Μια έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), που διήρκεσε από το 2015 µέχρι το 2017, για ένα δαιδαλώδες «κύκλωµα διαφθοράς» στην ΕΛ.ΑΣ., και περιλαµβάνει υλικό από παρακολουθήσεις, έφερε στο φως συγκλονιστικά ντοκουµέντα για τη δράση ενός συστήµατος έκνοµων συµφερόντων, αποτελούµενου από δικηγόρους, πολίτες και εν ενεργεία και απόστρατους αξιωµατικούς, που είχε καταφέρει να διεισδύσει σε σηµαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας. Αποτέλεσε µάλιστα τη βάση ενός κατηγορητηρίου από την τακτική ∆ικαιοσύνη σε µια δίκη για την επονοµαζόµενη «Greek Mafia».

mafia_2
Στην εν λόγω έρευνα της ΕΥΠ -το περιεχόµενο της οποίας ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Τσίπρα-, η οποία πραγµατοποιήθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., υπό τη διοίκηση του κ. Γιάννη Ρουµπάτη, περιλαµβάνονται χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, βιντεοσκοπηµένες συναλλαγές µε παραδόσεις φακέλων µε χρήµατα, ενώ περιγράφεται πλήρως η δοµή ενός κυκλώµατος, το οποίο κατάφερνε µέσα από παράνοµες δραστηριότητες να έχει έσοδα που άγγιζαν το 1.000.000 ευρώ µηνιαίως. Παρείχε «προστασία» στο Λεκανοπέδιο Αττικής σε περισσότερους από 350 οίκους ανοχής, 250 studios µασάζ αισθητικής και strip show και 300 παράνοµα καζίνο, αντλώντας από 1.000 έως 7.000 ευρώ µηνιαίως. Κεντρικό πρόσωπο στη συγκέντρωση χρηµάτων ήταν ο δολοφονηθείς επιχειρηµατίας τον Νοέµβριο του 2019 στο Χαϊδάρι, ∆ηµήτρης Μάλαµας, µε το ψευδώνυµο «τραπεζίτης».

Αυτό, όµως, που επίσης προκύπτει από τα έγγραφα και τις αποµαγνητοφωνήσεις των συνακροάσεων είναι η αποκάλυψη της δράσης µιας οµάδας που παραπέµπει ευθέως σε λειτουργία ενός παρακρατικού τύπου µηχανισµού, ο οποίος όχι µόνον είχε διεισδύσει σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά µέσω συγκεκριµένων προσώπων είχε κατορθώσει να έχει πρόσβαση σε ανώτατο επίπεδο υπουργικών και κυβερνητικών κλιµακίων. Οι δράσεις της οµάδας έφταναν µέχρι και το «παιχνίδι συµφερόντων» για δοµές των µεταναστών, την ανάληψη συµβολαίων φύλαξης και προστασίας µεγάλων επενδύσεων, την αγορά µετοχών, αλλά και τη δηµιουργία ενός µηχανισµού «ρουσφετιών», µε απευθείας πρόσβαση σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο.

1.000.000 ευρώ µηνιαίως υπολογίζονται τα έσοδα του κυκλώµατος από παράνοµες δραστηριότητες


Στο 70σέλιδο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΥΠ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ένα κοµβικό πρόσωπο στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ, τον απόστρατο αξιωµατικό Σπύρο Παπαχρήστο (ο οποίος δολοφονήθηκε µε πέντε σφαίρες διαµετρήµατος 7,65 χιλιοστών µπροστά από την ταβέρνα «Κρητικός» στην Παλλήνη, τα ξηµερώµατα της Τρίτης 1ης Μαΐου 2018), ο οποίος ήταν κουµπάρος µε τον επιχειρηµατία Νίκο Πατέρα, αλλά και τον πρώην υπουργό Εθνικής Αµυνας και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καµµένο.

Στην πολυσέλιδη έκθεση της ΕΥΠ, το όνοµα του Σπύρου Παπαχρήστου αναφέρεται σε µια ειδική υποενότητα υπό τον τίτλο: «Απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. που φέρεται να αναπτύσσουν παράνοµη δραστηριότητα». Το όνοµα του δολοφονηθέντος αξιωµατικού περιλαµβάνεται τόσο σε σχεδιάγραµµα που δείχνει τις διασυνδέσεις µε το φερόµενο ως «κύκλωµα διαφθοράς» και σε βιντεοσκοπηµένες συναντήσεις όσο και σε πολυσέλιδες αποµαγνητοφωνήσεις επισυνδέσεων (παρακολουθήσεων), που αποτέλεσαν µέρος της δικογραφίας.

