Για τον θάνατο της 6χρονης στο Ιπποκράτειο εξέδωσε ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ. Ο Οργανισμός τόνισε ότι το περιστατικό θανάτου της 6χρονης από στρεπτόκοκκο δηλώθηκε στο ECDC, όπως προβλέπεται, καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS-Streptococcus pyogenes).

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο που συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

Η 6χρονη, που είχε το θλιβερό μονοπώλιο να είναι η πρώτη που πέθανε από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση από κρούσματα στην Ευρώπη, μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με ασθενοφόρο από περιοχή της συμπρωτεύουσας. Το παιδάκι είχε παρουσιάσει υψηλό πυρετό τις δύο τελευταίες μέρες, είχε δύσπνοια και υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η δημόσια υγεία της χώρας δεν κινδυνεύει επί του παρόντος.