Οι προγνώσεις του καιρού συγκλίνουν ότι το τσουχτερό κρύο σε όλη την Ελλάδα δεν πρόκειται να κοπάσει πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ στην Αττική πρόκειται να χιονίζει τουλάχιστον ως την Τετάρτη, όπως ανέφεραν οι μετεωρολόγοι Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης, αλλά και οι εκτιμήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.





Το τελευταίο χρησιμοποίησε το μετεωρολογικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης και αναδεικνύεται, μέσα από τους χάρτες με τις περιοχές που τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ότι τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας 6/2 προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, καθώς επίσης και στην Εύβοια, όπου αναμένεται να είναι έντονες (πάνω χάρτης), ενώ τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης 7/2 οι χιονοπτώσεις (τοπικά έντονες) θα επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας (κάτω χάρτης).

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ακριβής πρόγνωση για το χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των ισχυρών χιονοπτώσεων δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτείται συνεχής μελέτη των τελευταίων προγνωστικών δεδομένων.

Με βάση το δελτίο καιρού της ΕΡΤ, από τον Σάκη Αρναούτογλου, από τη νύχτα κάποιες μπόρες χιονιού αναμένονται στην Αττική, οι οποίες στα βόρεια και βορειοδυτικά αναμένονται να είναι περισσότερες, ενώ έκανε λόγο και για συνέχιση του κρύου σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ως συνέπεια της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».



Όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, παγερή θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε και ειδικά τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία θα πέφτει πολύ και θα σχηματίζεται παγετός.

Τα ανοίγματα του καιρού θα επιτρέπουν στο χιόνι να λιώνει μέσα στην ημέρα, αλλά τις ώρες που θα πέφτει το σκοτάδι αυτό θα παγώνει ακαριαία, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.



Στην αρχή, οι μπόρες χιονιού θα εξασθενήσουν ή θα περιοριστούν στα πιο ορεινά, ενώ το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά στις περισσότερες περιοχές, εκτός Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κυκλάδων και Κρήτης, όπου οι μπόρες θα διατηρηθούν. Στις παραπάνω περιοχές, μάλιστα, δεν αποκλείεται αυτές οι μπόρες χιονιού να πυκνώσουν μέσα στις βραδινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη.



Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με μπόρες χιονιού, πιο έντονες στα ορεινά και βορειοδυτικά. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ορεινό κομμάτι του νομού, ενώ το βράδυ αναμένονται νέες μπόρες χιονιού στο λεκανοπέδιο, ασθενούς έως και μέτριας έντασης.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 6 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η κεντρική Μακεδονία το πρωί θα έχουν λίγα σύννεφα, περισσότερα στη Χαλκιδική, ενώ μέσα στην ημέρα θα βγάλει αρκετό ήλιο. Το βράδυ θα επικρατήσει ξαστεριά, αλλά υπάρχει η πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι στα ανοιχτά θα φτάσουν τα 6 με 7 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 2 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαρουσάκης χρησιμοποίησε το facebook για να επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές, δηλαδή ότι στην Αττική τουλάχιστον την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα υφίστανται.



Η Πολιτική Προστασία, από τη μεριά της, στη νέα σύσκεψη που έκανε, αποφάσισε να ορίσει ως ώρα έναρξης εξυπηρέτησης τις 10:00 στο Δημόσιο, ενώ στις 11:00 οριοθετήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων στα βόρεια προάστια. Αν εξαιρεθουν συγκεκριμένες περιοχές, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει κανονικά.

Επίσης ο ΟΑΣΑ ενημερώνει για τις μεταβολές/τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», ενώ η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι καταργούνται τα εξής δρομολόγια: Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα-Αθήνα, οι αμαξοστοιχίες 62, 63 στον άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και η 887, Καλαμπάκα-Αθήνα. Η Τροχαία, από την άλλη, κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, που άρχισε από τις 20:00 τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση της Τροχαίας

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 20:00΄ ώρα σήμερα 6-2-2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
• Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

Ειδικά για τα αρθρωτά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α., τα οποία εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, η ως άνω διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύει κατά το χρονικό διάστημα από την 20:00΄ ώρα σήμερα 06.02.2023 έως την 11:00΄ ώρα αύριο 07.02.2023.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων αυτών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξακολουθεί να ισχύει.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.