Η... αγνοούμενη ΕΔΕ

Τον Ιούνιο του 2020, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωνε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως για την υπόθεση αυτή είχε ήδη διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα στην Αστυνοµία. «Κινούµε, επίσης, τις προβλεπόµενες εσωτερικές διαδικασίες για πρόσωπα! Ζητήσαµε ήδη τη συνδροµή εισαγγελικών Αρχών, ώστε να ενηµερωθούµε για το περιεχόµενο των συνδιαλέξεων που µας αφορούν. Η Αστυνοµία θα καθαρίσει την κηλίδα και θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Είναι Σώµα δηµοκρατικό, που τα προηγούµενα χρόνια ταλαιπωρήθηκε πολύ. Αυτά που αποκαλύπτονται γενικότερα για εκείνη την περίοδο τροµάζουν. Θα τα αντιµετωπίσουµε µε απόλυτη ψυχραιµία και συναίσθηση δηµοκρατικού καθήκοντος. Με θεσµικές βελτιώσεις θα σφραγίσουµε το πολίτευµα από απόπειρες παρακρατικής διακυβέρνησης. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι ώστε να αφήνονται άφρονες να αλλοιώνουν τη ∆ηµοκρατία», είχε δηλώσει σχετικά στα «Π».

Στην έρευνα της ΕΥΠ, η οποία πραγµατοποιήθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ., περιλαµβάνονται χιλιάδες παρακολουθήσεις και βιντεοσκοπηµένες συναλλαγές µε παραδόσεις φακέλων µε χρήµατα


Την ίδια περίοδο υπήρχε η πρόθεση για µετακινήσεις και «αδρανοποιήσεις» 8-10 εν ενεργεία αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. και εσωτερική έρευνα σε βάθος για το «κύκλωµα επιόρκων» στην Αστυνοµία, που δρούσε επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Μάλιστα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε διατάξει σχετική προκαταρκτική διοικητική εξέταση για το καταγγελλόµενο κύκλωµα διαφθοράς, που σχετίζεται µε προστασία νυχτερινών κέντρων και οίκων ανοχής, προµήθειες του ∆ηµοσίου και ξέπλυµα χρήµατος, µε το δίκτυο αυτό να ακουµπά πρώην, αλλά και νυν ανώτερους αξιωµατικούς της Αστυνοµίας. Το αποτέλεσµα της εν λόγω έρευνας ουδέποτε γνωστοποιήθηκε. Προφανώς, η διοικητική έρευνα θα παρακολουθούσε την εξέλιξη της δίκης, που κατέληξε προ ελαχίστων ηµερών σε αθωωτική απόφαση ως προς τις πληµµεληµατικού χαρακτήρα κατηγορίες, λόγω έλλειψης τεκµηριωµένων στοιχείων. Να σηµειωθεί ότι η δίκη για τα κακουργηµατικού χαρακτήρα αδικήµατα εκκρεµεί.

Οι φωτογραφίες

Στην πολυσέλιδη έκθεση της ΕΥΠ περιλαµβάνονταν και φωτογραφίες, που επίσης κρίθηκαν από το δικαστήριο ως «µη επαρκή στοιχεία». Για παράδειγµα, σε µία από αυτές εµφανίζεται απόστρατος της ΕΛ.ΑΣ. να παραλαµβάνει από τον Μάλαµα φάκελο µε χρήµατα που έχει συγκεντρώσει (σ.σ.: ο αποκαλούµενος «τραπεζίτης») από τα καταστήµατα και κατόπιν να συναντιέται σε καφετέρια στο Γαλάτσι µε άλλον αστυνοµικό και µερικούς ακόµα αξιωµατικούς. Οµως στα στιγµιότυπα φαίνονται οι κινήσεις και τα πρόσωπα, αλλά δεν προκύπτει ότι το περιεχόµενο του φακέλου ήταν χρήµατα, ούτε βέβαια ότι έγινε «µοιρασιά» στους υπόλοιπους. Επίσης, στη δίκη αµφισβητήθηκε η χρονική συνέχεια της φωτογραφικής λήψης, αφού δεν συνοδεύτηκε από σχετικό βίντεο. ∆ηλαδή, οι διαδροµές, οι συναντήσεις και οι συναλλαγές µπορεί να µην έγιναν στον χρόνο που αναφερόταν στην έκθεση, αλλά να αποτελούν προϊόντα συρραφής.