εκδοχή προέρχεται από τους Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στον Τύρναβο γύρο στο 1770 λίγο πριν τα Ορλωφικά. Μαρτυρίες αναφέρουν πως λάμβανε χώρα ακόμη και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο Γάλλος περιηγητής Leon Heuzey που επισκέφθηκε τον Τύρναβο το 1858 γράφει: «το έθιμο του «Μπουρανί» έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν μια παρέα Ελλήνων συμφώνησε μια φορά το χρόνο να μαζεύεται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και να γλεντά καταστρώνοντας συγχρόνως σχέδια ενάντια στους Οθωμανούς».

Το ξεχωριστό αυτό έθιμο αναβιώνει την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας σε δύο σημεία του Τυρνάβου. Στην κεντρική πλατεία της πόλης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και στο λόφο του Προφήτη Ηλία από το Σύλλογο Γαϊτανάκι – Μπουρανί. Όσο προχωράει η μέρα, τα μέλη των δύο συλλόγων και οι επισκέπτες γίνονται ένα, στήνουν χορό και κατακλύζουν την πόλη.

Το έθιμο του Μπουρανιού 

Θυμιανά: Η «ΜΟΣΤΡΑ» ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

ΧΙΟΣ: Θοδωρής Πυλιώτης

Η Μόστρα είναι ένα έθιμο που η γέννηση του χάνεται στα βάθη των αιώνων και η αρχή του προσδιορίζεται την περίοδο του Μεσαίωνα όταν οι πειρατές λυμαίνονταν τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι των Θυμιανών ειδοποιήθηκαν μια Τυρινή Παρασκευή από τους βιγλάτορες ότι έρχονται πειρατές στο νησί. Αντί να φοβηθούν έστησαν καρτέρι στη θέση «Στένακας» και νίκησαν τους πειρατές. Τους αιχμαλώτους τους… μόστραραν στην κεντρική πλατεία και από εκεί πήραν το όνομά τους οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Χωρισμένοι σε βρακάδες (ντόπιους) και πειρατές, οι νέοι του χωριού υπό την καθοδήγηση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών (ΜΕΟΘ) αναπαριστούν τη μάχη χορεύοντας το πολεμικό χορό «ταλίμι» συνοδεία μουσικής από τουμπί και παγιαύλι. Την Τυρινή Παρασκευή, η Μόστρα «ανεβαίνει» με κουδουνάτους.

Την τυρινή Κυριακή η Μόστρα κατεβαίνει με βρακάδες και πειρατές. Το έθιμο ξεκινά με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών, τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων, οι προστάτες των δύο πιο δυνατών συναφιών (εργατικών σωματείων) που δούλευαν την περίφημη κόκκινη θυμιανούσικη πέτρα. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση “Σκάλες” των Θυμιανών και χορεύοντας το Ταλίμι , κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και τη συνοδεία ομάδων 20-30 ατόμων η καθεμία , ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος.

Καθαρή Δευτέρα: Αγάς

Στα Μαστιχοχώρια κύρια συναντάμε το έθιμο του Αγα, όπου ξεχωρίζει ο Αγάς στο χωριό Μεστά και ο Αγας με τη Χανούμα στους Ολύμπους

Την Καθαρή Δευτέρα τα Μεστά ζουν στο ρυθμό του Αγά! Ένα έθιμο που φέρει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, περί το 1830, όπου και σατιριζόταν ο… δίκαιος Αγάς. Στα Μεστά ο Αγάς κάνει θριαμβευτική είσοδο (περί τις 11.00 το πρωί) στο χωριό συνοδεία του εισαγγελέα, πάνω σε γαϊδουράκια, την ώρα που κανονάκια ρίχνουν κομφετί στην πλατεία του χωριού.

Εκεί ξεκινούν τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου με το «δετό», πριν ξεκινήσουν οι δίκες και ο «ακάβαλος» η ποινή που θυμίζει ότι έχουμε και Απόκριες και οι ροπαλιές βρίσκουν τα ευαίσθητα σημεία όλων όσων δικάζονται και που φυσικά βρίσκονται ένοχοι! Από το Σύλλογο του χωριού προσφέρεται σούμα (το χιώτικο ρακί με βάση τα σύκα), ξηροί καρποί, νηστίσιμα μεζεδάκια και φυσικά ζωντανή μουσική και με πρωταγωνιστή χορό, τον «δετό».

