Με αφορμή τον φονικό σεισμό της Τουρκίας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.

«Είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, δυστυχώς φοβάμαι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει στους που είχαμε στο σεισμό της Νικομήδειας το 1999. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής και της προσπάθειας που γίνεται σήμερα στο πρωί οι πληροφορίες είναι ότι υπήρχαν 13 χιλιάδες διασώστες στην περιοχή, περίπου 600 γερανοί, φυσικά τα νούμερα αυτά αλλάζουν αλλά καταλαβαίνετε ότι όταν έχεις 5.000 κτίσματα τα οποία έχουν καταρρεύσει ακόμα και τώρα δεν έχουν φτάσει οι διασωστικές ομάδες σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Όλα αυτά μας δίνουν μια εικόνα μιας πάρα-πάρα πολύ δύσκολης κατάστασης...», τόνισε ο καθηγητής.

«Στην Τουρκία έχουν έναν πολύ σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό και αντισεισμικό κανονισμό γιατί και αυτοί όπως και στην Ελλάδα κάναμε αναβάθμιση του κανονισμού μετά το 1999. Έχουν πάρα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό το θέμα είναι πως εφαρμόζεται και τι κάνεις με τα παλαιότερα κτήρια. Και τα δύο θέματα είναι θέματα που ελπίζω να μην έχουμε στην Ελλάδα δηλαδή και στην εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού αλλά επίσης και στις αναβαθμίσεις των παλαιοτέρων κτηρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

«Δεν θα εκπλαγώ αν το νούμερο των ανθρώπινων απωλειών φτάσει κάπου μεταξύ 20 και 30 χιλιάδες και δεν θα εκπλαγώ αν είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από το σεισμό αυτό μας δίνει μια εικόνα πόσο δύσκολο είναι το έργο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για ενεργοποίηση ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Αυτοί οι σεισμοί σαν και αυτόν που έγινε επαναλαμβάνονται κάθε 500 χρόνια. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ανησυχίας αλλά πραγματικά μετράμε σεισμούς μόνο τα τελευταία 120 χρόνια. Οι μεγάλοι αυτοί σεισμοί και στην Τουρκία ή στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται κάθε εκατοντάδες χρόνια οπότε δεν μπορούμε με ασφάλεια να μπούμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση. Από την άλλη μεριά η κοινή λογική λεει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει άμεσα να μας ανησυχεί».