Ο 72χρονος Παναγιώτης Τρικαλιάρης έχει απασχολήσει πολύ τις Αρχές. Αυτό συνέβη κατά πληροφορίες και πριν από δύο ημέρες.

Ήταν οι άντρες της Ασφάλειας Τρικάλων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο χωριό Ανάβρα της Καρδίτσας έπεσαν από σπόντα πάνω στον 72χρονο. Όταν εντόπισαν στην κατοχή του τρία μαχαίρια και ένα σπαθί, αντιλήφθηκαν πως κάτι δεν πάει καλά. Μια απλή ταυτοποίηση των στοιχείων ήταν αρκετή για να αποκαλυφθούν τα πάντα. Μπροστά τους είχαν ένα θρύλο, το διαβόητο «δράκο» της Λάρισας.

Τα «κατορθώματα» του Τρικαλιάρη χρειάζονται πραγματικά ολόκληρο βιβλίο για να καλυφθούν και χωρίς μάλιστα να χρειαστεί κανείς να εμβαθύνει σε λεπτομέρειες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η ιστορία του, σαφώς με κάποιες παραλλαγές, αποτέλεσε αντικείμενο έμπνευσης του σεναριογράφου Νίκου Φαρούπου και έγινε επεισόδιο στην ιστορική σειρά του Πάνου Κοκκινόπουλου «Ανατομία ενός εγκλήματος».

Ο 72χρονος έγινε διάσημος, όταν για τέσσερα ολόκληρα χρόνια διέφευγε τη σύλληψη. Ήταν την περίοδο 1988-1992 όταν ανά αραιά χρονικά διαστήματα κυκλοφορούσε στις απομονωμένες περιοχές της Λάρισας. Παρακολουθούσε τα στέκια όπου «άραζαν» τα ζευγαράκια, συνήθως μέσα στο αυτοκίνητό τους, και αφού τα προσέγγιζε με την απειλή καραμπίνας, τα ανάγκαζε να κάνουν σεξ μπροστά του!

Αυτός όμως δεν ήταν ο μοναδικός κανόνας. Κάποιες φορές ο Τρικαλιάρης φέρεται να τραυμάτιζε τους νεαρούς άντρες και ανάγκαζε τις γυναίκες να ικανοποιήσουν τις δικές του ορέξεις. Πάντα όμως είχε μαζί του ένα δυνατό φακό, τον οποίο άναβε ξαφνικά στα πρόσωπα των θυμάτων του για να τα ξαφνιάζει και να εξασφαλίζει πως δεν θα δουν το πρόσωπό του.

Μέσα από τις φυλλωσιές

Σοκαριστικές είναι οι αναφορές των ρεπορτάζ της εποχής, ειδικότερα για τα επεισόδια στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, στην περιοχή Μεζούρλο και στην Τερψιθέα.

Όπως τονίζεται, έστηνε καρτέρια, καθώς γνώριζε τα σημεία όπου κρύβονταν τα ζευγάρια. Σκοπός του ήταν να βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να πλησιάζει, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, και τα ζευγάρια να έχουν ξεκινήσει ήδη να ερωτοτροπούν, γι’ αυτό ξεπηδούσε πάντοτε από φυλλωσιές ή μέσα από τα χωράφια. Στην περίπτωση της Αβερώφειου, ο δράστης υποχρέωσε το ζευγάρι να κάνει έρωτα μπροστά του, όμως στη συνέχεια προχώρησε στην ικανοποίηση των δικών του ανώμαλων ορέξεων επάνω και στα δύο θύματά του. Όταν ο άντρας προσπάθησε να διαφύγει, τότε ο δράστης τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε. Το 1990 οι Αρχές έφτασαν μια ανάσα από τη σύλληψή του, ωστόσο ο δράστης εμβόλισε το περιπολικό και κατάφερε να ξεφύγει.

Συνολικά 11 φορές -τουλάχιστον τόσες δηλώθηκαν- ζευγάρια αναγκάστηκαν να συνευρεθούν μπροστά του. Και βεβαίως τα πράγματα δεν πήγαιναν πάντοτε βάσει σχεδίου. Ο 72χρονος σήμερα, το 1992 και συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου, κινούμενος στον περιφερειακό της Λάρισας, προσπάθησε να επιτύχει ένα «χτύπημα». Ωστόσο, η προσπάθειά του στέφθηκε με… αποτυχία. Τραυμάτισε τον νεαρό του ζευγαριού, όμως εκείνος κατάφερε να αποδράσει. Αυτή η αστοχία φαίνεται πως εκνεύρισε τον Τρικαλιάρη.

Μία ώρα αργότερα σκέφτηκε να ξαναδοκιμάσει. Βρέθηκε σε αγροτικό δρόμο στην Εθνική οδό Λάρισας - Αθηνών και μπροστά από τη «Βιοκαρπέτ» εντόπισε το αυτοκίνητο του αρχισμηνία Ιορδανούδη. Ο δράστης λειτούργησε εν ψυχρώ. Πυροβόλησε τον άτυχο νέο στο πρόσωπο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 17/2