Ολύμποι: ο Αγάς και η Χανούμα

Στο χωριό Ολύμποι ο Αγάς έχει και τη Χανούμα μου! Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας με συνοδεία μουσικών οργάνων, ξεκινούν ο Αγάς και η Χανούμα για την πλατεία του χωριού.

Συνοδεύονται από πλήθος χωριανών και από τους «κολιτζήδες» στρατιώτες δηλαδή.

Ο πρώτος καλιτζής μεταφέρει στο κεφάλι του το «Σινί» μεγάλος δίσκος που είναι γεμάτος γλυκίσματα και νηστίσιμα φαγητά.

Περιφέρονται γύρω από τον Πύργο της πλατείας όλοι μαζί και μετά «κάθονται» στην σκηνή που έχει φτιαχτεί ειδικά για την περίσταση

Η σκηνή έχει δυο επίπεδα. Κάτω κάθονται οι δικαστές και πάνω ο Αγάς και η Χανούμα, έτσι αρχίζει και η «εξουσία» του Αγά ως τη Δύση του ηλίου, με τις δίκες να έχουν αστείο και σκανδαλιστικό περιεχόμενο.


Άγιος Γεώργιος Συκούσης– Το έθιμο των Βουδιών

Στο κτηνοτροφικό χωριό, αλλά και ένα από τα μαστιχοχώρια, του Αγίου Γεωργίου Συκούση την Τυρινή Κυριακή αναπαριστούν το έθιμο των Βουδιών (βοδιών).

Από το πρωί «η κομπανία του Τουμπιού» συνοδεία και της τσαμπούνας, με πρώτο τον Αγά, αφού γυρίσουν το χωριό καταλήγουν στην Κεντρική πλατεία Μπου όπου το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση του ζευγολάτη (το έθιμο των Βουδιών).

Την Καθαρή Δευτέρα το γλέντι συνεχίζεται και το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση «της ακολουθίας του Νεκρού», με κύριο στοιχείο τα «πιπεράτα» αστεία.

Νεοχώρι: παραδοσιακός γάμος την Τυρινή Κυριακή

Παραδοσιακό γάμο με… παπά και με κουμπάρο, αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος σύλλογος Νεοχωρίου «Αγιος Μηνάς», την Τυρινή Κυριακή.

Η νύφη και ο γαμπρός, συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, περνά πομπή από τις γειτονιές του χωριού, με τελικό προορισμό την πλατεία, όπου και θα γίνει και η τέλεση του μυστηρίου σε ρυθμούς αποκριάτικους.

Βολισσός: το έθιμο του διπλού

Την Τυρινή Κυριακή ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος και το χορευτικό συγκρότημα Βολισσού “Ο ΟΜΗΡΟΣ”, αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Το απόγευμα, νέοι και γέροι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Καρδάμυλα: Μουτσουναριές

«Μουτσουναριές» ονομάζει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει την Τυρινή Κυριακή.Οι «Μουτσουναριές» περιλαμβάνουν παρέλαση με στολές, Καρδαμυλίτικο παραδοσιακό δρώμενο και φυσικά αποκριάτικο γλέντι.

Βενετσιάνικος γάμος και τελάλημα στην Ζάκυνθο

Την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς στην Ζάκυνθο, το απόγευμα πραγματοποιείται το
Αποκριάτικο Σεργιάνι στους Δρόμους Της Πόλης. Άλογα με τις άμαξες τους, θα ξεκινήσουν από την Πλατεία του Αγίου Παύλου και θα φτάσουν έως την πλατεία Αγίου Μάρκου, πραγματοποιώντας ενδιάμεσα πολλές στάσεις! Πάνω στις Άμαξες θα βρίσκονται Ζακυνθινοί Κανταδόροι για να χαρίσουν σε όλους μοναδικές μελωδίες.

