Τη στιγμή που η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούν για τους θανάτους του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνητών του F-4E Phantom II που τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, σε άσκηση χαμηλής πτήσης, συνετρίβη 25 ναυτικά μίλια νοτίως της Ανδραβίδας, οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να ανακαλυφθούν και αποκαλυφθούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία. 



Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο ημέρες ερευνών, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο του 31χρονου σμηναγού. 

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ής Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατό του».



Μετά την επιβεβαίωση της απώλειας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, μετέβησαν στο χωριό Γρανίτης, στο Κάτω Νευροκόπι, και συλλυπήθηκαν τους γονείς του νεκρού σμηναγού. Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη επισκέφθηκαν την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Αρκαδία.

Σε ό,τι αφορά τον 29χρονο υποσμηναγό, η κηδεία του αναμένεται να γίνει αύριο. Οι γονείς του 29χρονου κλήθηκαν για το θλιβερό καθήκον της αναγνώρισης της σορού, ένα απαραίτητο αφόρητο μαρτύριο, το οποίο είναι πέρα από τα ψυχικά όρια του χαροκαμένου πατέρα, Κώστα Τουρούτσικα, ο οποίος δεν αντέχει να παραστεί, όπως άλλωστε ο ίδιος είπε στη δημόσια τηλεόραση. 



«Δεν θέλω να τον θυμάμαι έτσι. Θέλω να τον θυμάμαι όπως ήταν», είπε με σπασμένη τη φωνή, τονίζοντας πως στον γιο του «δεν θα άρεσε να τον λένε ήρωα, έλεγε πως ήρωες έχουμε σε καιρό πολέμου. Είχε πρότυπο τον Ηλιάκη».



Στην κηδεία θα παραστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα δώσει το «παρών» και στην κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη την Παρασκευή στο Νευροκόπι, όπου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.