Το αεροσκάφος Φάντομ που έπεσε με τους δύο νεαρούς πιλότους στην Ανδραβίδα, έπρεπε να εκτελέσει ένα δύσκολο σενάριο άσκησης, καθώς έπρεπε να φτάσει σε απόσταση 300 ποδιών από την επιφάνεια της θάλασσας με ταχύτητα 800 χιλιομέτρων την ώρα.

 Το σενάριο της μοιραίας άσκησης του Φάντομ που έπεσε στην Ανδραβίδα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας και να αγνοείται ο 31χρονος κυβερνήτης Ευστάθιος Τσιτλακίδης, αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

 Ειδικότερα, το Φάντομ θα ακολουθούσε το σενάριο, το οποίο έλεγε πως θα έπρεπε να κατέβει από μεγάλο ύψος με ταχύτητα που ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα την ώρα και να προσεγγίσει τη θάλασσα σε ύψος 300 ποδιών (100 μέτρα) ενώ στη συνέχεια θα έπρεπε να πάρει κλίση 60 μοιρών για να στρίψει.

 Δηλαδή, οι δύο κυβερνήτες θα έπρεπε να κάνουν με το Φάντομ τους έναν σκληρό τακτικό ελιγμό και να το τοποθετήσουν σε νέα μαχητική θέση. Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή, η δύναμη που θα «χτυπούσε» τα σώματά τους, ξεπερνά τα 5G.

 Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο, από μια άσκηση τακτικών ελιγμών στην ίδια περιοχή, ο κυβερνήτης αλλάζει συνεχώς τη θέση του Φάντομ. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης τηρούν σιγή ασυρμάτου, επειδή το σενάριο της άσκησης αφορά πτήση «κάτω από τη μύτη» του εχθρού ώστε να τον προσεγγίσει.

 «Ανά πάσα στιγμή ελοχεύει ο κίνδυνος για ατύχημα λόγω του ύψους», τονίζει στον ALPHA ο κύριος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.