Στις 7:00μ.μ στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, η Μαντονιλινάτα Ζακύνθου ‘Αναστάσιος Λευτάκης 1958’ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από καρναβαλικές Μελωδίες. Ακολουθεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δρώμενα της Ζακυνθινής Αποκριάς, η Κόκκινη Νύχτα. Η πιο κόκκινη νύχτα του νησιού είναι εδώ! Όλες και όλοι ντύνονται στα κόκκινα και δίνουν ραντεβού στην πλατεία Αγίων Σαράντα! Ώρα έναρξης 9:30μ.μ με face painting. Από εκεί χορεύοντας και τραγουδώντας, οι… κόκκινοι καρναβαλιστές φτάνουν στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 3:15μ.μ, επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού μπορούν να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή ομιλία του Διονυσίου Ρώμα «Στιτικέτσα» από την ομάδα Λαϊκού Θέατρου Λιθακιάς ‘Κώστας Σκαντάλης’ Στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Λιθακιάς.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Μαντολινάτα και η Χορωδία Λιθακιάς με μαέστρο τον κ.Τάκη

Κοριανίτη. Στις 7:00μ.μ στην πόλη γίνεται ο εντυπωσιακός και μοναδικός στην Ελλάδα Βενετσιάνικος Γάμος. Η Πομπή θα συγκεντρωθεί και θα ξεκινήσει, μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας Ζακύνθου. Με το δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου γυρίζουμε νοερά, επτακόσια χρόνια πίσω πραγματοποιώντας
ένα «Τζαντιώτικο» Γάμο, με γεύση Βενετίας και με κυρίαρχα στοιχεία εποχής.

Το δρώμενο του βενετσιάνικου γάμου

Είναι το πρώτο Βενετσιάνικο Δρώμενο στην νεότερη Πολιτιστική Ιστορία της Ζακύνθου που προκαλεί την φαντασία μας όταν αντικρίζουμε κομψές αναγεννησιακές φιγούρες με κοστούμια θεατρικά, ακριβή αντίγραφα του 16ου αιώνα, σε μια πανδαισία χρωμάτων, αδιαφιλονίκητης κομψότητας και Χάρης, συνοδευόμενες με όργανα, σάλπιγγες, τύμπανα κ.α. Η κινησιολογία θυμίζει όπερα, ενώ ήχοι μπαρόκ γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Το πλήθος υποδέχεται με κωδωνοκρουσίες και τύμπανα τον νικητή Γαμπρό από την μεγάλη Ναυμαχία του Lepanto!

Επίσης γίνεται αναπαράσταση των «προικιών», της στέψης, με τα αναγεννησιακά χορευτικά από την σχολή χορού της Σόνιας Μηχανού και τα μουσικά, αναγεννησιακά ακούσματα από την φιλαρμονική Αρτεμησίων. Φέτος, το 2023 η παράσταση αφιερώνεται, ως φόρος τιμής, στον εμπνευστή και δημιουργό της, Αντώνη Μιλάνο, ζωγράφο και εθνικό καραβογράφο, όπου το ιστορικό και εικαστικό του έργο είναι παρακαταθήκη για το έθνος, μια ανιδιοτελής πολιτιστική συνεισφορά στην Ζάκυνθο και όχι μόνον.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 11:00 π.μ στην Πόλη Ζακύνθου βγαίνουν οι Ντελάληδες και γεμάτοι κέφι, ξεσηκώνουν και αναγγέλλουν την έναρξη της μεγάλης Καρναβαλικής παρέλασης στην Πόλη της Ζακύνθου! Στις 15:00 ξεκινά η μεγάλη παρέλαση με τον Βασιλιά Καρνάβαλο και όλα τα καρναβαλικά Γκρουπ, από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου με κατάληξη στην πλατεία Σολωμού.

Τελάλημα

Μετά το τέλος της μεγάλης παρέλασης το χορευτικό συγκρότημα ‘Υακίνθη’ θα παρουσιάσει
αστικούς χορούς της Ζακύνθου στην πλατεία Αγίου Μάρκου.

Ακολουθεί στις 19:30 το Πόβερο Καρναβάλι, όπου ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε το Βασιλιά Καρνάβαλο, με τη μεγαλοπρεπή κηδεία του με χορούς, τραγούδια κι οδυρμούς. Θα τον συνοδεύουν η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου, συγγενείς και πολλοί λυπημένοι καρναβαλιστές. Η πομπή ξεκινά από την Ανάληψη και καταλήγει στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Εκεί θα ακούσει το τελευταίο αντίο από τους συγγενείς και θα παραδοθεί στην πυρά, την ώρα που πυροτεχνήματα θα στολίζουν τον Ζακυνθινό ουρανό.

