Προβληματισμό προκαλούν οι αριθμοί που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το γηροκομείο-κολαστήριο του Κορυδαλλού, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».

Σύμφωνα με αυτό, 56 ηλικιωμένοι είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, η οποία διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από τους ελεγκτές του Συνηγόρου του Πολίτη στη συγκεκριμένη μονάδα, στην οποία την περασμένη Παρασκευή έκαναν έφοδο οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής, φέρνοντας στο φως τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ανυπεράσπιστων πολιτών σε δομή στο πιο κεντρικό σημείο του δήμου Κορυδαλλού.

Υπερβάσεις

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πόρισμα της αυτοψίας του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο απεστάλη κατεπειγόντως στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022 προς όλους τους επίσημους εμπλεκόμενους φορείς, «βρέθηκαν έως και 77 τρόφιμοι σε (άλλη) αυτοψία»… Όμως υπενθυμίζεται ότι, πέραν των αριθμητικών υπερβάσεων τις οποίες καταγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής κατέγραψαν την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του αιφνιδιαστικού ελέγχου που διενήργησαν, 41 ηλικιωμένους εντός της δομής…

Πρόκειται για αριθμητικά στοιχεία τόσο πολύ κυμαινόμενα που προκαλούν πολύ εύλογα ερωτήματα, τα οποία θα τύχουν ασφαλώς ενδελεχούς διερεύνησης. Το πόρισμα κάνει χαρακτηριστικά λόγο για μια μονάδα «χωρίς άδεια λειτουργίας, σε συνθήκες ακατάλληλες και ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των περιθαλπομένων εκεί και διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας».

Τι διαπιστώθηκε

Επίσης, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει σε άλλο σημείο του ότι «η μονάδα έλαβε άδεια ίδρυσης το 2015 (1675 / 31.3.2015) δυναμικότητας 50 κλινών και άδεια λειτουργίας το 2018 (7174 / 14.12.2018). Από τις εκθέσεις αυτοψίας της τελευταίας πενταετίας που μελετήσαμε (2018 έως σήμερα) διαχρονικά διαπιστώνονται σωρεία παραβάσεων και κακών και επικίνδυνων συνθηκών λειτουργίας και διαβίωσης των ηλικιωμένων στη μονάδα και ιδίως υπέρβαση του αριθμού που δικαιούται να φιλοξενεί η μονάδα (βρέθηκαν έως και 77 τρόφιμοι σε αυτοψία), υγειονομικές παραβάσεις, πλημμελείς έως και απαράδεκτες συνθήκες διατροφής, υγιεινής και εν γένει φροντίδας των τροφίμων, μη τήρηση σοβαρών και απαραίτητων νόμιμων εγγράφων, όπως πιστοποιητικών θανάτων, ιατρικών φακέλων των περιθαλπομένων κ.λπ., ανεπαρκές και μη εξειδικευμένο προσωπικό».

Νέες εισαγωγές

Τέλος, σε άλλο σημείο το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη υπογραμμίζει ότι «μέχρι σήμερα η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί ως ΜΦΗ (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων) χωρίς άδεια λειτουργίας και συνεχίζει να κάνει νέες εισαγωγές ηλικιωμένων ανθρώπων σε ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι την άδεια λειτουργίας ανακάλεσε με απόφασή της η Περιφέρεια Αττικής και, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τρεις δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με τις οποίες ακυρώθηκαν αντίστοιχα τρεις πράξεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τής εν λόγω δομής από την Περιφέρεια Αττικής, εντούτοις η τελευταία προχώρησε στα τέλη του 2022 σε νέα ανάκληση της άδειας λειτουργίας του γηροκομείου-κολαστηρίου, ανάκληση η οποία ισχύει ακόμη κανονικά.

«Να καλέσει τώρα ιατροδικαστή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Α», από το σύνολο των περίπου 38-45 ηλικιωμένων «φιλοξενούενων» στο γηροκομείο, μόνο για τους… 14 ηλικιωμένους έχει εμφανιστεί έστω ένας συγγενής ή οικείος στον χώρο, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η άθλια κατάσταση η οποία σοβεί στην εν λόγω δομή.

Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει χωρίς δυσκολία είναι ότι οι περίπου 24-31 από τους ηλικιωμένους, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός τής εν λόγω δομής, δεν έχουν κανέναν δικό τους άνθρωπο στον κόσμο. Είναι δηλαδή σε κάθε περίπτωση παντελώς εγκαταλελειμμένοι. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, δηλώνει με ιδιαίτερη έμφαση στην «Α» ότι «εφόσον διατυπώνονται, δημοσίως μάλιστα, καταγγελίες από οικείους των ηλικιωμένων στο “γηροκομείο” του Κορυδαλλού, καταγγελίες οι οποίες αφορούν κακοποίηση ηλικιωμένων, ο αρμόδιος εισαγγελέας οφείλει να καλέσει ιατροδικαστή στην εν λόγω δομή προκειμένου να διενεργηθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις».

«Κλαίγαμε τα βράδια»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα για τα τεκταινόμενα στη δομή του τρόμου. Κλαίγοντας μίλησε στους δημοσιογράφους μία κάτοικος της περιοχής και περιέγραψε την ανατριχιαστική σκηνή της οποίας υπήρξε μάρτυρας: «Πέρασα μια φορά από κάτω και άκουσα μια κραυγή. Γύρισα το βλέμμα μου και είδα μια ηλικιωμένη που είχε βγει στο μπαλκόνι. Η νοσηλεύτρια την είχε βουτήξει από το μαλλί και την τράβαγε να μπει μέσα».

«Πηγαίναμε στα σπίτια μας το βράδυ και κλαίγαμε», ανέφερε στον Alpha πρώην εργαζόμενη, η οποία επιβεβαίωσε την καταγγελία ότι ο ιδιοκτήτης της δομής φορούσε γάντια του μποξ και χτυπούσε τους ηλικιωμένους. «Όταν επρόκειτο να μεταφέρουμε τους γέροντες για να φάνε, μας παρακαλούσαν κλαίγοντας να τους αφήσουμε να μείνουν στα δωμάτιά τους», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι ένας τρόφιμος πέθανε από σηψαιμία, καθώς ύστερα από πέσιμο έσπασε το ισχίο του, αλλά ποτέ δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 15 Φεβρουαρίου 2023.