Ευρήματα που «μιλάνε» για ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας όταν έρθει η ώρα θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, ο οποίος ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του φερόμενου ως εγκλήματος του αιώνα αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του.


Ο κ. Καρακούκης απαντώντας στα όσα τον κατηγορεί ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, περί επινόησης στοιχείων στην υπόθεση θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της 34χρονης κατηγορούμενης, υπογράμμισε με νόημα: «Εγώ έχω τα στοιχεία. Εκείνος έχει στοιχεία γι’ αυτά που λέει;».

Ο γνωστός ιατροδικαστής αποφάσισε να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που από τα τέλη του περασμένου Γενάρη συγκλονίζει το πανελλήνιο. Μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» άνοιξε το φάκελο της Πάτρας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επί ένα χρόνο δεν μίλησα. Έχω δεχτεί μία βάναυση συκοφαντική δυσφήμιση από το συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης, τον κ. Αλέξιο Κούγια τέταρτο κατά σειρά, ο οποίος είπε ότι δεν έχω πτυχίο». Ο ίδιος αφού προανήγγειλε προσφυγή στα αστικά δικαστήρια επισήμανε ότι νεκροτομεί εδώ και τριάντα χρόνια με τα τελευταία δεκαπέντε να υπηρετεί το υπουργείο Δικαιοσύνης από θέσεις προϊστάμενου σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

«Είναι θεμιτό να υποστηρίζει κάποιος μια υπόθεση. Να την υποστηρίζει όμως με στοιχεία και με επιχειρήματα. Όχι για να υποστηρίξω μια υπόθεση να συκοφαντώ τον Καρακούκη. Όλα όσα έχουν συντάξει είναι κωμικά, είναι ανεπαρκή επιστημονικά, αλλά όλα αυτά θα κληθεί να τα αποδείξει με στοιχεία σε ένα αστικό δικαστήριο. Εγώ έχω τα στοιχεία. Εκείνος έχει στοιχεία γι’ αυτά που λέει;» αναρωτήθηκε.

«Εμείς υποστηρίζουμε αυτά τα οποία βρήκαμε. Ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα. Για τις φωτογραφίες που έχει γίνει τόσος λόγος, να πω ότι η φωτογραφία είναι πρωταρχικό βοήθημα στην ιατροδικαστική έρευνα κα πρέπει να λαμβάνονται φωτογραφίες. Στη συνέχεια δώσαμε τα υλικά, τα παλαιά μπλοκ, που είχαν γίνει πρωτογενώς και στις δύο περιπτώσεις, μάλιστα στην περίπτωση της Ίριδας υπήρχαν ιστοί, ιστικά υπολείμματα που μας έδωσε η παθολογοανατόμος κ. Μητσέλου, και κάναμε νέα ιστολογική εξέταση. Λέγονται πολλά και είναι ψευδή και συκοφαντικά για εμάς. Λένε ότι αναθέσαμε στο φίλο μας τον κ. Ευτυχιάδη να κάνει την ιστολογική εξέταση», είπε ο κ. Καρακούκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι απέστειλαν έγγραφο προς την Έδρα Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ώστε να συνταχθεί ανασκόπηση επί των δύο περιστατικών. Όπως είπε ο Νίκος Καρακούκης, ο μοναδικός παθολογοανατόμος και καθηγητής του ΕΚΠΑ που δεν είχε ασχοληθεί πρωτογενώς με τις δύο υποθέσεις ήταν ο Χρήστος Ευτυχιάδης, αφού οι άλλοι δύο διαθέσιμοι επιστήμονες που ασχολούνται με νεκροτομικά υλικά είχαν ερευνήσει αρχικώς την ίδια ιστορία.

Οι εκδορές έγιναν εν ζωή

«Πέραν του φωτογραφικού υλικού και των κακώσεων που διαπιστώσαμε στις ακτινογραφίες, υπάρχουν στοιχεία που θα αναλυθούν στο αρμόδιο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση. Ο ιατροδικαστής δεν είναι εκείνος ο οποίος κάνει μία έρευνα και συλλαμβάνει το δράστη. Είναι επιστήμονας που βρίσκει, βάσει των στοιχείων που μελετά, την αιτία θανάτου», είπε, ενώ αναφερόμενος στις εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας αλλά και της Ίριδας, χωρίς να θέλει να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, καθώς αναμένεται η δίκη, είπε πως έγιναν όσο τα παιδιά βρίσκονταν στη ζωή.