Την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιήτε το έθιμο της Κούλουμα στο Τσιλιβί, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάνου ‘Το Τσιλιβί’ στο γραφικό λιμανάκι Βαρδιόλα, θα παρουσιάσει την καινούργια ομιλία του Σπύρου Μαυρία ‘Το αμπέλι τση Διαμάντως μας’. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα προσφέρει δωρεάν σαρακοστιανά, αναψυκτικά και άφθονο κρασί. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει dj, ζωντανή μουσική και την ομιλία θα πλαισιώσει το χορευτικό συγκρότημα Υακίνθη. Αντίστοιχα Κούλουμα, με παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και πέταγμα χαρταετού γίνονται σε όλα τα χωριά του νησιού, στο καθένα με την δική του ιδιαιτερότητα.

Οι ομιλίες

Ένα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα έθιμο αιώνων, ένα εξαιρετικό δρώμενο, η «Ομιλία» αναβιώνει κάθε Αποκριά σε αρκετά χωριά αλλά και στην πόλη της Ζακύνθου. Οι «Ομιλίες» είναι ζακυνθινό παραδοσιακό λαϊκό θέατρο, υπαίθριο, το οποίο στηρίζεται στο έμμετρο ομοιοκατάληκτο 15σύλλαβο.

Πρόκειται για μία μίξη της Κομέντια Ντελ Άρτε και του κρητικού δραματικού θεάτρου, εμπλουτισμένο όμως από το ζακυνθινό ταμπεραμέντο και την ντοπιολαλιά, που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό! Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των «ομιλιών» είναι ότι από το 1646 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα όλοι οι ρόλοι, εννοείται και οι γυναικείοι, παίζονταν και παίζονται αποκλειστικά από άντρες, ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Οι παραστάσεις αυτές, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως θέατρο δρόμου, ξεκίνησαν από την πόλη της Ζακύνθου και αργότερα παίζονταν και στα χωριά, «ανέβαιναν» συνήθως τις Απόκριες. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί φορούσαν μάσκες ώστε να μπορούν να σατιρίζουν τους αφεντάδες τους και
τα κακώς κείμενα της εποχής.

Σήμερα «Ομιλίες» παίζονται σε κάποια χωριά του νησιού, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα και στο εξωτερικό, από τους λίγους συλλόγους που έχουν μείνει. Ένα μικρό δείγμα των πραγματικά ξεκαρδιστικών «ομιλιών» είναι το «τελάλημα», δηλαδή η πρόσκληση που ακουγόταν στους δρόμους παραδοσιακά από τον τελάλη και η οποία πλέον γίνεται και γραπτώς στο πρόγραμμα που μοιράζεται, όπως αυτό της ομάδας Λαϊκού Θεάτρου «Κώστας Σκαντάλης», του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθακιάς.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Μεσσηνία

Με Τάμτα, Ζοζεφίν αλλά και αναβίωση εθίμων οι απόκριες στη Μεσσηνία Χιλιάδες κόσμου, αναμένεται να κατακλύσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τη Μεσσηνία… Στο «επίκεντρο» οι περιοχές με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που συνδυάζουν την παράδοση, τηρούν τα έθιμα αλλά και τις «απαιτήσεις» της νεολαίας.

Στην πρωτεύουσα του νομού, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Φεβρουαρίου κορυφώνεται το 10ο Καλαματιανό Καρναβάλι. Το Σάββατο στις 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση με κατάληξη την πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να στηθεί ένα ξέφρενο πάρτι με dj’s στα σοκάκια του «ιστορικού κέντρου» της πόλης.

Την Κυριακή στις 3μ.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση από το ιστορικό κέντρο και η οποία θα καταλήξει στην κεντρική πλατείας της πόλης. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης με μια μεγάλη συναυλία από την Τάμτα , ενώ παρουσιαστές του καρναβαλιού θα είναι η Έλενα Κώνστα και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, τη Μεσσήνη, πραγματοποιείται ένα από τα μακροβιότερα και πιο ιστορικά καρναβάλια όλης της χώρας. Το καρναβάλι της Μεσσήνης κλείνει φέτος 163 χρόνια και μετά τον «κορωνοϊό» επανέρχεται πιο δυναμικό από ποτέ… Το βράδυ της Κυριακής στις γειτονιές της «Μεθυσμένης Πολιτείας» αναβιώνουν οι παραδοσιακές φωτιές ενώ λίγο αργότερα στις 11:30 μ.μ. η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη υπόσχεται ένα ξέφρενο πάρτι στην «μικρή» πλατεία.

Την Καθαρά Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, αρχικά με την αναβίωση εθίμων, όπως το «Κρέμασμα της γριάς Συκούς» στις 12μ.μ. στην γειτονιά της «Κρεμάλας», το οποίο μας έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και το έθιμο της «Βάμαινας» της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας. Στις 3μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Πόλης θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση με 17 άρματα, περισσότερους από 1.500 καρναβαλιστές και παρουσιαστή τον Μεσσήνιο ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο. Το 163ο « νησιώτικο καρναβάλι» θα ρίξει αυλαία με μια μεγάλη συναυλία της Ζοζεφίν, στην κεντρική Πλατεία που αναμένεται να ξεκινήσεις στις 5μ.μ.

Όσοι βρεθούν στην περιοχή και επιθυμούν ένα αυθεντικό δρώμενο που έρχεται κατευθείαν από την αρχαιότητα, τότε την Καθαρά Δευτέρα πρέπει να επισκεφθούν το χωριό της Νέδουσας του δήμου Καλαμάτας, στην καρδιά του Ταϋγέτου. Με βαθιές τις ρίζες του στην αρχαία Διονυσιακή λατρεία, το “Δρώμενο της Ευετηρίας» αποτελεί το πιο αυθεντικό ολοήμερο δρώμενο σε ολόκληρο το νομό, το οποίο μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συμβολίζει την ίδια τη ζωή.

Πλούσιο καρναβάλι στην παλαιόχωρα Χανίων

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για το μεγάλο καρναβάλι της Παλαιόχωρας, ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια του νότου της Κρήτης.

Οι διοργανωτές, τοπικοί φορείς και εθελοντές, δουλεύουν εδώ και καιρό για το μεγάλο γεγονός, το 30ο Παλαιοχωρίτικο Καρναβάλι!!!

Ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, για να υποδεχτούν τους εκατοντάδες επισκέπτες που θα καταφτάσουν στην περιοχή για να ξεφαντώσουν και να χαρούν το τριήμερο της Αποκριάς.

Από το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και για 3 ολόκληρες ημέρες, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από πλούσιες εκδηλώσεις που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
  • Σάββατο 25 Φεβρουαρίου: η παρέλαση των αρμάτων ξεκινάει στις 18:30 και ακολουθεί party με τους @kouzinopoulosmusic & @steliosdiakrousis
  • Κυριακή 26 Φεβρουαρίου: στις 19:00 αποχαιρετάμε τις Απόκριες με το κάψιμο του καρνάβαλου και των βεγγαλικών, ενώ θα βραβευτεί η καλύτερη χειροποίητη στολή. Ακολουθεί μουσικό party με τον @kouzinopoulosmusic.
  • Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου: γιορτάζουμε τα Κούλουμα μαζί με το Σύλλογο Κυρίων και Δεσποινίδων Κοντούρας στη παραλία του Γραμμένου.
Φέτος, αναμένεται να είναι σύμμαχος και ο καιρός, που προσφέρεται ανεπιφύλακτα για μια ολιγοήμερη απόδραση! Συνδυάστε ταξίδι στην εξοχή αλλά και διασκέδαση, την ηρεμία της φύσης αλλά και το ξεφάντωμα… Και όλα αυτά στο ίδιο μέρος, την Παλαιόχωρα.

Ξεφάντωμα στην Κίσσαμο Κρήτης

To Κισσαμίτικο Καρναβάλι είναι πλέον ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και οικονομικά αλλά και να τον εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης η συμμετοχή των ομάδων, ο αυθορμητισμός και ο εθελοντισμός είναι και αυτά που το ενισχύουν το Κισσαμίτικο Καρναβάλι κάθε χρόνο ώστε να γίνεται καλύτερο. Για μια ακόμα χρονιά συμμετέχουν σχολεία , σύλλογοι γονέων, και πολιτιστικά σωματεία αλλά και ομάδες εκτός του Δήμου.

Με 17 καρναβαλικές ομάδες θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση στις το απόγευμα στην οδό Σκαλίδη.

Τα θέματα και οι παρουσίες των ομάδων θα εκπλήξουν ευχάριστα τους επισκέπτες στην παρέλαση θα δούμε, Καλαμπόκια που το έσκασαν και έγιναν ποπ κορν, Ευρωλαμόγια, Ζωγραφους, Πειρατές, Δακοσυμορία, Το γλυκό της χαράς, Στρουφάκια, Αλαντίν και Γιασμίν ,Μη μου τη Φύση τάρατε, Οι ασκοί του Αιόλου, Ζουμπουρλούδικα μωρά, Φανταράκια, Εξω –οι γήινοι και Halloween.

Πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 16.30
Ο Captain Carnival με την παρέα του σε μια αποκριάτικη παράσταση για τα παιδιά στην πλατεία Τζανακάκη. Αποκριάτικο πάρτι με Dj για μικρούς και μεγάλους .

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 15.00
Καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και ομάδων στην οδό Σκαλίδη
Παρουσίαση: Γεωργιλάκης Γιώργος

DJs: Νίκος Κατσικανδαράκης ( Nicholas Vibes),Βιολάκης Γιώργος

Συναυλία με τους Freak Tones στην πλατεία Τζανακάκη. Πάρτι στα καταστήματα της Πόλης

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ώρα 11.30
Κούλουμα στην παραλία Τράχηλα Γραμβούσας και πέταγμα χαρταετού. Παρουσίαση και παρασκευή νηστίσιμων εδεσμάτων από τους Κισσαμίτες Σεφ: Παντελάκη- Τερεζάκη Ιωάννα, Κουτρούλη Ευτύχη και κέρασμα για όλο τον κόσμο.

Παραδοσιακό γλέντι με τον Μανώλη Μιχελάκη στο βιολί, Δουνδουλάκη Λευτέρη στο λαγούτο και Αρχοντάκη Νίκο στη κιθάρα. Συμμετέχει ο Σύλλογος Κρητικών Χορών «Η Κίσσαμος» (Με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας

Πληροφορίες:
Τηλ : 2822340200 (Κα Μαρακάκη Βίκυ, Κος Ανδρουλάκης
Μανώλης)
Email:koinofelisdkis@gmail.com

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Διδυμότειχο

Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει και ο δήμος Διδυμότειχου την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:00 στην αυλή του Δημαρχείου ενώ θα πραγματοποιηθεί και αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους στην οδό Βενιζέλου το οποιό θα περιλαμβάνει μουσική, χορό, ξεφάντωμα ενώ, θα μοιραστούν αποκριάτικα δωράκια στα παιδιά.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο το νομό Καρδίτσας. Κορυφαία εκδήλωση, η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση του 40ου Καρναβαλιού στο δήμο Σοφάδων.

Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση, και θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία Σοφάδων. Η καινοτομία για το 2023 είναι το φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών.

Ειδικότερα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του δήμου το «Φεστιβάλ Βαλκανικών Χωρών», με μουσικοχορευτικές ομάδες από την Ρουμανία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και την Kροατία, που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς τόσο στην πόλη των Σοφάδων όσο και σε
κοινότητες. Εκδηλώσεις για την Αποκριά οργανώνει και ο δήμος Καρδίτσας.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής των Απόκρεω και θα έχουν επίκεντρο τη Δημοτική Αγορά και την Κεντρική πλατεία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αποκριάτικες κατασκευές, πάρτυ, παραστάσεις με μάγους, και αποκριάτικες μασκότ και φυσικά την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου στις 7 το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία.

Στο δήμο Μουζακίου την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα το εορταστικό ενδιαφέρον στρέφεται στο Αγναντερό, όπου και εκεί θα αναβιώσουν από τους κατοίκους τα παλιά έθιμα των «κουδουνάδων», του παραδοσιακού «καραγκούνικου γάμου», αλλά και το ιδιαίτερα παραστατικό «κλέψιμο της αρκούδας». Επίσης, στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με μουσική από δημοτική ορχήστρα και ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών της ευρύτερης περιοχής.

Στο δήμο Παλαμά, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν πάρτυ μασκέ για μικρούς και μεγάλους και την Κυριακή στο Προάστιο στην κεντρική πλατεία θα γίνει μουσική αποκριάτικη εκδήλωση Σε όλους τους δήμους του Νομού Καρδίτσας την Καθαρά Δευτέρα και σε πολλές κοινότητες θα γίνουν τα παραδοσιακά κούλουμα με Σαρακοστιανά εδέσματα , προσφορά των δήμων.

Πηγή: ertnews.gr