Τον κίνδυνο να ξανανοίξουν παλιές υποθέσεις μετά την αποκάλυψη ότι στο φερόμενο ως έγκλημα του αιώνα ιατροδικαστές άλλαξαν γνώμη ως προς τις αιτίες θανάτου, υπογράμμισε χθες ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

Ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά τις αναιρέσεις λεγομένων και καταθέσεων από συναδέλφους του στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας. Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», είπε χαρακτηριστικά ότι «μεγάλος χαμένος από την υπόθεση αυτή δεν είναι η κατηγορούμενη, αλλά η ιατροδικαστική επιστήμη. Αυτά που διαδραματίζονται θέτουν σε αμφισβήτηση τα πορίσματά μας, την επιστημονική μας κατάρτιση και κλονίζουν την αξιοπιστία που μπορεί να έχει ένας ιατροδικαστής όταν τοποθετείται επί της αιτίας θανάτου, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό». Στο σημείο αυτό ο κ. Γαλεντέρης έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

«Αυτά που διαδραματίζονται είναι πολύ επικίνδυνα κατ’ εμέ. Ενδεχομένως να δημιουργήσουν αντιδράσεις και υποψίες για πιθανά λάθη στο παρελθόν και να αρχίσουν να αναμοχλεύονται παλιές υποθέσεις ξανά και να δούμε υπό πιέσεις άλλων δικηγόρων αν θα τροποποιηθούν οι αιτίες θανάτου σε άλλα περιστατικά και τελικά θα έχουμε ανατροπές σε δίκες, καινούργιες μηνύσεις και λοιπά», είπε με νόημα ο ιατροδικαστής.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Γαλεντέρης: «Σ' εμένα δεν έχει τύχει ποτέ να αλλάξω ή να τροποποιήσω αιτία θανάτου. Είναι μεγάλη αλλαγή σε μία έκθεση και πρέπει να δίνεται με σοβαρότητα. Απροσδιόριστος θάνατος για έναν ιατροδικαστή σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του». Και πρόσθεσε: «Κάποιος άλλος, όμως, μπορεί να καταλήξει. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος δεν μπορεί να βγάλει άκρη με αυτά που βλέπει μπροστά του, κανένας άλλος δεν μπορεί να τα εκτιμήσει, να τα βάλει σε μια σειρά και να μπορέσει να βγάλει ένα συμπέρασμα. Απροσδιόριστος θάνατος δεν μπορεί να ισχύει για όλους τους ιατροδικαστές. Εγώ μπορεί να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα. Το αν αυτά είναι ισχυρά ή όχι δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά το δικαστήριο». Ο ίδιος τόνισε ότι ο ιατροδικαστής είναι ο υπεύθυνος για την εκτίμηση άσχετα με τα πορίσματα του παθολογοανατόμου.


Απροσδιόριστη αιτία θανάτου και ασάφειες

Υπενθυμίζεται πως για απροσδιόριστη αιτία θανάτου φέρεται να έκανε λόγο η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα όσον αφορά τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας Δασκαλάκη. Η ίδια επέρριψε ευθύνες στην παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου, καθώς, όπως εξήγησε μέσω του δικηγόρου της, της παρουσίασε το ανακριβές εύρημα της αγενεσίας φλεβοκόμβου, με αποτέλεσμα να την παρασύρει στην έκδοση του ιατρικού της πορίσματος.

* Την ίδια ώρα, ασαφείς ήταν και οι απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους κατέγραψε ως αιτία θανάτου της Μαλένας την ηπατική ανεπάρκεια που φέρεται να έδωσε ενώπιον της 35ης ανακρίτριας η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα. Σύμφωνα με το ereportaz.gr, επισήμανε ότι δεν προχώρησε σε λεπτομερή και επιστημονική διάγνωση επειδή προτίμησε να χρησιμοποιήσει πιο απλούς όρους προκειμένου να γίνουν κατανοητοί από τους γονείς.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση να αιτιολογήσει το τι προκάλεσε την υποξία στο μικρό κορίτσι. Όπως είπε, «παραμένει ως κύριο εύρημα η εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, την οποία ο δεύτερος παθολογοανατόμος αναφέρει και ως καθολική». Σε ερώτηση της ανακρίτριας πώς προέκυψε η υποξική αιτιολογική της ηπατικής ανεπάρκειας, απάντησε: «Η υποξική αιτιολογία προκύπτει από το ήπαρ, γιατί αυτή η εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση μπορεί να οφείλεται ή σε υποκαλιαιμία ή σε υποξία. Αν ήταν υποκαλιαιμία η αιτία, θεωρώ ότι θα υπήρχαν ενδείξεις και σε άλλα όργανα».

Ερώτηση: Για ποιο λόγο δεν αποδώσατε και στην ιατροδικαστική σας έκθεση την ανωτέρω πλήρη εργαστηριακή περιγραφή, εφόσον και σε αυτήν περιλαμβάνεται ο όρος ηπατική ανεπάρκεια που, σύμφωνα με την ίδια ως άνω ένορκη κατάθεσή σας, θεωρήσατε ότι θα ήταν πιο κατανοητός και σαφής και από άτομα που δεν έχουν σχέση με την ιατρική;

Απάντηση: Θεώρησα ότι έπρεπε να το δώσω απλά, ώστε να είναι κατανοητό σε όλους, δεδομένου ότι συμπεριλαμβανόταν στην ιατροδικαστική έκθεση η παθολογοανατομική εξέταση, στην οποία γίνεται λόγος για εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων.

Η Χριστίνα Τσάκωνα στην ιατροδικαστική της έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας αναφέρεται σε ηπατική ανεπάρκεια, υποξία και πνευμονικό οίδημα.

Όπως είπε στην ανακρίτρια, καθώς δεν είχε τα σχετικά ευρήματα για να εξηγήσει την υποξία, ακολούθησε έναν συλλογισμό: «Δεδομένου ότι το παιδί είχε λευχαιμία και ήταν υπό χημειοθεραπεία, θεώρησα ότι λόγω της νόσου, των φαρμάκων και της θεραπείας θα υπήρξε κάποια παράμετρος, την οποία δεν ξέρω και δεν μπορώ να προσδιορίσω», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Το πνευμονικό οίδημα οδηγεί σε κατάσταση υποξίας και η υποξία στη βλάβη στο ήπαρ».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 9/02/2023