Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πολυήμερη συνεκπαίδευση (8 έως και  22 Αυγούστου), της Πολεμικής Αεροπορίας με την 480η Μοίρα Μαχητικών (480th Fighter Squadron/480 FS), που πραγματοποιήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Αεροποριών και κατ’ επέκταση στο πλαίσιο υλοποιήσεως της φετινής ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας . 

Η 480 FS ανήκει στις Αμερικανικές Αεροπορικές Δυνάμεις Ευρώπης (United States Air Forces Europe/USAFE) και εδρεύει στην Αεροπορική Βάση του Spangdahlem της Γερμανίας, επιχειρώντας με μαχητικά αεροσκάφη F-16CM. 

Σκοπός της ελληνοαμερικανικής συνεκπαιδεύσεως ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Εκτελέστηκαν αποστολές Αέρος - Αέρος, Αέρος - Εδάφους, COMAO (Composite Air Operations), βολές Αέρος - Εδάφους σε τακτικό πεδίο βολής με αδρανή όπλα (όχι κανονικά πυρομαχικά και βόμβες), καθώς και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού. 

Η ΠΑ συμμετείχε σε αυτήν με το σύνολο των πολεμικών Μοιρών της, ένα  Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ΕΜΒ-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως (31η ΜΕΕΔ), καθώς και με συστήματα επιγείου αεραμύνης (Ground Based Air Defense). Από Αμερικανικής πλευράς, η 480FS συμμετείχε με 18 αεροσκάφη F-16CM, ένα αεροσκάφος-τάνκερ KC-135 και κλιμάκιο 300 ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαίτσης, επιβαίνοντας σε ένα F-16D της ιστορικής 337 Μοίρας της Αεροπορικής Βάσης Λαρίσης συμμετείχε σε μία εκ των κοινών ελληνοαμερικανικών αποστολών, πραγματοποιώντας μάλιστα και «επαφή» με το Αμερικανικό τάνκερ και εναέριο ανεφοδιασμό. 

Λ.Σ.Μ.