Θα ήταν αδύνατον να αφήσει αδιάφορους, από επιστημονικής πλευράς, τους Έλληνες σεισμολόγους ο σεισμός στην Τουρκία, που έχει ήδη σκορπίσει το θάνατο.

Το Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας ξύπνησε και αυτό προκαλεί κινητοποίηση στην Κύπρο, όπου τερματίζει. Σε αντιστοιχία, το Ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας καταλήγει στο Αιγαίο, αλλά η σύγκρουση των δύο πλακών, της Αραβίας και της Τουρκίας, που έφεραν την καταστροφή στη χώρα και τη Συρία και αρκετούς μετασεισμούς, είναι επίφοβο να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, όπως εκείνο στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ρεπορτάζ που έκανε το MEGA, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είπε: «Τα πράγματα στην Τουρκία δεν πάνε καθόλου καλά, μα καθόλου καλά. Για δύο λόγους. Η πλάκα της Αραβίας κινείται προς βορρά και χτυπά την πλάκα της Τουρκίας, η οποία κινείται σαν σφήνα δυτικά κατά μήκος δύο ρηγμάτων, το ρήγμα της βορείου Ανατολίας και το ρήμα της ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σεισμός τη νύχτα.

Ο σεισμός 7,8 διήγειρε τον επόμενο σεισμό που έγινε 7,6 σε ένα κομμάτι του ρήγματος το οποίο δεν είχε διεγερθεί. Είναι σαν να λέμε ένα φαινόμενο ντόμινο, τοπικό στο ίδιο ρήγμα».

Από τη μεριά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Οι περιοχές οι οποίες δυνητικά, όχι υποχρεωτικά, μπορούν να επηρεαστούν, είναι στην Τουρκία, τη Συρία και την Κύπρο που είναι οι κοντινότερες περιοχές. Δεν βγαίνει από το κάδρο και η Ελλάδα, αλλά με μικρότερες πιθανότητες λόγω της απόστασης».