«Επικαλείται ο κύριος Κούγιας κάποιους επιστήμονες. Εγώ σέβομαι όλους τους συναδέλφους, αυτό όμως το οποίο διαπιστώνω είναι ότι δεν λέω σήμερα αυτά και αύριο άλλα. Σας αρκεί να σας πει εσάς κάποιος ότι υπήρχαν παθολογικά αίτια για τους θανάτους; Παθολογικά αίτια είναι μία ομάδα αιτιών, πρέπει να προσδιορίσουμε τη συγκεκριμένη που προκάλεσε το θάνατο. Δεν υπάρχει ένας επιστημονικός αντίλογος που να αιτιολογεί τους θανάτους. Όταν έχεις όλα τα στοιχεία που έχεις ψάξει και σου μιλάνε για ασφυκτικό θάνατο και βλέπεις και την υποξία, τι θα πεις; Όταν τοξικολογικά δεν ανευρέθη τίποτα, εμείς τι να πούμε; Με την έρευνά μας με τον κύριο Καλόγρηα βρήκαμε ασφυκτικό θάνατο», τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι, είμαστε ιατροδικαστές του Δημοσίου. Δεν έχουμε ούτε οικονομικά κίνητρα ούτε κάποιο άλλο συμφέρον. Όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την υπόθεση, κάναμε μία συντεχνία για να πούμε ότι είναι ασφυκτικός θάνατος; Για να καταδικάσουμε ανθρώπους; Είναι ντροπή αυτά τα πράγματα. Ίσως ο κύριος Κούγιας πιστεύει ότι θα βρει την ιατροδικαστική πλάνη του αιώνα, νομίζω ότι τα στοιχεία που υπάρχουν δεν συνηγορούν γι’ αυτό».

«Σφάζονται» οι ιατροδικαστές

Στη συνέχεια, ο έμπειρος ιατροδικαστής, θέλοντας να δώσει απάντηση στο συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου που είχε χαρακτηρίσει τον ίδιο και το συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα «αυτοδιόριστους» στην υπόθεση, περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να ερευνήσουν οι δύο επιστήμονες τις υποθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας. Όλα άρχισαν, όπως είπε, από παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών προς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ με την οποία ζητούσε από δύο ιατροδικαστές της Υπηρεσίας Αθηνών να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου των δύο κοριτσιών.

«Εγώ ως προϊστάμενος θα έπρεπε να ορίσω δύο ιατροδικαστές. Οι ιατροδικαστές Α’ που έχω είμαι εγώ, ο κ. Καλόγρηας και η κ. Μαριανού. Οι υπόλοιποι είναι σε κατώτερο βαθμό, άρα όρισα τον εαυτό μου και τον κ. Καλόγρηα», είπε.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μίλησε και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος χωρίς να την κατονομάσει «φωτογράφισε» τη συνάδελφό του, Ουρανία Δημακοπούλου, πραγματογνώμονα στην πλευρά Πισπιρίγκου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι πριν μιλούσε στα κανάλια για αργή και βασανιστική δολοφονία των παιδιών και στη συνέχεια άλλαξ γραμμή πλεύσης. Η κ. Δημακοπούλου είχε υποστηρίξει προ ημερών ότι η κεταμίνη που δόθηκε στην Τζωρτζίνα δεν ήταν θανατηφόρα.

Η Ουρανία Δημακοπούλου παρενέβη λέγοντας πως «πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ενώ τόνισε ότι η πραγματογνωμοσύνη της και όσα έχει να καταθέσει θα ακουστούν στο δικαστήριο.

«Δεν είναι η Δημακοπούλου που αλλάζει γνώμη, η επιστήμη δίνει τη γνώμη της, η οποία είναι συγκεκριμένη», είπε. «Στην αρχή διαβάσαμε πέντε ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν αναλυθεί. Δεν είχαμε πρόσβαση στις φωτογραφίες της αστυνομίας. Όταν ένας ιατροδικαστής δει τις φωτογραφίες της ΥΔΕΖΙ (Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας) και συνεχίζει να επιμένει ότι μιλάμε για ισχυρή πίεση και απόφραξη και ανθρωποκτονία, μπαίνει στα όρια του κινδύνου», σημείωσε.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 30/1