Δις χτύπησε το πρωί της Πέμπτης, 26 Δεκεμβρίου ο ήχος του μηνύματος από το 112 για τους κατοίκους της Εύβοιας: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών». Η δεύτερη ειδοποίηση ήρθε στις 11:40. Η κακοκαιρία έχει πλήξει το νησί, καθώς τα ακραία φαινόμενα, τα οποία είχαν προλογιστεί από τριημέρου, έχουν προκαλέσει ζημιές. Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι η Χαλκίδα έχει μπει στο «μάτι» της κακοκαιρίας. 



Δυνατή βροχή, κεραυνοί, σε συγκερασμό με τους υψηλής έντασης ανέμους, έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ ο ουρανός «βγάζει» μουντάδα. Η ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το Λευκαντί και τη Λάμψακο. Στον Αλμυροπόταμο, στη νότια Εύβοια έπεσε χαλάζι. Η ένταση υπήρξε αξιοπρόσεκτη. 

Οι ζημιές στις περιοχές 


Κάθε περιοχή... πέρασε το δικό της μπελά, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του evima. Η κακοκαιρία έφτασε και στο Αλιβέρι το πρωί της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου περίπου λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Ο ουρανός σκοτείνιασε με τη δυνατή βροχή, τους κεραυνούς και τους ανέμους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Από τις 13:00 έως τις 19:00 αναμενόταν νερό εν αφθονία, με βάση την πρόγνωση. Ο μηχανισμός  της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και η Πολιτική Προστασία βρίσκονταν, ως αυτονοήτως, σε επιφυλακή. 



Στην Κύμη, η πόλη... πνίγηκε. Σε τέτοιο βαθμό σκοτείνιασε ο ουρανός, που έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο δημοτικός φωτισμός. Η βροχή άρχισε και συνεχίστηκε έντονα, ενώ συνδυάστηκε με καταιγίδες. Μέσα σε λίγα λεπτά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από το πολύ νερό που έπεσε στην περιοχή.

Τα ίδια προβλήματα, ου μην και περισσότερα, αντιμετώπισε η δημοτική αρχή της Ερέτριας. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν στην πόλη είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους δρόμους σε ποτάμια. Τα συνεργεία βρίσκονται επι ποδός.

Η επικαιροποίηση του δελτίου της ΕΜΥ


Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε την Τρίτη (24/1/2023), επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις. Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή.



Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή (27/1/2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.



2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). 3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 Μποφόρ τις πρωινές ώρες.