Με την κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τέταρτη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» έκανε λόγο για αντιμετάθεση ευθυνών από τους ιθύνοντες και αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά σε κακουργηματικές ευθύνες στην υπόθεση, ενώ μίλησε για «διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών».

«Δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα. Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν.

Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστιες και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Κανένας δεν τους έδωσε την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες. Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα... Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα... Και μάλιστα την ώρα που υπήρχε δρών μηχανισμός που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Κωνσταντοπούλου στηλίτευσε και το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο των διοικητικών δικών για το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες και στους συγγενείς των θυμάτων αποδίδει ευθύνη 95% στους κατοίκους, χαρακτηρίζοντας αυτή τη θέση προκλητική και επισημαίνοντας πως έτσι στοχοποιούνται τα θύματα.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη-Φύτρου κι άλλων συγγενών θυμάτων, αναφέρθηκε σε υπόμνημα νομικών συμβούλων του κράτους που υποβλήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο στο πλαίσιο διοικητικής δίκης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων εκμηδενίστηκε λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι θερμοκρασίες στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας ήταν πολύ χαμηλές, καθώς δεν υπήρχε θέρμανση, με αποτέλεσμα όσοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία να φορούν τα μπουφάν και τα παλτό τους με τους δικηγόρους να στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα στοιχειώδες μέτρο για τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων αξιοπρεπούς εξέλιξης μιας τέτοιας δίκης, την οποία σε καθημερινή βάση παρακολουθούν δεκάδες θύματα της εθνικής τραγωδίας.