«Μετρώ τη διασπορά με βάση τις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία. Αυτές οι εισαγωγές συνεχίζουν να εμφανίζουν μείωση. Αλλά και η γρίπη εμφανίζει μείωση. Είμαστε σε υψηλά επίπεδα, αλλά παρατηρείται μία συνεχιζόμενη πτωτική τάση και στον νέο κορονοϊό και στη γρίπη».

Αυτά αναφέρει στο parapolitika.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ με 165 καταγεγραμμένα κρούσματα της υπομετάλλαξης «Όρθρος» και μόλις 15 καταγεγραμμένα κρούσματα της υπομετάλλαξης «Κράκεν» συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η αργή αποκλιμάκωση της διασποράς του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με το σημερινό εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κυρίαρχη μετάλλαξη στη χώρα μας, πάντως, παραμένει η Όμικρον 5, ενώ διασωληνωμένοι με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 παραμένουν 153 ασθενείς.

Την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιανουαρίου καταγράφηκαν επίσης 168 νέοι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της COVID-19.

Την ίδια στιγμή, 55 ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσηση από γρίπη έχουν νοσηλευθεί ή/και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν σημειωθεί, συνολικά, 17 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης.