Στα χέρια των αστυνομικών Αρχών βρίσκονται τέσσερις άνδρες (54, 32, 46 και 37 ετών), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς -πατέρας και γιος, θείος και ανιψιός- και από τον περασμένο Οκτώβριο είχαν διαπράξει συνολικά 84 αξιόποινες πράξεις σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τις 64 να αφορούν περιπτώσεις διαρρήξεων.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στράτου Λούβαρη στο protothema.gr, οι τέσσερεις δράστες, μαζί με συνεργούς τους, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ιδιοκτητών, «μπούκαραν» σε σπίτια σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Χαλκιδικής, της Καβάλας, του Κιλκίς, της Δράμας, της Πιερίας και της Πέλλας, ενώ διέπραξαν και μια ληστεία και κλοπές κρατικών πινακίδων. Μάλιστα, στην περίπτωση της ληστείας που πραγματοποίησαν σε οικία των Σερρών, οι δράστες δεν δίστασαν να επιτεθούν με κλοτσιές και μπουνιές στον ιδιοκτήτη, όταν έγιναν αντιληπτοί, ενώ τον απείλησαν με πιστόλι.

 Η δράση τους ξεκινά τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου 2022 και η λεία τους ανέρχεται στο ύψος των 200.000 ευρώ. Οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να τα συλλάβουν με οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίησαν τη Τρίτη σε οικισμούς Ρομά των Διαβατών και των Σερρών.

 Πώς «χτυπούσαν»

 Οι τέσσερις Ρομά που είχαν κάνει... επάγγελμα τις διαρρήξεις δρούσαν με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, με σκοπό να αποσπάσουν τη λεία τους, η οποία ήταν κυρίως χρήματα, κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα αξίας από το εσωτερικό των σπιτιών.

 Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους είναι η επιλογή αραιοκατοικημένων περιοχών για να μπορούν να διαφύγουν εύκολα και γρήγορα, η χρήση γρήγορων αυτοκινήτων με μεγάλη ιπποδύναμη, η αλλαγή χρωμάτων στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν και η τοποθέτηση κλεμμένων πινακίδων σε αυτά, με στόχο να ξεγελάσουν τις αστυνομικές Αρχές. Επιπλέον, πάνω τους είχαν πομποδέκτες με συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να διαφύγουν ευκολότερα της σύλληψης.

 Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή τους και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.100 ευρώ προερχόμενα από αξιόποινες πράξεις, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα αξίας, ένα αεροβόλο, διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, πλήθος αρωμάτων, φορητοί πομποδέκτες συντονισμένοι σε συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους. Επιπλέον, κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

 Η συντονισμένη επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (21-02-2023) σε περιοχές των Διαβατών και των Σερρών από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών και ΟΠΚΕ της ίδιας Υποδιεύθυνσης.

 Ένα μέλος της σπείρας βρίσκεται ήδη στη φυλακή

 Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων, καθώς και σε βάρος ακόμα δύο μελών (1 εκ των οποίων βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος σε Κέντρο Κράτησης για έτερα αδικήματα) σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πλαστογραφία, «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» και «Παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις».

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατούμενο -μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε επιχειρησιακό ρόλο στα «χτυπήματα» που πραγματοποιούσαν οι συνεργοί του και αποκόμιζε παράνομα περιουσιακό όφελος.

 Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.